Μοντάνα: Απόφαση-σταθμός για την κλιματική κρίση και το δικαίωμα σε υγιές περιβάλλον

απο Cyclades Open

Η νεολαία έχει συνταγματικό δικαίωμα σε ένα περιβάλλον γεμάτο υγεία αναφέρει η απόφαση δικαστή στην πολιτεία Μοντάνα που μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστορικό προηγούμενο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το δικαστήριο γνωμοδότησε για προσφυγή νεαρών κατοίκων της πολιτείας, ηλικίας έως 22 ετών, στην πρώτη δίκη με τέτοιο περιεχόμενο στις ΗΠΑ.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αδειοδοτήσουν νέα έργα, προκειμένου να δίνουν βάση στις κλιματικές επιπτώσεις. 

Η δικαστής Κάθι Σίλι, στην απόφασή της, αναφέρει ότι «οι εκπομπές ρύπων σε επίπεδο πολιτείας έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα. Οι νόμοι που περιορίζουν τη δυνατότητα των ρυθμιστικών αρχών να μελετούν τις κλιματικές επιπτώσεις είναι αντισυνταγματικοί» για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι νέοι της Μοντάνα έχουν συνταγματικό δικαίωμα σε ένα υγειές κλίμα.

«Πρόκειται για ιστορική νίκη για τη Μοντάνα, τη νεολαία, τη Δημοκρατία και το κλίμα μας» δήλωσε σχετικά η Τζούλια Όλσον, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Our Children’s Trust που έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια.

Στη διάρκεια της δίκης, που έγινε τον Ιούνιο, παρουσιάστηκαν μαρτυρίες από επιστήμονες που περιέγραψαν με λεπτομέρειες πώς η αύξηση στις εκπομπές ρύπων ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά και προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, αρκετοί από τους ενάγοντες κατέθεσαν ότι οι επιπτώσεις που έχουν παρατηρήσει είναι ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, αλλά και η άνοδος της θερμοκρασίας σε ποτάμια που επηρεάζει τα ψάρια. Ειδική αναφορά έγινε και για τις μεγάλες πυρκαγιές που οδηγούν σε αναπνευστικά προβλήματα, ενώ καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.

Η πολιτεία της Μοντάνα έχει μακρά παράδοση σε ορυχεία και ένας από τους στόχους της προσφυγής ήταν νομοθετική ρύθμιση που έφεραν Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές απαγορεύοντας τις ρυθμιστικές αρχές από  το να μελετούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε νέες εργασίες εξόρυξης.

Την ίδια στιγμή είναι μια πολιτεία που έχει βαθιά παράδοση σε μεταρρυθμίσεις προστασίας του περιβάλλοντος και είναι από τις λίγες στις ΗΠΑ που έχουν ξεκάθαρες αναφορές στα πολιτειακά τους συντάγματα.

Δεν είναι λίγοι, όπως επισημαίνουν οι Times, οι αναλυτές που ελπίζουν ότι μια τόσο θετική δικαστική απόφαση στη Μοντάνα θα ασκήσει περαιτέρω πίεση και σε άλλες πολιτείες ή πολιτειακά δικαστήρια που εκκρεμούν ανάλογες δίκες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

📸CarinaChen/Pixabay

Δείτε επίσης