«Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις ό,τι βλέπεις και να αναρωτιέσαι τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Σημασία έχει απλώς να μην τα παρατήσεις».
Στίβεν Χόκινγκ, Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Ο έναστρος ουρανός εξαρχής αποτελούσε πηγή έμπνευσης για αστρονόμους και καλλιτέχνες κάθε εποχής. Οι περισσότεροι πολιτισμοί του πλανήτη μας είναι εμπνευσμένοι απ’ αυτόν! Ονόματα και σχήματα αστερισμών κυρίως του βόρειου ημισφαίριου, που διεθνώς χρησιμοποιούμε και που η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επίσημα έχει ορίσει, προέρχονται από την ελληνική μυθολογία.
Ξέρετε πώς 6 από τους πιο γνωστούς αστερισμούς έχουν σχέση με τη μυθολογία της Νάξου;
Ο αστερισμός του Αετού, ο αστερισμός του Δελφίνου, ο αστερισμός του Βόρειου Στέφανου, ο αστερισμός του Κόρακα, ο αστερισμός της Μικρής Άρκτου και ο αστερισμός των Υάδων;
Έτσι λοιπόν η Νάξος με σύμβολό της την περίφημη Πορτάρα, ο Δίας, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος η Άρτεμις, η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Αμφιτρίτη με τις Νηρηίδες, ο Θησέας με την Αριάδνη, οι Δρυάδες οι Σάτυροι με τον θεό Πάνα, οι αστερισμοί και 35 αστροναύτες της NASA, έτοιμοι για διαστημική αποστολή, θα παρελάσουν στο Φιλώτι την Τσικνοπέμπτη τονίζοντας την παρουσία της Νάξου στην Ελληνική Μυθολογία και όχι μόνο.
.
Ετοιμαστείτε για την αντίστροφη μέτρηση…
.
.
Από την μυθολογία…στο διάστημα!
Η παρέλαση της Τσικνοπέμπτης είναι ένα μόνο μέρος των δράσεων που θα μας παρουσιάσει το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου μέσα στη σχολική χρονιά. Το σχολείο συμμετέχει σ’ ένα δίκτυο σχολείων σ’ ενα πρόγραμμα με θέμα “Από τη μυθολογία στο διάστημα” και μέσα στους επόμενους μήνες οι μαθητές ετοιμάζουν πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις με αφορμή το διάστημα και τους αστερισμούς που συνδέονται με το νησί της Νάξου μέσα από την μυθολογία.
Ομάδα εκπαιδευτικών των Αρσακείων Σχολείων με την καθοδήγηση του καθηγητή Β. Λαμπρινουδάκη, μέλους του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Κυκλάδων προχώρησαν σε μία καινοτόμο πρωτοβουλία, τη δημιουργία Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης) με τον τίτλο Μυθολογία και Διάστημα. Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του το συγκεκριμένο δίκτυο με σκοπό τη συνεργασία των μαθητών και των μαθητριών τόσο μεταξύ των Αρσακείων Σχολείων όσο και με σχολεία από τις Κυκλάδες, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό!
Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ
Διαβάστε ακόμα: