Μαζικός συμψηφισμός φόρων με οφειλές, αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ

απο Cyclades Open

Από τη μια πλευρά, μπήκαν τα αιτήματα επιστροφών φόρου. Από την άλλη, αρρύθμιστες αλλά, για πρώτη φορά, και ρυθμισμένες οφειλές. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρώτος μαζικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου και οφειλών στην εφορία, κεντρικά από την ΑΑΔΕ και όχι με… τον αραμπά σε κάθε Δ.Ο.Υ ξεχωριστά.

Με συνοπτικές, διαφανείς και πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες προέκυψε το αποτέλεσμα: συμψηφίστηκαν και επιστράφηκαν σε 202.000 ΑΦΜ, φόροι συνολικού ύψους 64,67 εκατ. ευρώ από 317.000 τίτλους επιστροφής.

Από τη μαζική διασταύρωση προέκυψε και μια ακόμα δεξαμενή 230.000 φορολογουμένων, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν λάβει επιστροφή φόρου 32 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού έλαβαν ένα email από την ΑΑΔΕ με το οποίο τους καλεί να κάνουν το αυτονόητο: να δηλώσουν τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ηλεκτρονικά στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, ώστε να μπορέσουν να πιστωθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Το πείραμα έτρεξε για πρώτη φορά κεντρικά από την ΑΑΔΕ και αποδείχθηκε ότι δουλεύει εξαιρετικά, ανοίγοντας τον δρόμο για τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών φόρου, με αιχμή τον πολύπαθο ΦΠΑ. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι φορολογούμενοι περίμεναν ακόμα και χρόνια για να λάβουν επιστροφή φόρου από την εφορία. Μέχρι να γίνει έλεγχος και διασταυρώσεις με το χέρι αν υπάρχουν οφειλές πριν πληρώσει το δημόσιο, μπορεί να είχε γίνει η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους. Το σκηνικό έχει ήδη αλλάξει, με τη συντριπτική πλειονότητα (90%) των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ να ικανοποιούνται σε διάστημα 90 ημερών. Τώρα η ΑΑΔΕ σκοπεύει να περάσει στην επόμενη φάση των αυτοματοποιημένων επιστροφών ΦΠΑ.

Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια λευκή λίστα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν δώσει την παραμικρή ένδειξη φοροδιαφυγής στις ελεγκτικές αρχές.

Στη λευκή λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

  1. έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν
  2. δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις
  3. δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Όσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.

Μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου και οφειλών στην εφορία, η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να επεκτείνει το πείραμα και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι επιστροφές φόρου έφτασαν τα 785 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 680 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Euro2day

Δείτε επίσης