Κύθνος Έξυπνο Νησί – Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

απο Cyclades Open

Ο Δήμος Κύθνου απέκτησε ένα ακόμη ηλεκτρικό όχημα προς χρήση από την Τεχνική Υπηρεσία.

Το νέο όχημα προμηθεύτηκε το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ στο πλαίσιο του Kythnos Smart Island Project και παραχωρήθηκε στον Δήμο.

Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου, είναι ο εξηλεκτρισμός των οχημάτων στο νησί, ξεκινώντας φυσικά από τα δημοτικά οχήματα.

Με την ένταξη αυτού του οχήματος, ο Δήμος Κύθνου πλέον διαθέτει 5 ηλεκτρικά οχήματα:  

🔌 1 επιβατικό όχημα τύπου SUV,  

🔌 2 τρίτροχα cargo scooters και 1 τετράτροχο cargo van, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την εύκολη και γρήγορη αποκομιδή απορριμμάτων, και  

🔌το νέο κλειστού τύπου ημιφορτηγό για τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας.   

Επόμενο βήμα αποτελεί η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των οχημάτων με πράσινη ενέργεια.

Θυμίζουμε ότι από τον φετινό Αύγουστο, η Κύθνος φιλοξενεί ένα από τα εκτενέστερα δίκτυα δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης με συνολικά 9 φορτιστές σε 5 κεντρικούς οικισμούς και 10 φορτιστές σε επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο έρευνας και ανάπτυξης που έχει εφαρμοστεί ποτέ στον Ελληνικό νησιωτικό χώρο και ως τέτοιο θα αποτελέσει έργο ορόσημο για τη χώρα και την διεθνή κοινότητα. Απώτερος σκοπός του έργου είναι να αξιοποιηθεί το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της Κύθνου προς όφελος μιας ισόρροπης τοπικής ανάπτυξης, που μακροπρόθεσμα θα παράγει πλούτο και θα εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Για τα επόμενα χρόνια, η Κύθνος θα αποτελέσει ένα «ζωντανό εργαστήρι» σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, θα διευρύνουν την τουριστική περίοδο και θα στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο, και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο.

Η επιλογή της Κύθνου ως τόπου επίδειξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων συνδέεται με την εγγύτητα του νησιού με την Αθήνα, τη διπλή ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με τον Πειραιά και το Λαύριο, τη μη διασύνδεσή του για τα επόμενα – αρκετά – χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και του πλούσιου ιστορικού στην υλοποίηση καινοτόμων πιλοτικών έργων παραγωγής και διαχείρισης πράσινης ενέργειας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, 1ος νησιωτικός υβριδικός σταθμός και 1ο μικροδίκτυο στην Γαϊδουρόμαντρα, Ευρωπαϊκό έργο WiseGRID εφαρμογών έξυπνου δικτύου).

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δείτε επίσης