Ναυάγιο στην Πύλο: Άκαρπες οι έρευνες για αγνοούμενους- «Δεν είπαμε όχι στη βοήθεια των ελληνικών αρχών» λένε οι διασωθέντες

απο Cyclades Open

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους του πολύνεκρου ναυαγίου που έγινε ανοιχτά της Πύλου, με τους συγγενείς τους, δύο εικοσιτετράωρα μετά, να συνεχίζουν να αναζητούν τους αγαπημένους τους. Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται, ενώ το ΓΕΕΘΑ μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα νέα πλάνα από την επιχείρηση.

Στη Δομή της Μαλακάσας βρίσκονται πλέον οι διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου. Συνολικά, 68 άτομα έχουν μεταφερθεί στη Δομή, ανάμεσα τους και κάποιοι ανήλικοι, που στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομές ανηλίκων. Οι συγγενείς αγνοουμένων παραμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπως αναφέρει το news247.gr

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται αδιαλείπτως αν και για δεύτερο 24ωρο δεν έχουν αποδώσει, με εκατοντάδες άνθρωπους να συνεχίζουν να αγνοούνται στη θάλασσα. Αυτή την ώρα οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έξι παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ΓΕΕΘΑ μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα νέα πλάνα από το super puma από την περιοχή των ερευνών. Διακρίνονται το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ., παραπλέοντα καθώς και η φρεγάτα Κανάρης που έχει αναλάβει τον έλεγχο της όλης επιχείρησης στην περιοχή.

Από το ναυάγιο μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για 568 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος.

Τι ισχυρίζεται το Λιμενικό για το σχοινί στο σκάφος

Τις αναφορές που ήθελαν σκάφος του λιμενικού να ρυμουλκεί το πλοιάριο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους προς την Ιταλία και βυθίστηκε ανοικτά της Πύλου, διαψεύδει το Λιμενικό Σώμα.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του ΛΣ, το οποίο διέψευσε τους παραπάνω ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι “δεν υπήρξε καμία ρυμούλκηση”.

“Στην πρώτη προσέγγιση του παράκτιου περιπολικού του λιμενικού σώματος στο αλιευτικό κατά τις 11 παρά το βράδυ, στις 13/06, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες συνεννοήσεις, πετάχτηκε σχοινί για να μην ξεμακρύνουν τα δύο σκάφη. Δεν υπήρξε πλαγιοδέτηση. Το σχοινί το έλυσαν οι επιβάτες του αλιευτικού μετά από 5 λεπτά. Το σκάφος του λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή προς τυχόν παροχή συνδρομής, μέχρι που έγινε” είναι η επίσημη ενημέρωση.

«Δεν είπαμε όχι στη βοήθεια των ελληνικών αρχών» – Οι μαρτυρίες των διασωθέντων

«Βυθίστηκε, έπεσε, η μηχανή σταμάτησε. Δεν μπορούσαμε να βρούμε κανέναν», ανέφερε ένας από τους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο ΚΥΤ της Μαλακάσας. «Δεν ξέρω πόσα παιδιά και γυναίκες ήταν στο πλοίο. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν είπαμε όχι στη βοήθεια των ελληνικών αρχών. Προσέφεραν βοήθεια οι ελληνικές αρχές. Δεν ξέρω τι συνέβη» επισήμανε.

Τη μαρτυρία ενός 24χρονου οδοντιάτρου Σύρου πρόσφυγα μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Τάσος Πολυχρονόπουλος. Όπως είπε, κατά την ώρα της αναχώρησης, ο 24χρονος άκουσε ότι το αλιευτικό σκάφος είχε 750 άτομα. «Στην πορεία, όπως μαρτυρεί και ο ίδιος, είπαν κατά την αναχώρηση “750 άτομα, κλείσαμε”», ανέφερε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει, τραβώντας προς τα αριστερά το καΐκι και ξαφνικά για λόγους που ούτε εκείνος κατάλαβε, πήρε δεξιά κλίση και αστραπιαία βυθίστηκε το σκάφος, κάτι που μαρτυρείται και διασταυρώνεται κι από άλλες ειδήσεις δυστυχώς. Αυτή είναι η μαρτυρία του» είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr

Μέσα στην αποθήκη αντικρίζει κανείς ένα «βουνό» από στρώματα και κουβέρτες, σακούλες με ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα, καθώς και σωστικές λέμβους. Από την Τετάρτη επιβαίνοντες του αλιευτικού πλοίου, που βυθίστηκε κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, διέμεναν σε αυτό τον χώρο, σοκαρισμένοι με αυτό που είχε συμβεί, αγωνιώντας για την τύχη συγγενών τους που βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο και περιμένοντας να επικοινωνήσουν με κάποιον δικό τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 27 άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, τους απασχόλησε περισσότερο μία περίπτωση ενός 16χρονου με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο του χορηγήθηκε θεραπεία και σταθερά παρουσιάζει βελτιωμένη κατάσταση.

Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους είναι κι ένας από τους συλληφθέντες, που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών.

Το BBC μετέδωσε για πρώτη φορά πλάνα από το σημείο των ερευνών

Τις δραματικές στιγμές που διαδραματίζονται στο σημείο που σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, μετέδωσε για πρώτη φορά το BBC.

Το βρετανικό μέσο μετέδωσε πλάνα από τις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων του ναυαγίου.

Τα συγκεκριμένα πλάνα τραβήχτηκαν την Τετάρτη (14/06) από επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου Celebrity Beyond και δείχνουν παραπλέοντα σκάφη αλλά και ελικόπτερο να συμμετέχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους.

Την Δευτέρα η απολογία των διακινητών

Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές, οχτώ από τους οποίους κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Καλαμάτας, ενώ ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες: Πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκληματική οργάνωση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Οι συλληφθέντες από 20 έως 40 ετών αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

Οι Ιταλοί ενημέρωσαν για ανάγκη διάσωσης τις ελληνικές Αρχές

Οι ιταλικές Αρχές από το πρωί της Τρίτης είχαν αντιληφθεί ότι το αλιευτικό με τους 750 περίπου επιβαίνοντες βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω του τεράστιου αριθμού επιβαινόντων και η θέση του επέβαλε την επέμβαση των ελληνικών Αρχών έρευνας και διάσωσης, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση σε ερώτηση του Documento.

Η Ιταλική Ακτοφυλακή στην απάντησή της σε σχέση με το αλιευτικό που χάθηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες ανοιχτά της Πύλου αναφέρει ότι το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας, σύμφωνα με την ΑΥΓΗ

  • έλαβε email το πρωί της Τρίτης που περιέγραφε πλοίο που βρίσκεται σε κίνδυνο και έχει επάνω του περίπου 750 άτομα. Στο συγκεκριμένο μήνυμα δεν υπήρξε αναφορά στη θέση του πλοίου, αλλά παρατέθηκε αριθμός δορυφορικού τηλεφώνου που είχε άτομο το οποίο επέβαινε στο πλοίο
  • προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συγκεκριμένο αριθμό και στη συνέχεια ξεκίνησε την παρακολούθηση της θέσης του
  • επιβεβαίωσε ότι το σημείο όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο δορυφορικό τηλέφωνο βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής ευθύνης, 60 ναυτικά μίλια από την πλησιέστερη ακτή της Ελλάδας και 260 ναυτικά μίλια από την αντίστοιχη της Ιταλίας (αυτή η αναλογία τοποθετεί το σκάφος το μεσημέρι της Τρίτης σε μία περιοχή στο «ύψος» της Κρήτης νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου)
  • ενημέρωσε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και ταυτόχρονα παρείχε όλες τις συλλεχθείσες πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
  • στη συνέχεια διατήρησε την ροή ενημέρωσης για το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν το δορυφορικό τηλέφωνο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Ιταλούς, ήδη η ελληνική πλευρά είχε στείλει σήμα σε παραπλέοντα εμπορικά σκάφη να κατευθυνθούν προς την περιοχή.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι κατά τους Ιταλούς η επιχείρηση που έπρεπε να υλοποιηθεί είναι αυτή της έρευνας και διάσωσης και όχι της «διερεύνησης» του αν ο κυβερνήτης του αλιευτικού επιθυμεί ή όχι βοήθεια.

Ωστόσο, όπως έχει ήδη γίνει σαφές από τα γεγονότα όπως καταγράφηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ελληνικού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι ελληνικές Αρχές απλώς επιτηρούσαν το αλιευτικό με τους 750 επιβαίνοντες σαν να ήταν… κρουαζιερόπλοιο. Επικοινώνησαν επανειλημμένα με το δορυφορικό τηλέφωνο και παρουσιάζουν ως επιχείρημα τις απαντήσεις που έλαβαν, μέχρι την τραγική κατάληξη.

Σημειώνεται ότι ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος εξήγησε αναλυτικά ότι δεν υπήρχε κανένα αποδεκτό «πλοίο» με αποδεκτό «κυβερνήτη» για να γίνουν συζητήσεις, παρά μόνο η προφανής έκθεση εκατοντάδων σε κίνδυνο ζωής που επέβαλε την άμεση διάσωσή τους..

Η στάση της ελληνικής πλευράς φαίνεται να αμφισβητεί έμπρακτα την πάγια ελληνική θέση για την ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης σε Αιγαίο και Μεσόγειο, κάτι που επαναλήφθηκε σήμερα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Πηγή: news247.gr, naftemporiki.gr,ΑΥΓΗ

📸screenshot

Δείτε επίσης