Κυκλάδες: «Ίλιγγο» προκαλούν οι τιμές στα καύσιμα

απο Cyclades Open
ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΙΜΕΣ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι νησιώτες τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που καταγράφονται στις τιμές πώλησης ανά λίτρο της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει φέρει αυξήσεις που κυμαίνονται από 50% έως και 75% στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να μειώνουν δραστικά τη χρήση των οχημάτων τους και τους πρατηριούχους να βλέπουν σημαντική μείωση στο τζίρο τους, μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Παρά το γεγονός, ότι σε πανελλαδικό μέσο όρο, οι τιμές απλής αμόλυβδης βενζίνης ανά λίτρο κυμαίνονται στα 2,38 ευρώ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, ειδικά στο νομό Κυκλάδων ο μέσος όρος της τιμής (την ίδια ημέρα) εκτοξεύεται στα 2,585 ευρώ ανά λίτρο απλής αμόλυβδης.

Να σημειωθεί, ότι ο νομός Κυκλάδων είναι ο ακριβότερος νομός σε όλη την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την τιμή ανά λίτρο των καυσίμων κίνησης, ενώ ακολουθεί ο νομός Δωδεκανήσου.

70% αύξηση σε σχέση με πέρσι οι τιμές της απλής αμόλυβδης

Αναλυτικότερα, παρατίθενται τα στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στην επίσημη πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τις τιμές καυσίμων, όπως αυτές καταγράφηκαν στις 9 Ιουνίου, καθώς στη συνέχεια ακολούθησε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και δεν υπήρξε καταγραφή.

Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία, όπως προαναφέρθηκε η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στις Κυκλάδες ήταν 2,585 ευρώ ανά λίτρο. Η βενζίνη 100 οκτανίων άγγιξε τα 2,718 κατά μέσο όρο στο νομό, ενώ το diesel κίνησης τα 2,135 ευρώ ανά λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, η φθηνότερη τιμή στα πρατήρια καταγράφεται εντός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος στις Κυκλάδες σε πρατήριο στο Νειμποριό Άνδρου, το οποίο διαθέτει την απλή αμόλυβδη με 2,308 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή πώλησης καταγράφεται στην Φολέγανδρο, όπου πρατήριο διαθέτει το λίτρο στην τιμή των 2,839 ευρώ(!).

Στα 2,8 ευρώ ανά λίτρο φαίνεται να φτάνει η τιμή της βενζίνης στη Μήλο, στα 2,79 ευρώ ανά λίτρο στην Αμοργό, στα 2,76 στην Αντίπαρο, στα 2,745 ευρώ ανά λίτρο στην Σαντορίνη, στα 2,715 ευρώ στην Πάρο, στα 2,711 στη Μύκονο, στα 2,7 ευρώ στις ορεινές περιοχές και 2,65 ευρώ στη Χώρα της Νάξου, στα 2,691 ευρώ στην Κύθνο, στα 2,679 ευρώ στη Σέριφο, στα 2,664 ευρώ στη Σίφνο, στα 2,659 ευρώ στην Ίο, στα 2,625 ευρώ στην Τήνο, στα 2,620 ευρώ στη Σχοινούσα, στα 2,599 ευρώ στην Κέα, στα 2,597 ευρώ στην Άνδρο, στα 2,590 ευρώ στην Ανάφη. Στη Σύρο, την πρωτεύουσα του νομού, η υψηλότερη τιμή της απλής βενζίνης ανά λίτρο κυμαίνεται από 2,473 ευρώ έως τα 2,619 ευρώ ανά λίτρο.

Σημαντικό είναι κανείς να εξετάσει και το επίπεδο αύξησης των τιμών μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στις 9 Ιουνίου 2021, ακριβώς ένα χρόνο πριν, οι Κυκλαδίτες, κατά μέσο όρο αγόραζαν την απλή βενζίνη περί τα 1,830 ευρώ ανά λίτρο. Ένα χρόνο αργότερα, η αύξηση που παρατηρείται αγγίζει το 70% (2,585 ευρώ ανά λίτρο) και αυτό, σε επίπεδο μέσου όρου.

Η τιμή παρέμενε σχεδόν σταθερή επί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, με πολύ μικρές αυξήσεις (περίπου 1 λεπτό το λίτρο κάθε ένα μήνα), έως και τον Φεβρουάριο, που ο μέσος όρος της τιμής της απλής βενζίνης στις Κυκλάδες ξεπέρασε το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο και στη συνέχεια, έπειτα και από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση είναι κατακόρυφη και ραγδαία.

