Νάξος: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Για πρώτη φορά στην ιστορία του…

απο Cyclades Open
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Καταψηφίστηκε την Τετάρτη 22/12/2021 από το δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2022, με 13 ψήφους «κατά» και 11 «υπέρ», κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Λεονάρδου Χατζηανδρέου, του Βασίλη Βρούτση, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βούλα Μαργαρίτη. «Υπέρ» του προϋπολογισμού ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της δημοτικής αρχής.

Το γεγονός της καταψήφισης του προϋπολογισμού συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και αποτελεί πολιτική ήττα της δημοτικής αρχής του Δημήτρη Λιανού.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων …θα εκτελεστεί κανονικά αφού η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νόμο 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα», προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να εκτελεστεί σαν να έχει ψηφιστεί, αφού δεν κατατέθηκε κανένας άλλος «εναλλακτικός» προϋπολογισμός που να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, κάτι το οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Τον προϋπολογισμό του 2022 (βλ. στο τέλος του άρθρου) εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Βαθρακοκοίλης ο οποίος τον χαρακτήρισε «αναπτυξιακό και ρεαλιστικό, με όραμα και στόχους».

Τόσο η δημοτική αρχή όσο και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 που παρουσίασε, δέχτηκαν έντονη κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Χατζηανδρέου: Πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια των προγραμμάτων όλων των υπουργείων

«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει τα εχέγγυα μιας αναπτυξιακής και σωστής πορείας για την Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Δεν τον θεωρούμε αναπτυξιακό, δεν καλύπτει όλα όσα θα έπρεπε να καλύψει για τις ανάγκες των πέντε νησιών» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε» Λεονάρδος Χατζηανδρέου σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό.

Όπως είπε η δημοτική αρχή στερείται από όραμα και σωστό προγραμματισμό ώστε να εξοικονομεί χρήματα και να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Ο κ. Χατζηανδρέου ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «λίστες αιτημάτων» από τους προέδρους των κοινοτήτων, στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα αλλά και στα χρέη προς το δήμο που είναι περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ.

«Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στο δήμο είναι ένα μεγάλο κομμάτι που τραυματίζει τις περαιτέρω δραστηριότητες. Σήμερα είχαμε τη λίστα των αιτημάτων των προέδρων των κοινοτήτων. Γιατί ορισμένα έργα από αυτά έμειναν έξω; Γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα υλοποιήσουμε. Εκεί υπάρχει μια υστέρηση και γιατί υπάρχει υστέρηση; Γιατί ο προϋπολογισμός δεν είναι εύρωστος. Από τον προϋπολογισμό του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μόνο δεν μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα μεγάλα και καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και τα χωριά. Ο δήμος έχει πολιτική ευθύνη να τα προωθήσει. Λιμάνι, αεροδρόμιο, λιμνοδεξαμενές, έργα χωροταξίας, πολεοδομίας, ασφάλειας των πολιτών (πεζοδρόμια κ.λπ.) ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού, θέματα που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής του Δήμου. Αυτά όλα θέλουν και ένα στήριγμα, μια αντίληψη πώς θέλουμε να δούμε την Νάξο και τα μικρά νησιά τις επόμενες δεκαετίες. Εδώ έχουμε μία υστέρηση κι αυτή η υστέρηση δε μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σωστά και όπως εμείς επιθυμούμε. Όπως είναι το ορθό. Υπάρχει μία άναρχη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λαθεμένη πολιτική, την οποία μετά από λίγα χρόνια, θα την βρούμε μπροστά μας εμείς και οι επόμενες γενιές. Πολλές φορές, έχουμε κάνει προτάσεις εποικοδομητικές αλλά και κριτική για τη βελτίωση ζητημάτων του δήμου αλλά και αυτό το έχετε αγνοήσει» σημείωσε ο κ. Χατζηανδρέου και πρόσθεσε:

