Αλυκό: Ένα ξέφωτο, μέσα στο κεδροδάσος και ανάμεσα στις δυο απάτητες παραλίες

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Στην περιοχή του Αλυκού στο κεδροδάσος, απέναντι από την είσοδο για την απάτητη (πλέον) παραλία του Αη Γιώργη τα μονοπάτια που έχουν αυθαίρετα διαμορφωθεί σε δρομάκια είναι κλεισμένα με τεράστιες πέτρες, προκειμένου να κόψουν την όρεξη σε γουρούνες, μηχανές και οχήματα που θέλουν όταν κάνουν μπάνιο να θαυμάζουν-εκτός από την φύση- και το μέσο μεταφοράς τους.

Η “συλλεκτική” ενημερωτική πινακίδα στο κεδροδάσος του Αλυκού δεκαετίες τώρα όπως μαρτυρά και η σκουριά που διακρίνεται. “Το δάσος προστατεύεται”…..

Oι περιοχές Natura του νησιού στην πραγματικότητα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, χωρίς καμία σήμανση, περίφραξη, φύλαξη και πληροφόρηση για τους επισκέπτες. Το μόνο θετικό γεγονός μέχρι τώρα ήταν η συνέχιση της φυτοπροστασίας του κεδροδάσους που είχε διακοπεί χωρίς εξήγηση από το 2022 και μετά.

Οι πινακίδες που πρόσφατα τα σημεία τοποθέτησής τους ορίστηκαν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τις περιοχές Natura έχουν μετατραπεί σε ταινία θρίλερ με έντονο σασπένς για γερά νεύρα. Από τις πινακίδες αυτές μια μόνο έχει κάνει την εμφάνισή της σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο της παραλίας στην Πλάκα, οι υπόλοιπες είναι άγνωστο τι έχουν απογίνει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Παντελιάς στο Cyclades Open, οι ενημερωτικές πινακίδες ΄θα τοποθετούνταν σύντομα στα προβλεπόμενα σημεία. “O νόμος ισχύει, πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί” είχε απαντήσει στο ερώτημα, αν υπάρχουν αντιδράσεις από επιχειρηματίες της περιοχής γι αυτό και υπάρχει καθυστέρηση.

Έκτοτε ο δήμος δεν έχει κάνει κάτι, οι πολίτες ζητούν να μάθουν τι απέγινε με την τοποθέτηση, αν υπάρχουν τελικά πινακίδες, οι αναφορές στις σχετιζόμενες υπηρεσίες πληθαίνουν, ενώ ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ενοχλούνται σφόδρα απ’ την επικείμενη τοποθέτηση τους, δηλαδή από την νομιμότητα. Η νομιμότητα είναι καλή μόνο όταν εξυπηρετεί το προσωπικό μας συμφέρον, όχι το δημόσιο. Ενίοτε και η απουσία νομιμότητας εξυπηρετεί εξ ίσου.

Χαλίκι να γίνει..

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο κερδοδάσος ένα ξέφωτο αρχίζει να παίρνει την μορφή πλατείας. Πίσω από τις πέτρες, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες το κόκκινο χώμα του Αλυκού ανάμεσα στις δυο απάτητες παραλίες του Αη Γιώργη και της Χαβάης στρώνεται με μέτριου και μικρού μεγέθους γκρι χαλίκι, ενώ υπάρχει και τσιμέντο σε κάποια σημεία. Σε κάποιο άλλο σημείο, οι ογκώδεις πέτρες έχουν παραμεριστεί κι ένα πέρασμα οδηγεί στην “πλατεία”.

Το στρωμένο ξέφωτο…

Οι πέτρες που κλείνουν την είσοδο σε μηχανοκίνητα έχουν παραμεριστεί και οδηγούν στο χαλικοστρωμένο ξέφωτο

Η περιοχή πέριξ της “πλατείας” και τα περάσματα προς αυτήν

Προς το παρόν και κατά τη διάρκεια της ημέρας που επισκεφτήκαμε το σημείο δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα στον χώρο.

Ο χώρος που καταλαμβάνει καντίνα, στην είσοδο της απάτητης παραλίας του Αη Γιώργη Αλυκού. Για τις απάτητες ο νόμος 5092/2024 προβλέπει μια σειρά απαγορεύσεων.

Ο δρόμος προς το Πυργάκι κρύβει εκπλήξεις

Και μάλιστα ιδιαίτερες.

Σωροί από χαλίκια, χωρίς καμία σήμανση έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής προς το Πυργάκι μέσα σε δασική περιοχή και μάλιστα προστατευόμενη.

Ειδικά το βράδυ με την παντελή έλλειψη φωτισμού οι σωροί γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Το ερώτημα είναι ποιος και πως αποφασίζει για την επιχωμάτωση του δρόμου αφ’ ενός και αφ’ ετέρου γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των οδηγών. Οι σωροί βρίσκονται εκεί σχεδόν μια εβδομάδα από την στιγμή που τους εντοπίσαμε και φτάνουν μέχρι το έλος Ποταμίδες.
Οι οδηγοί να είστε προσεκτικοί όταν κινείστε στην περιοχή, μέχρι να λάβουμε απαντήσεις για όσα συμβαίνουν.

Το ρεπορτάζ είναι σε εξέλιξη….

Δείτε επίσης