Ειδικότερα, στις 9 Φεβρουαρίου 2022, η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν κατά μέσο όρο 2,062 ευρώ στις Κυκλάδες, με πολλά πρατήρια ακόμη να πωλούν τη βενζίνη μεταξύ 1,86 και 2 ευρώ. Στις 9 Μαρτίου 2022, η τιμή του λίτρου κατά μέσο όρο στις Κυκλάδες φτάνει τα 2,202 ευρώ. Στις 9 Απριλίου η μέση τιμή λίτρου στο νομό καταγράφεται στα 2,306 ευρώ. Αντιστοίχως, στις 9 Μαΐου, φτάνει στα 2,359 ευρώ, για να καταλήξει στις 9 Ιουνίου, το λίτρο να πωλείται κατά μέσο όρο στα 2,585.

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, μέσα σε τέσσερις μήνες, οι Κυκλαδίτες επιβαρύνθηκαν (κατά μέσο όρο) σχεδόν μισό ευρώ επιπλέον ανά λίτρο.

Για λόγους σύγκρισης, ένα μέσο αυτοκίνητο πόλης 94 ίππων, με 42 λίτρα χωρητικότητα ρεζερβουάρ, στις 9 Ιουνίου 2021 γέμιζε με 76,86 ευρώ, ενώ έναν χρόνο αργότερα, 9 Ιουνίου 2022, το ίδιο ντεπόζιτο γεμίζει με 108,57 ευρώ (περίπου 32 ευρώ επιπλέον).

Αυξήσεις και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ωστόσο, οι μετακινήσεις για τους νησιώτες δεν έχουν γίνει απαγορευτικές μόνο με τη χρήση του αυτοκινήτου, καθώς πονοκέφαλο προκαλούν και οι ραγδαίες αυξήσεις και στα εισιτήρια των πλοίων, από τον Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα.

Ενδεικτικά, όταν έως και το τέλος του 2021, από το λιμάνι της Ερμούπολης για να ταξιδέψει κανείς στον Πειραιά αγόραζε ένα απλό εισιτήριο καταστρώματος με 28 έως 32 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2021 η τιμή του ίδιου εισιτηρίου για την ίδια διαδρομή η τιμή έφτανε έως και τα 35 ευρώ. Έως το τέλος Μαρτίου, η τιμή διαμορφώθηκε στα 38,50 ευρώ, τον Απρίλιο εκτοξεύθηκε στα 40,50 ευρώ, ενώ μέσα στον Ιούνιο οι επιβάτες του τριημέρου είδαν τις τιμές να διαμορφώνονται ακόμη και στα 45 ευρώ, αν και η τιμή έχει παραμείνει σήμερα σχεδόν σταθερή στα 40,50 ευρώ.

Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οι τιμές ανέβηκαν κατά περίπου 8 ευρώ επιπλέον ανά διαδρομή, για το δρομολόγιο Σύρος – Πειραιάς, με ένα απλό εισιτήριο χωρίς αριθμημένη θέση.

Μάλιστα, υπάρχει έντονη φημολογία για περαιτέρω αύξηση μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες φαίνεται να υποστηρίζουν ότι, λόγω της δυσπραγίας εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης δεν μπορούν να υποστηρίξουν χαμηλότερες τιμές.

Οι αυξήσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, δεν επηρεάζουν μόνο τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, αλλά κυριότερα όλο το σύστημα των μεταφορών προϊόντων στα νησιά, καθώς η ακτοπλοϊκή μεταφορά αποτελεί τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο παραδίδονται οι προμήθειες.

Μεγαλύτερη η επιβάρυνση για μια ακόμα φορά των νησιωτών

Κατόπιν όλων των παραπάνω, γίνεται περισσότερο εμφανές το γεγονός, ότι οι πολίτες των νησιών βρίσκονται για ακόμη μία φορά σε δεινότερη θέση, σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής χώρας.

Από το να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους για τις καθημερινές τους ανάγκες, έως και να καλύψουν την ανάγκη μετακίνησής τους (απόλυτα απαραίτητη σε συχνή βάση, λόγω της νησιωτικότητας, για την κάλυψη αναγκών υγείας, όπως και διοικητικών – διεκπεραιωτικών), τόσο από και προς την Αττική, αλλά και μεταξύ των νησιών, οι κάτοικοι των Κυκλάδων καλούνται να βάλουν πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, απ’ ότι οι συμπολίτες τους σε άλλα μέρη της ηπειρωτικής χώρας.

Και όλο αυτό, σε συνδυασμό με την «έκρηξη» στις τιμές των προϊόντων – που είναι ήδη αυξημένες λόγω της παγκόσμιας κατάστασης αλλά επιβαρύνονται περαιτέρω από τις αυξήσεις στις μεταφορές, που με τη σειρά τους είναι συνέπεια της ενεργειακής κρίσης – δείχνει να δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ζοφερό οικονομικό σκηνικό, δεδομένου ότι το ύψος των συντάξεων έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό, όπως και το ύψος των μισθών, αφού ακόμη και η αύξηση στον βασικό μισθό, αν ληφθούν υπόψιν όλες οι ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος, φαίνεται να είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/ Ευαγγελία Κορωναίου

Δείτε επίσης