«Έχουμε δαπάνες για έργα και εργολαβίες τις οποίες θα μπορούσε ο δήμος να υλοποιήσει με δικά του μέσα. π.χ. ξοδεύουμε λεφτά για τη ναυαγοσωστική κάλυψη ενώ θα μπορούσαμε να την έχουμε εμείς, για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ που θα μπορούσε να τον διαχειριστεί δικό μας προσωπικό. Ακόμα και για το γκαζόν του γηπέδου το οποίο είναι πανάκριβο και μας στοιχίζει ένα σωρό λεφτά θα μπορούσε ο δήμος να μεριμνήσει και γι αυτό. Έτσι θα μπορούσαμε να κάνουμε εξοικονόμηση πόρων. Σε αυτό τον τομέα δεν έχετε πετύχει, έχετε αποτύχει. Μου λέτε ότι το γκαζόν στο γήπεδο δεν μπορούμε να το κουρέψουμε μόνοι μας και πρέπει να το δίνουμε εργολαβία με πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα. Δεν είναι δυνατόν αυτή η πολιτική να συνεχιστεί. Πρέπει η διοίκηση και η δημοτική αρχή να μπει σε μία άλλη λογική και τότε θα εξευρεθούν χρήματα για τα έργα αυτά που ζητούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων, και οι πρόεδροι των μικρών νησιών».

«Το δεύτερο κομμάτι που θέλω να τονίσω για πολλαπλή φορά είναι ότι εμείς πρέπει να ανοίξουμε τους οικονομικούς μας ορίζοντες προς άλλες πηγές εσόδων. Παραδείγματος χάριν Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, έχουμε χείριστες σχέσεις με τη Περιφέρεια εξαιτίας του φορέα διαχείρισης αποβλήτων. Και πάλι εδώ ο δήμος είναι εκτεθειμένος γιατί εξακολουθούμε όσο και να μη θέλουμε να το πιστέψουμε, να είμαστε μέρος του ΦΟΔΣΑ. Με την Περιφέρεια οι σχέσεις μας δεν είναι καλές και κλείνει μία στρόφιγγα που είναι μεγάλος κουμπαράς για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.

Πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια των προγραμμάτων όλων των υπουργείων.

Του χρόνου ενδεχομένως να μην υπάρχει το πρόγραμμα που μας έδωσε τα χρήματα για την αφαλάτωση και θα πρέπει τις αφαλατώσεις να τις πληρώσουμε μόνοι μας. Πρέπει να βρούμε τη λύση για δική μας μόνιμη αφαλάτωση τοποθετημένη σε δικό μας χώρο και συνδεδεμένη με τα δίκτυα του δήμου.

Πρέπει να βρούμε λύσεις που δεν θα μας φέρνουν σε αδιέξοδο και να τρέχουμε τελευταία στιγμή λειτουργώντας κάτω από πίεση».

Βρούτσης: Όλα μετριούνται σε ψήφους και το ταμείο γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια

«Ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία πολιτική δήλωση της δημοτικής αρχής και αποτελεί τον καθρέφτη των πολιτικών της επιλογών και της αντίληψης της. Κάθε δημοτική αρχή οφείλει να λειτουργεί με σεβασμό στον πολίτη» σημείωσε ο επικεφαλής της «Δύναμης Δημιουργίας» Βασίλης Βρούτσης.

