Μανώλης Γλέζος: Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια…

Πέτρος Κατσάκος | ΑΥΓΗ

απο Cyclades Open

Ο Σύλλογος του Γυμνασίου Λ.Τ. Φολεγάνδρου προτίθεται να μετονομάσει το σχολείο σε Γυμνάσιο «Μανώλης Γλέζος» ως ελάχιστο φόρο τιμής για τον αγώνα που έδωσε για να υπάρχουν σχολεία στα μικρά νησιά. Ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που, παράλληλα με τον αγώνα που έδωσε για την ίδρυση του σχολείου στη Φολέγανδρο (και όχι μόνο), δώρισε μια βιβλιοθήκη με πλούσια θεματολογία για να έχουν πρόσβαση οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι φιλομαθείς κάτοικοι του νησιού.

«Είθε το παράδειγμα και τους αγώνες του για την παροχή ποιοτικής και δωρεάν δημόσιας Παιδείας να ακολουθήσουν κι άλλοι» γράφει στο μήνυμά του ο σύλλογος του σχολείου, που τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου αποφασίζει να τιμήσει και αυτός τη μνήμη αυτής της ιστορικής μορφής, που, πέραν των πολιτικών αγώνων που στη ζωή του έδωσε, ήταν και αυτός που στήριξε όσο κανείς το ιερό δικαίωμα στη γνώση και τη μάθηση για κάποια παιδιά αυτού του τόπου που η Πολιτεία για χρόνια τα είχε αφήσει στο περιθώριο της εκπαίδευσης.

Τρία χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, του ανθρώπου που το όνομά του φέρουν τιμητικά μια σειρά σχολείων στα νησιά και στα μικρονήσια του Αιγαίου. Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την ημέρα που σίγησε η φωνή του. Τρία χρόνια πέρασαν, μα η γροθιά του στέκει πάντα εκεί ψηλά υψωμένη. Να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να στηρίζει. Από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά. Με πίστη, με αγωνιστικότητα, με συνέπεια. Κόντρα στους καιρούς. Και όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα λεξικά της ζωής, της Ιστορίας και της μνήμης στο λήμμα «αριστερός» θα έχουν το όνομά του.

Με μεγάλα και φωτεινά γράμματα θα γράφουν «Μανώλης Γλέζος». Και σε κάποιων άλλων τα ονόματα μια μουτζούρα μόνο τα λεξικά θα έχουν.

Πέτρος Κατσάκος/ΑΥΓΗ

Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / IntimeNews)

Δείτε επίσης