Κίνα: Πρωτοφανές και καταστροφικό κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα

απο Cyclades Open

Πρωτοφανές και καταστροφικό κύμα καύσωνα πλήττει την Κίνα, για ακόμη μια φορά μέσα στο 2022. Η Κίνα βιώνει τις τελευταίες ημέρες έναν «καταστροφικό και άνευ προηγουμένου» καύσωνα για αρχές Οκτωβρίου, με ορισμένες περιοχές να καταγράφουν θερμοκρασίες πάνω από 40°C.

Διανύοντας το δεύτερο μήνα του φθινοπώρου οι θερμοκρασίες παραμένουν σε επίπεδα καλοκαιριού, με το ρεκόρ ζέστης για τον Οκτώβριο στη χώρα να έχει καταρριφθεί και τις 4 πρώτες ήμερες του Οκτωβρίου. Το προηγούμενο ρεκόρ για την πιο ζεστή ημέρα του Οκτωβρίου σημειώθηκε μόλις πέρυσι (2021). Αυτό το πρωτοφανές και καταστροφικό κύμα κάυσωνα εκτός εποχής, έρχεται μετά τον καύσωνα του Αυγούστου στην Κίνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ως ο χειρότερος στην παγκόσμια κλιματική ιστορία.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 σημειώθηκε για πρώτη φορά θερμοκρασία ίση με 40°C στην Κίνα για τον Οκτώβριο. Από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, η μέγιστη θερμοκρασία στην Κίνα παρέμεινε σε επίπεδα άνω των 40°C, καταρρίπτοντας έτσι για 4 συνεχομένες ημέρες το προηγούμενο ρεκόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, στην πόλη Qingyang της επαρχίας Gansu με τιμή 40.9°C.

Επίπλέον, 12 επαρχίες και 470 σταθμοί (συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης) κατέρριψαν τα ρεκόρ τους για τον Οκτώβριο, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 4°C – 5°C, πάνω ακόμη και από τα ρεκόρ τους για τον Σεπτέμβρη.

Η ακραία ζέστη που έσπασε όλα τα ρεκόρ στην Κίνα το καλοκαίρι του 2022 είχε ως επίπτωση την διαρκή και έντονη ξηρασία, πολλές λίμνες και ποτάμια στεγνώσαν, τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες καταστράφηκαν και πολλά μεγάλα εργοστάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν, επηρεάζοντας τις προμήθειες ενέργειας, νερού και τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και παγκοσμίως. «Δεν υπάρχει τίποτα στην παγκόσμια κλιματική ιστορία που να είναι έστω και ελάχιστα συγκρίσιμο με αυτό που συμβαίνει στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Herrera στο περιοδικό New Scientist τον Αύγουστο του 2022

Πηγή: CMA, news.com.au, ClimateBook

Δείτε επίσης