Η Κέα στηρίζει τη Κύθνο ενάντια στο αιολικό πάρκο

απο Cyclades Open

Ομόφωνη απόφαση υπέρ της Κύθνου, στον αγώνα που κάνει ενάντια στην υλοποίηση αιολικού πάρκου στο νησί, τάχθηκε ο Δήμος Κέας. Η συζήτηση περί του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Κύθνου, άρχισε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Κέας, με εισηγητή, για το σημαντικό αυτό θέμα, τον πρόεδρο Στέλιο Γκρέκα.

Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στην εισήγησή του για το θέμα, που ήταν και 9ο της ημερήσιας διάταξης, με τίτλο: «Γνωμοδότηση περί δημιουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα συνοδά έργα υποδομής στο νησί της Κύθνου» ανέφερε τα εξής:

«Με βάση το σχετικό υπ’ αριθμ. 357/61992/10.05.2024 έγγραφο του Επάρχου Κέας – Κύθνου, κ. Μαρτίνου Γεώργιου με θέμα: «Αιολικός σταθμός παραγωγής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 69 κιλοβατώρων με τα συνοδά έργα υποδομής στο νησί της Κύθνου» ζητείται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέας να γνωμοδοτήσει κατά της ανωτέρω περιγραφόμενης πρόθεσης.

O Δήμος Κύθνου με την υπ’ αριθμ. 51/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της, την 23η Μαρτίου 2024 γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής Εγκατεστημένης Ισχύος 69ΜW και Αποδιδόμενης 50ΜW στη Νήσο Κύθνο, Δήμου Κύθνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Συνοδά Έργα Υποδομής» της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση της απόφασης αλλά και όπως περιγράφονται αναλυτικά από το αναλυτικό και πλήρες κείμενου του δικηγόρου κ. Τρύφωνα Κόλλια, το οποίο αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης και θα κατατεθεί πλήρως στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ)».

Γ. Μαρτίνος: “Τα συνοδά έργα κάνουν την ίδια ζημιά που κάνει και το κυρίως έργο”

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΔΣ έδωσε το λόγο στον έπαρχο, Γεώργιο Μαρτίνο ο οποίος είπε ότι, «το θέμα το έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου υπήρξαν διάφοροι ενδοιασμοί. Τα συνοδά έργα κάνουν την ίδια ζημιά που κάνει και το κυρίως έργο, το μέγεθος της καταστροφής που θα επιφέρει η εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών, οι τεράστιες εκσκαφές και τα κυβικά προϊόντα εκσκαφής, τα πόσα κυβικά μπετόν θα πέσουν οι τόνοι νερού και σιδήρου, η μεταφορά των υλικών θα πρέπει να διανύσουν χλμ και στο διάβα θα καταστρέψουν χλωρίδα, πανίδα, φυσικό περιβάλλον». Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα υπάρξουν έγγραφα προς βουλευτές και η αντίδραση θα είναι νομική, πολιτική και δυναμική και ζητά τη συμμετοχή της Κέας στις δυναμικές αντιδράσεις.

Η στήριξη της δημάρχου

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, από τη δική της πλευρά, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του θέματος και κάλεσε το Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στη δημιουργία αυτού του έργου, ενώ ο κ. Ευαγγέλου υποστήριξε ότι η εγκατάσταση προβλέπεται να παρέχει ενέργεια στα γειτονικά νησιά, άρα η Κύθνος θα επιβαρυνθεί με τις ενεργειακές ανάγκες των άλλων νησιών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «αυτό είναι καταστροφικό για την Κύθνο, πρέπει να νιώσουμε ότι είμαστε μία ενότητα και κάποια στιγμή πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες κινητοποιήσεις πέραν των αποφάσεων των ΔΣ δεδομένου ότι το υπουργείο δίνει το δικαίωμα οι δήμοι να έχουν μόνο γνώμη. Χρειάζεται πολύ έντονη αντίδραση».

