«Ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία: Αντιμετώπισέ τον στα ίσια» [video]

απο Cyclades Open

Με τρία βίντεο που περιγράφουν φαινομενικά ανώδυνες ή συνηθισμένες κοινωνικές περιστάσεις, στις οποίες διατυπώνονται σεξιστικά στερεότυπα που οδηγούν αλλά και τροφοδοτούν την οπισθοδρόμηση, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα παρουσίασε χθες στο σινέ «Πέραν», στο Περιστέρι, την νέα εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα «Ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία: Αντιμετώπισέ τον στα ίσια».

Οι τρεις θεματικές που κατ’ αρχάς προσεγγίζει η νέα καμπάνια είναι ο σεξισμός στο σχολείο και, γενικότερα, στις μικρότερες ηλικίες, ο σεξισμός στον εργασιακό χώρο, καθώς και ο σεξισμός σε καθημερινές κοινωνικές επαφές, που μπορεί να στραφεί εναντίον γυναικών αλλά και ανδρών, αφού εδράζεται σε αρνητικά στερεότυπα και για τα δύο φύλα.

«Ο σεξισμός και ο σεξιστικός λόγος είναι απόρροια αυτών των έμφυλων στερεοτύπων. Και είναι δυστυχώς καθημερινός και δημόσιος, άλλοτε ολοφάνερος, πολλές φορές συγκαλυμμένος ή υπαινικτικός, με ένα και μοναδικό στόχο, να προσβάλει και να υποβαθμίσει τα άτομα με βάση το φύλο τους» υπογράμμισε η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, στις αρμοδιότητες της οποίας εντάσσεται η ισότητα των φύλων.

Όπως επεσήμανε «κατά κύριο λόγο, οι αποδέχτες των σεξιστικών συμπεριφορών είναι οι γυναίκες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μία σεξιστική συμπεριφορά απέναντι σε ένα νέο κορίτσι, μπορεί να επηρεάσει τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική του ζωή, και να το αποτρέψει από το αναλάβει στο μέλλον ηγετικούς ρόλους. Όμως, όλες και όλοι γνωρίζουμε ότι πέραν από το ατομικό πλήγμα που δέχεται το θύμα προς το οποίο απευθύνεται η σεξιστική συμπεριφορά, πλήττεται η ίδια η κοινωνία, καθώς η συμμετοχή και ο ηγετικός ρόλος των γυναικών και των κοριτσιών είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ευημερία».

Σε ένα από τα βίντεο που παρουσιάστηκαν εχθές το βράδυ, αναπαρίσταται μια συζήτηση για την εκλογική συμμετοχή ενός προέδρου, ενώ είχε θέση υποψηφιότητα μια γυναίκα. Η κ. Συρεγγέλα στάθηκε σε αυτό σχολιάζοντας «ακούμε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για αγόρια, το ροζ χρώμα είναι κοριτσίστικο και συζητάμε για ΤΟΥΣ προέδρους, ΤΟΥΣ διευθυντές, ΤΟΥΣ άντρες πολιτικούς».

Η κ. Συρεγγέλα τόνισε επίσης ότι «ο σεξιστικός λόγος και η αντίστοιχη συμπεριφορά δεν έχουν πολιτικό ή ιδεολογικό πρόσημο. Πηγάζουν από συγκεκριμένες νοοτροπίες, αδιάφορες από την τοποθέτηση, την προέλευση, το αξίωμα. Επιπλέον, ο σεξισμός δεν είναι αυθόρμητος ή αντανακλαστικός. Είναι κουλτούρα, που σημαίνει ότι έχει προηγηθεί καλλιέργεια και προετοιμασία. Γι’ αυτό και είναι ακραία επικίνδυνος». Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η καμπάνια «Ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία, αντιμετώπισε τον στα ίσια» με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Για τις σεξιστικές συμπεριφορές που έχει δεχτεί στο εργασιακό περιβάλλον μίλησε η ηθοποίος Μαρία Κορινθίου η οποία παρουσίασε την εκδήλωση. Κάνοντας λόγο για ανακούφιση που λόγω του #metoo πλέον κάποιες από τις πληγές του τομέα της έχουν αρχίσει να επουλώνονται, αλλά ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα πολλά να ειπωθούν. Χαρακτηριστικά είπε ότι χρειάστηκε εκ μέρους της «σθένος» προκειμένου να αντέξει και αναρωτήθηκε τι συνέβη με όσες κοπέλες που, στο ξεκίνημα της καριέρας τους, όπως η ίδια, δεν το διέθεταν.

Τέλος, η Δήμητρα Μακρή, διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δυτικό τομέα Αθηνών, μίλησε για τον «κύκλο της οικογένειας, τον κύκλο του σχολείου και τον κύκλο της κοινωνίας» που είναι «αλληλένδετοι». «Η οικογένεια θέτει τις βάσεις, το σχολείο καλλιεργεί, εμβαθύνει, βοηθά, στηρίζει, και είναι ένας σημαντικό κρίκος και παίζει καθοριστικό ρόλο, είτε για να διαμορφώσει είτε για να λειτουργήσει σαν τοίχος σε ό,τι αρνητικό έρχεται είτε από την κοινωνία, είτε από την οικογένεια» σημείωσε η εκπαιδευτικός. Όπως είπε, «σεξισμός σημαίνει εγώ και ο άλλος, και εάν εγώ δείξω τον άλλο, τα άλλα τέσσερα δάχτυλα δείχνουν εμένα», προσθέτοντας ότι «εάν πρώτα το παιδί δεν μάθει να σέβεται τον εαυτό του, αν κοιτάει τον άλλο και δεν βλέπει τον εαυτό του» δεν θα καταφέρει να σπάσει τα στερεότυπα που του επιβάλλονται κοινωνικά. «Ο Βολταίρος έλεγε πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας» σχολίασε η κ. Μακρή, αναφερόμενη στον κομβικό ρόλο της άγνοιας, η οποία «είναι το λίπασμα του σεξισμού».

Δείτε επίσης