Νάξος: Ο δήμος καλείται να δώσει εξηγήσεις για υποβάθμιση περιβάλλοντος στο Πυργάκι

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Στις 7 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο Cyclades Open ένα άρθρο με τίτλο «Νάξος: O επίγειος παράδεισος δεν θα είναι για πάντα αειφόρος…» (πατήστε για να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο).

Το άρθρο αναφέρονταν στις εργασίες «καθαρισμού» της παραλίας «Πυργάκι» με βαρέου τύπου μηχανήματα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στο πλαίσιο του ετήσιου “καθαρισμού” των παραλιών.

Η μισή παραλία που μπήκαν τα μηχανήματα δεν «καθαρίστηκε» απλώς, η σωστή λέξη είναι ισοπεδώθηκε, ανυψώθηκε και άλλαξε εντελώς μορφή, αφού αφαιρέθηκαν όλα τα βότσαλα που είχε, όποια χλωρίδα διέθετε και έχασε την αρχική της μορφή. Είχε γίνει ένα υπερμεγέθες σκάμμα, ό,τι πρέπει για διοργανώσουμε θερινό τμήμα προπόνησης σε άλμα εις μήκος και άλμα εις τριπλούν (ιδέες δίνουμε, σημειώνετε…).

Μπορεί σε ερώτησή μου αξιωματούχος του δήμου ν’ απάντησε «πρώτη φορά βλέπεις καθαρισμό παραλίας;», αλλά ήταν γεγονός πως ναι, εκσκαφέα να κοσκινίζει, να ξεχωρίζει την άμμο από τα βότσαλα και να τα κάνει σωρό μέσα σε περιοχή προστατευόμενη πρώτη φορά έβλεπα και ελπίζω τελευταία.

Αυτή ήταν και απάντηση που έδωσα και στο τηλέφωνο απαντώντας στην ερώτησή του.

Η περιέργειά μου να μάθω τις απαντήσεις που καλούνται να δώσουν οι αρμόδιοι στις αρχές, εκτός από το επαγγελματικό ενδιαφέρον περιέχουν και προσωπικό. Φαντάζομαι την ίδια περιέργεια έχουν και πολλοί συντοπίτες μου. Γιατί δεν μπορεί να μην γνωρίζει μια δημοτική αρχή τι επιτρέπεται και τί απαγορεύεται, ποια περιοχή είναι προστατευόμενη και γιατί, ποιο νομικό καθεστώς την διέπει και γιατί. Ακόμα κι αν δεν ήξερε όφειλε να μάθει. Εκτός αν διαθέτει επιλεκτική αντίληψη.

Μπορεί όπως ακούγεται να είμαι μια ενοχλητική δημοσιογράφος, που πιθανότατα να έχουν την εντύπωση πως μπορούν να παρακάμψουν με χαρακτηρισμούς ή αφηγήματα, αλλά δυστυχώς την ίδια εντύπωση φαίνεται πως έχουν-όσοι την έχουν-, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας για τους νόμους, για την διαχείριση του περιβάλλοντος και για πλείστα όσα.

Και σε ό,τι αφορά το δημοσιογραφικό κομμάτι κάποια στιγμή ν’ αποφασίσουμε όλοι μας τι θέλουμε από εκείνον που δημοσιεύει. Να κάνει δεοντολογικά τη δουλειά του και να τον κατηγορούμε που την κάνει ή να μην την κάνει και να τον κατηγορούμε που δεν την κάνει.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως ζούμε σ’ έναν υπέροχο, ευλογημένο τόπο. Η ευλογία του είναι ο πλούτος που διαθέτει σε φυσικό κάλος, πολιτισμό, ιστορία, λαογραφία, παράδοση, τέχνες , πρωτογενή τομέα. Τον παραμέλουμε όμως…του συμπεριφερόμαστε άγαρμπα και τον πληγώνουμε διαρκώς, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Δεν θα μας συγχωρεί για πάντα, ούτε για τα πάντα.

Ο τόπος μας είναι η κληρονομιά μας και το διαβατήριό μας για μια αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής. Και ο τελικός αποδέκτης της καλής ή της κακής πρακτικής που ακολουθούμε στο νησί είμαστε εμείς. Όλοι εμείς.

Οι καιροί άλλαξαν…έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά και να διαπρέψουμε ή να συνεχίζουμε ανενόχλητοι τις ίδιες λάθος πρακτικές διαχείρισης σφυρίζοντας αδιάφορα αφού “ελα μωρέ όλα καλά θα πάνε, τίποτα κακό δεν θα συμβεί”.

Ρίξτε μια ματιά στον κόσμο γύρω σας…η πανδημία που είναι ακόμα παρούσα μας έβαλε σε περιπέτειες, που αν κάποιος μας έλεγε πως αυτές θα συμβούν, με βεβαιότητα θα απαντούσαμε “αυτά τα πράγματα δεν γίνονται”. Ο πόλεμος που μαίνεται ακόμα στην Ουκρανία έχει επηρεάσει παγκόσμια την ανθρωπότητα και απειλεί τον πλανήτη με επισιτιστική κρίση εκτοξεύοντας το κόστος της ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη, ελέω και της κλιματικής κρίσης. Κι αυτό αν μας έλεγε κάποιος πως θα συμβεί πριν λίγα χρόνια θα μας φαινόταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως μια πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε ως έναν βαθμό.

Τί μας κάνει να πιστεύουμε πως αν πριονίζουμε διαρκώς το κλαδί που καθόμαστε, εδώ στο μικρό όμορφο νησί μας, αυτό θα κρατά για πάντα και δεν θα πέσουμε;

Στο παρόν δημοσιεύονται με τη σειρά τα έγγραφα που αφορούν  την υπόθεση «Πυργάκι»

1. Προσωρινή έκθεση ελέγχου: “Έκτακτος περιβαλλοντικός έλεγχος σχετικά με εκτέλεση εργασιών στην παραλία “Πυργάκι”

2.Διαβίβαση προσωρινής έκθεσης ελέγχου-κλήση για παροχή απόψεων, προς δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Κοινοποίηση σε Εταιρεία ανάληψης έργου, Α.Τ. Νάξου, Λ.Χ Νάξου, Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Κυκλάδων, Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου

3. Φωτογραφίες αυτοψίας (έγχρωμες)

4.Έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη προς τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, προς ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Δ/ΝΣΗ ΠΕΧΩ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΥΠΕΝ ΣΥΓΑΠΕΖ (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) με θέμα: “Ενέργειες υποβάθμισης προστατευόμενου υγροτόπου στη Νάξο”

Δείτε επίσης