Ο Κωνσταντίνος Δεμένεγας επικρότησε την αντίδραση και αναρωτήθηκε αν η εγκατάσταση είναι σε περιοχές Natura ή δασικές κλπ και ποιες θέσεις πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον κ. Μαρτίνο να απαντά ότι η μία θέση είναι σε Natura και οι άλλες σε χορτολιβαδικές. Το Περιφερειακό Συμβούλιο σαφώς είχε αρνητική θέση.

Η ομόφωνη απόφαση

Βάσει των όσων ειπώθηκαν, προτάθηκε η καθολική συμπαράσταση στους γείτονες Κυθνιούς και η καταψήφιση της δημιουργίας αιολικού πάρκου στο νησί. Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω καθώς και την εισήγηση του προέδρου, αποφάσισε ομόφωνα και τάχθηκε κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην Κύθνο και συμπαραστέκεται στον αγώνα των γειτόνων Κυθνίων για όποιες ενέργειες προβούν σε εναντίωση του έργου.

“Δίνουμε αγώνα για την ιδιαίτερη πατρίδα μας”

Η Επιτροπή Αγώνα, με τη συμμετοχή του Δήμου Κύθνου, Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων, Ενώσεων Πολιτών, Κατοίκων και Φίλων της Κύθνου, είχαν καλέσει πρόσφατα σε δύο συγκεντρώσεις, άπαντες να εκφράσουν βροντερά την αντίθεση τους στον Αιολικό Σταθμό.

Κάποιοι από τους βασικούς λόγους που τονίζουν είναι, ότι:

• Ολόκληρο το νησί της Κύθνου, έχει χαρακτηρισθεί, από το έτος 2002 ως τόπος ιδιαιτέρου κάλλους.

• Η Κύθνος, είναι «δομημένη» απ’ άκρου εις άκρον! (όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ν. Γονιδάκη στην παρουσίαση της διπλωματικής του εργασίας για την Κύθνο) και στο τοπίο της, δεν επιτρέπεται κανενός είδους εκτεταμμένη παρέμβαση – «απ’ άκρου εις άκρον» – που θα αλλοιώσει την υπάρχουσα περίτεχνη, μοναδικότητα του τοπίου της !

• Στο νησί μας, σε κάθε σπιθαμή γης / κυριολεκτικά / συναντάς ένα αδιάκοπο σύνολο με συνεχόμενες, καλοδιατηρημένες, καλλιτεχνικές «ξερολιθιές» πλήρως ενσωματωμένες με τον τόπο μας, αιώνες τώρα!

• Οι υπάρχουσες «ξερολιθιές», όπως το λέει και η λέξη, αποτελούνται από «τη μια πέτρα πάνω στην άλλη», χωρίς συνδετικό υλικό που στέκουν αναλλοίωτες εκεί, μάλλον, εδώ κι αιώνες! Ειδικά στο νησί μας, λέγεται πως υπάρχουν ακόμη και μεσαιωνικές ξερολιθιές.

• Η Τέχνη αυτή της Ξερολιθιάς έχει εγγραφεί από το 2015 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από το 2018 στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003)

• Μοναδική είναι και η χλωρίδα και πανίδα του νησιού μας

Κλείνοντας το κάλεσμά τους τόνιζαν, ότι «για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο λέμε «όχι» στις προβλεπόμενες ανεμογεννήτριες και τα συνοδά έργα! Θεωρούμε πως η ΌΛΗ εγκατάστασή τους, θα καταστρέψει / απαξιώσει το υπέροχο «δομημένο τοπίο» του μικρού νησιού μας και θα υποβαθμίσει το περιβάλλον του, με το μεγάλο μέγεθος και ύψος τους, με τα φωτάκια που θα είναι ορατά από το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, με θορύβους εργοστασιακούς, με τα αναγκαία «μεγάλα έργα» εκσκαφής, σφράγισης γης και οδοποιίας, με υποσταθμό ανύψωσης στη θέση «Άγιος Λουκάς» και εκτεταμένες καλωδιώσεις κ.α. που θα αλλοιώσουν οπωσδήποτε το μέχρι σήμερα «υπάρχον» από εκατοντάδων χρόνων, ανέγγιχτο περιβάλλον του τόπου μας».

Πηγή: Κοινή Γνώμη

📸Sander Weeteling/Unsplash

Δείτε επίσης