Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Νησίδων-ΣτΕ: Ακυρώνονται 150 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 900 MW!

Δεν έγινε ορθή εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων κατά την αδειοδότηση

απο Cyclades Open

Μια μεγάλη νίκη για το κίνημα κατά της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ σημειώθηκε πριν λίγες μέρες. Όπως αναφέρει η Κίνηση πολιτών για την Προστασία των Νησίδων στην σελίδα της στο facebook, ακυρώνονται περίπου 150 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περί τα 900 MW, για τα οποία δεν έγινε ορθή εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων κατά την αδειοδότηση, καθώς η προσφυγή της Κίνησης έγινε δεκτή από το ΣτΕ.

Αναλυτικά:

Δεκτή έκανε με την υπ’ αριθ. 1885/2023 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας την Αίτηση Ακύρωσης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησής μας στις 27/10/2020 κατά της Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ Β’ 3291/06.08.2020 του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, η οποία είχε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών σταθμών (από 5 σε 10MW) και είχε πενταπλασιάσει την αντίστοιχη ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών (από 2 σε 10 MW) που εξαιρούνται από τη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ενώ είχε αντίστοιχες προβλέψεις και για μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ αυτομάτως αναιρεί και αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2022, που “διόρθωνε” την απόφαση του 2020.

Η απόφαση για αυτήν την προσφυγή ελήφθη αφού είχαμε παρατηρήσει σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις όσον αφορά τη σαλαμοποίηση έργων ΑΠΕ, δηλαδή την κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα, ώστε να μην χρειάζεται να γίνει ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων μέσω της εκπόνησης ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και να λαμβάνουν έτσι ταχύτερη αδειοδότηση.

Κάποιες από τις πλέον κραυγαλέες τέτοιες περιπτώσεις είναι οι “σαλαμοποιημένοι” αιολικοί σταθμοί της ΑΒΟ Wind στο Όρος Λάκμος, της Ένωσης Αγρινίου στα Ακαρνανικά Όρη και της Kiefer στον Ασπροπόταμο Τρικάλων.

Για την κάλυψη του ποσού της προσφυγής, που ανήλθε σε πολλές χιλιάδες Ευρώ, είχε γίνει μια καμπάνια συλλογής χρημάτων, η οποία είχε βρει θεαματική ανταπόκριση από μεμονωμένα πρόσωπα και οργανώσεις. Χωρίς την βοήθειά τους αυτή η επιτυχία δεν θα ήταν εφικτή και η ελληνική φύση τους χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Τεράστιας σημασίας ήταν και η συμβολή των παρακάτω συλλόγων και οργανώσεων που συνυπέγραψαν την προσφυγή:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ»

Εταιρεία για τη Mελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας / ΜΟm

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών

Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος» Πάρου

Σύλλογος Απανταχού Βαλαωριτών Ευρυτανίας “Ο Βαλαωρίτης”

Πλέον αναμένουμε μόνο να καθαρογραφεί η απόφαση για να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, και ελπίζουμε στις επόμενες νίκες που η φύση μας έχει τόσο ανάγκη!

#SaveGreekNature

#savegreekmountains

Τρύφωνας Κόλλιας: “Η πρώτη απόφαση που ακυρώνει κανονιστική πράξη της Διοίκησης σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”

Ο δικηγόρος Τρύφωνας Κόλλιας, με τον οποίο συνεργάστηκε η Κίνηση σε αυτήν την υπόθεση, αναφέρει τα εξής:

“Τεράστια Νίκη του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακυρώθηκε, μετά από Αίτησή μας ενώπιον του ΣτΕ η από 2020 Υπουργική Απόφαση Χατζηδάκη (και η από 2022 “διορθωτική” αυτής), δια της οποίας είχαν εξαιρεθεί από την υποχρέωση σύνταξης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκατοντάδες έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.

Με την υπ’ αριθ. 1885/2023 Απόφαση του ΣτΕ, της οποίας αναμένουμε την καθαρογραφή, έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί μας ότι η κατάταξη έργων σε χαμηλότερη (περιβαλλοντική) κατηγορία και η εξαίρεσή τους από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς να γίνεται επίκληση επιστημονικής ή τεχνικής μελέτης από την οποία να προκύπτουν οι λόγοι που δικαιολογούν τις τροποποιήσεις αυτές, συνιστούν μεταβολή επί το δυσμενέστερον, εν σχέσει προς το εύρος και τις απαιτήσεις της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εν λόγω κατηγοριών έργων Α.Π.Ε., που δεν βρίσκει νόμιμο έρεισμα στην εξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011.

Οι δε Αποφάσεις αδειοδότησης (ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ) Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Σταθμών που εν τω μεταξύ εκδόθηκαν δυνάμει των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες ανέρχονται περί τις 150 και “καλύπτουν” συνολική ισχύ περί τα 900 MW, χάνουν το νόμιμο έρεισμά τους και είναι ακυρωτέες, όπερ σημαίνει ότι τα οικεία έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που ακυρώνει κανονιστική πράξη της Διοίκησης σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ρήση: “κανείς αγώνας δεν είναι χαμένος, αρκεί να δοθεί”.

Η συμβολή των φυσικών προσώπων και των περιβαλλοντικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην ανωτέρω Αίτηση Ακύρωσης είναι πραγματικά σπουδαία. Δεν θα μπορούσα όμως να μην ξεχωρίσω (με την καλή έννοια) τον Ακη Παπασαράντη που υπήρξε η “ψυχή” της πρωτοβουλίας αυτής, αλλά και έτερων αντίστοιχων (για τις οποίες αναμένουμε εξίσου θετικά αποτελέσματα), στην κατεύθυνση της ανάδειξης κεντρικά του ζητήματος της στρεβλής και επί της ουσίας άναρχης αδειοδότησης των αιολικών και φωτοβολταΪκών σταθμών.

Γιατί ναι, είναι σημαντικό κάθε τοπος να παλεύει για την σωτηρία του, αλλά μόνον εφόσον όλοι μαζί στοχεύσουμε στην “ρίζα” του προβλήματος, και δη στις έωλες, αναιτιολόγητες και πλημμελέστατες κανονιστικές ρυθμίσεις (καθώς και στις δεκάδες σχετικές φωτογραφικές, αντισυνταγματικές διατάξεις) θα μπορέσει επιτέλους να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να ρυθμιστεί με ορθολογικά επιστημονικό τρόπο το πεδίο των ΑΠΕ στην χώρα μας.

Συνεχίζουμε!”

Φωτογραφία εξωφύλλου: Κλόκοβα ή Παλιοβούνα, ένα βουνό της Αιτωλοακαρνανίας που ισοπεδώθηκε για μόλις δύο (πλέον 3) ανεμογεννήτριες/ Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Νησίδων

Δείτε επίσης