«Η δική μας τοποθέτηση όπως πάντα δεν αφορά το τεχνικό κομμάτι αλλά το πολιτικό. Άλλωστε μέσα από τα εκατοντάδες ποσά και κωδικούς προκύπτουν οι επιλογές ή και η έλλειψη επιλογών. Ο προϋπολογισμός εισάγεται μέσα σε ειδική συνεδρίαση μετά από μια τακτική συνεδρίαση. Για εσάς αποτελεί μια τυπική διαδικασία… Αν ήταν δυνατόν θα θέλατε να περάσει μόνο από το γραφείο του δημάρχου χωρίς τη δική μας συμμετοχή… και θα πετούσατε την σκούφια σας. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μια τεχνοκρατική τυπική διαδικασία αλλά μια ουσιαστική διαδικασία που πρέπει να έχει το χαρακτήρα συμμετοχικών διεργασιών» σημείωσε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Ο προϋπολογισμός που φέρατε δεν είναι τίποτε άλλο από την επανάληψη του περσινού και δε μιλάω ποσοτικά, αλλά ποιοτικά. Είναι copy paste. Αν δεν ήταν θλιβερό θα το χαρακτήριζα καταπληκτικό γιατί στην πραγματικότητα είναι ο όγδοος προϋπολογισμός που καλούμε να τοποθετηθώ και σε πολύ μεγάλο μέρος του, όλα αυτά τα χρόνια, περιλαμβάνει τις ίδιες μελέτες και έργα βαλτωμένα, που η πρωτοφανής αναποτελεσματικότητά σας να υλοποιήσετε αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και πάρα πολλές φορές ανικανότητας».

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της «Δύναμης Δημιουργίας» κύριο χαρακτηριστικό αυτού του προϋπολογισμού είναι η έλλειψη οργάνωσης και η προχειρότητα.

«Από την επομένη των εκλογών ξεκινάτε την προεκλογική σας εκστρατεία κυνηγώντας την αποδοχή των δημοτών όχι για το έργο που προσφέρετε αλλά για προσωπικές εξυπηρετήσεις. Έτσι δε σας μένει χρόνος για να ασχοληθείτε με το καθήκον της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Υπάρχει όμως και κάτι, πολιτικά ακόμη χειρότερο από το ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια. Αναφέρονται μελέτες και έργα που δεν υλοποιήθηκαν αν και είχαν συμπεριληφθεί το προηγούμενο έτος. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για μείζονες υποδομές όπως για παράδειγμα η χωροθέτηση του λιμανιού, η αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών, η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Φιλώτι κ.ά.» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο προϋπολογισμός αντί να αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης και προοπτικής εσείς αρκείστε να είστε απλώς διαχειριστές και σε πολλές περιπτώσεις κακοί διαχειριστές που μοιράζεται στους κωδικούς τα τακτικά έξοδα. Μιλώντας για προοπτική, θέλω να μου πείτε ποια είναι η προοπτική που δίνει αυτός ο προϋπολογισμός στους κατοίκους των ορεινών χωριών; Ποια είναι ισόρροπη ανάπτυξη; Μας λέτε ότι εμείς διχάζουμε την κοινωνία της Νάξου σε πεδινή και ορεινή ενώ η μόνη αλήθεια είναι ότι από το 2011 που διοικείτε το δήμο μέχρι σήμερα δεν υλοποιήσατε καμιά σοβαρή υποδομή και δεν σχεδιάσατε απολύτως τίποτα. Ο κωδικός για τις τσιμεντοστρώσεις δεν έχει στόχο δεκάδες αλλά εκατοντάδες ψήφους. Οι τσιμεντοστρώσεις βγάζουν δήμαρχο. Απουσιάζει παντελώς και σχεδιασμός για την άρδευση των παραγωγικών περιοχών της κεντρικής Νάξου. Το φράγμα της Αγιοβέρσας παραμένει για περισσότερα από 15 χρόνια μια μεγάλη και βρόμικη δεξαμενή.

Να πούμε για την ασφαλτόστρωση της δημοτικής οδοποιΐας; Ο μοναδικός δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε τα τελευταία 11 χρόνια ως δήθεν αγροτικός έγινε κατ’ επίφαση ως αγροτικός αφού εξυπηρετεί εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία και ταβέρνες και ξέρουμε καλά ότι δεν έγινε επειδή το ζήτησαν αγρότες για να εξυπηρετεί φίλους σας επιχειρηματίες.

