Η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων” για την διαβούλευση των ΕΜΠ των περιοχών Natura 2000

απο Cyclades Open

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura 2000 για την «Ομάδα 8β περιοχών Δικτύου Natura 2000 Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου, Θήρας, Νάξου, Πάρου, Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, Μήλου και Νήσων Αττικής».

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου από τις 10 το πρωί έως τις 14:30 μετά το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του δημαρχείου “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την δημόσια διαβούλευση.

Η καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 για την ολιγωρία της να κάνει πράξη ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές και να εκδώσει τα Προεδρικά Διατάγματα, μετά από 12 χρόνια που είχε στην διάθεσή της για το πράξει ανάγκασε, επιτέλους, την κυβέρνηση να ξεκινήσει την διαδικασία. Δυστυχώς όμως οι κινήσεις είναι βιαστικές καθώς ένας μήνας διαβούλευσης δεν είναι αρκετός προκειμένου να μελετήσει κανείς τον όγκο των προτάσεων που αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στην μελέτη δεν είναι λίγες οι προτάσεις που είναι αντικρουόμενες, όπως η περίπτωση της Αμοργού όπως παρατηρεί η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων“.

Αν υπάρχει κάτι που το 2012 δεν το είχαμε φανταστεί είναι η επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε τον τόπο μας από την επιδρομή των στρατηγικών επενδύσεων, της υπερδόμησης και της ισοπεδωτικής ανάπτυξης που δεν έχει καμία σχέση με την ευημερία των κατοίκων των νησιών μας και την πραγματική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Οι Κυκλάδες σηκώνουν ένα βάρος δυσβάστακτο για το μέγεθός τους με τον τουρισμό να μετατρέπεται σε λαίλαπα που σαρώνει ό,τι αγάπησαν οι επισκέπτες δεκαετίες τώρα σ’ αυτές. τα όρια των νησιών και των κατοίκων δοκιμάζονται, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Οι προστατευόμενες περιοχές, έστω και κακοποιημένες σε πολλές περιπτώσεις, είναι μια όαση που πρέπει να διαφυλάξουμε. Είναι μέρος της ταυτότητας των νησιών μας και διαβατήριο ακόμα και για τον ίδιο τον υγιή τουρισμό.

Τα ΠΔ που θα εκδοθούν, δεν μπορεί παρά να έχουν αυτόν το προσανατολισμό.

Τι αναφέρει η Κίνηση:

“Στην ΕΠΜ αυτήν εξετάζονται δεκάδες νησίδες, ενώ περιλαμβάνονται όλες οι νησίδες που εντάσσονται στο αιολικό εργοστάσιο Aigaio Project της Eunice Energy πλην των 3 νησίδων της Νισύρου (Παχειά, Κανδελιούσσα, Περγούσσα). Επίσης γίνεται αναφορά στο υπό σχεδιασμό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου.

Η ΕΠΜ θα βρίσκεται υπό διαβούλευση μέχρι τις 23/06, καθώς η διαβούλευση άνοιξε στις 23/05 (χωρίς ωστόσο να έχει ανέβει εξαρχής η μελέτη στην αντίστοιχη σελίδα). Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτο ένα τόσο σύντομο διάστημα διαβούλευσης για μια μελέτη τέτοιας έκτασης. Άλλωστε, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η διαβούλευση ενός μηνός για τέτοιες μελέτες είναι το απόλυτο μίνιμουμ που επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη για λήψη και σχολιασμό στη σελίδα https://ypen.gov.gr/diavouleusi

Εντύπωση έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων το γεγονός ότι στην Αμοργό η ΕΠΜ επιτρέπει τη διάνοιξη δρόμου από τον Ασφονδυλίτη στα Χάλαρα, με τη δικαιολογία ότι είναι ήδη αδειοδοτημένος. Ταυτόχρονα, οι μελετητές γράφουν πως η διάνοιξη οδικού δικτύου στην περιοχή δεν είναι συμβατή με την προστασία της ορνιθοπανίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάνοιξη του δρόμου αυτού είχε απορριφθεί επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά αδειοδοτήθηκε τελικά μετά από πιέσεις του Δήμου με ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο τρόπο”.

Δείτε επίσης