Δεν θα υλοποιηθούν μεγάλα έργα διότι δεν έχετε εκμεταλλευτεί τις πηγές χρηματοδότησης παρά ελάχιστες. Δεν υπάρχουν μελέτες και χωρίς μελέτες δεν κάνουμε τίποτα…

Το μόνο που κάνετε να διαμορφώνεται προμήθειες υπηρεσίες και μικρά έργα με σκοπό τις απευθείας αναθέσεις. Και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η διανομή θέσεων αντιδημάρχων όχι με κριτήριο την απόδοση έργου, αλλά την τήρηση ισορροπιών. Ο μόνος που δεν έχει γίνει αντιδήμαρχος είναι ο κύριος Ορφανός. Επίσης, φιλοδοξείτε να εισπράξετε έσοδα τα οποία δεν θα εισπράξετε ποτέ. Δεν το κάνατε πέρυσι δεν θα το κάνετε ούτε και φέτος και δεν είναι ότι δεν μπορείτε, απλά δεν έχετε την πολιτική βούληση. Είναι εκείνες οι οφειλές προηγούμενων ετών οφειλές των καλύτερων πελατών που κοιμούνται με κωδικούς για επιχειρήσεις που χρωστούν δημοτικά τέλη και πρόστιμα.

Όλα μετρούνται σε ψήφους και το ταμείο γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Τις ευθύνες πάντα τις ρίχνεται αλλού ποτέ δε φταίτε εσείς για κάτι..

Καταψηφίζουμε το προϋπολογισμό ο οποίος δεν θα αλλάξει την εικόνα του Δήμου. Διατηρεί την υπανάπτυξη και τη στασιμότητα».

Κορρές: Είμαστε διαχρονικά ενάντια στις αντιλαϊκές αυτές πολιτικές

«Και ο φετινός προϋπολογισμός δε διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια και κινείται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί αφού ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης από που εισπράττονται τα χρήματα και πού πηγαίνουν. Λέτε αναπτυξιακός, ρεαλιστικός, έχει όραμα… το ακούμε κάθε φορά αλλά δε λέτε ότι υποτάσσεται και συμμορφώνεται στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που υπονομεύει το αρμόδιο υπουργείο μέσα σε ένα ευρύτατο πλαίσιο καταστολής που αφορά εργαζόμενους. Και ο δήμος μας βρίσκεται κάτω από την ίδια ομπρέλα με την οικονομική πολιτική του κράτους. Έχουμε απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο δήμος έπρεπε να διαμαρτύρεται και να εγκαλεί την κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση κι αντί για αυτό μας λέτε ότι ο δήμος είναι ανεξάρτητος και το καυχιέστε κιόλας επειδή έχει αυξήσει τα ίδια έσοδα. Λέτε ότι νοιάζεστε για τον «αθλητισμό για όλους»… και θυμάστε όταν καταργήθηκε αυτό το πρόγραμμα που δε θέλατε να το συζητήσετε ούτε στο δημοτικό συμβούλιο. Τα ίδια έσοδα του δήμου είναι 5.317.159 και τα έσοδα από επιχορηγήσεις 3.417.976 δηλαδή 60,5 % έναντι 39,5%.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στο λαό και να κοντράρει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να αξιοποιήσει κάποιες χαραμάδες για φιλολαϊκή κατεύθυνση. Προκύπτει ότι τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι άλλες παρατάξεις δεν είστε διατεθειμένοι να κοντραριστείτε με αυτές τις πολιτικές που έχουν μετατρέψει τους δήμους σε κρατική υπηρεσία. Σήμερα θεωρούμε ότι επιβάλλεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από το δήμο για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των άπορων οικογενειών, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους κ.λπ. κάτι που δεν αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό που φέρατε για ψήφιση.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όλες αυτές τις αλλαγές που υλοποιούνται και στο δήμο μας και καλούμε τους δημότες να πιστέψουν στη δύναμή τους και στα δικά τους να διευρύνουν τις απαιτήσεις τους και να διεκδικήσουν την εξασφάλιση από το δημοτικό προϋπολογισμό όλων των οφειλομένων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Είμαστε διαχρονικά ενάντια στις αντιλαϊκές αυτές πολιτικές όπως εκφράζονται και μέσα από τους προϋπολογισμούς και καλούμε τους εργαζόμενους τους αγρότες και τους επαγγελματίες να οργανωθούν για να πάψουν να πληρώνουν για τα κέρδη των λίγων.

Καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε αυτό το προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό που κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση που δεν εκφράζει την αγωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών που κάθε μέρα καταστρέφονται οικονομικά και δεν συμβάλλει στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

Λιανός: Τα «κολεγιόπαιδα» και τα «πηγαδάκια»

«Ντροπή! Ο κ. Κορρές έφερε αυτά που έλεγε ο πρόεδρος του ΚΚΕ στην Βουλή να τα διαβάσει εδώ… Και οι τρεις αρχηγοί όπως τους άκουγα, είχα την εντύπωση ότι ήμουν σε αμερικάνικο σχολείο και έκαναν άσκηση, χωρίς να ζουν στην κοινωνία. Ο καθένας έλεγε τα δικά του. Παρουσιάστηκαν μπερδεμένοι και αντιφατικοί. Λέει έκανε προσφυγή ο Λιανός στο Λιανό δηλαδή ο δήμαρχος τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά διαχειριζόμαστε τα θέματα και δεν αφήνουμε να υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Προσπαθούμε και με δικαστήρια να διασφαλίσουμε επιμελώς κάτι που κάποιοι δεν έκαναν την δουλειά τους τότε… Κάνετε πηγαδάκια και συζητάτε τον πόνο μας. Λέει ο κύριος Βρούτσης δεν υπάρχουν άστεγοι. Υπάρχουν άστεγοι αυτή τη στιγμή τρία άτομα στεγάζουμε. Δεν αντιλαμβάνεστε το χώρο και γι αυτό μίλησα για κολεγιόπαιδα…

Δεν γνωρίζετε το παγκόσμιο περιβάλλον, το ελληνικό περιβάλλον και το τοπικό περιβάλλον. Ναι κύριε τσακώθηκα με τον περιφερειάρχη γιατί εγώ είμαι δήμαρχος της Νάξου και θα συνεχίσω να είμαι γιατί διασφαλίζω τα συμφέροντα των Ναξιωτών. Εσείς έχετε μάθει άλλες πρακτικές, να κάνετε δημόσιες σχέσεις και να είστε με τα κολεγιόπαιδα μέσα σε δωμάτια να συζητάτε και να γλεντάτε. Κύριοι παραλάβαμε μία κατάσταση με εκκρεμότητες που άφησαν άλλοι δήμαρχοι… Στερούμε σημερινά έσοδα για τις τότε διαδικασίες.

Είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που τηρεί τον κανονισμό ύδρευσης αποχέτευσης. Καθημερινά προσπαθούμε δίκαια να τηρήσουμε τους κανονισμούς. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι θα συνεργαστούμε και μαζί σας ακόμα και με όλο τον κόσμο. Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά στην κοινωνία και τα προβλήματα. Ποια άλλη δημοτική αρχή, έδωσε τόσα χρήματα και τόση βοήθεια στην υγεία. Όλα αυτά που καταγγέλλεται έχετε φτάσει τα νόμιμα να λέτε ότι είναι παράνομα. Τα προβλέπει ο νόμος… Δέχομαι όλα αυτά που είπατε, τα άκουσα και σας είπα τι μου θυμίζετε. Πόση αύξηση έχει πάνω ο προϋπολογισμός. Είναι 31% πάνω από τον περσινό. Όλοι προσπαθούμε για τα προβλήματα της Νάξου είναι πολλά και πραγματικά και είμαστε αποφασισμένοι να τα δρομολογήσουμε, να τα ολοκληρώσουμε να τα υλοποιήσουμε».

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων – 22 Δεκεμβρίου 2021
Πηγή: NaxosTimes

Δείτε επίσης