Ο μεγάλος δικτάτωρ: 83 χρόνια από το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν-Μια αντιφασιστική σάτιρα με διαχρονικό μήνυμα

απο Cyclades Open

Σαν σήμερα, πριν από 83 χρόνια στις 15 Οκτωβρίου 1940 κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ». Ο ίδιος έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε, γράφοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πρόκειται για την απόλυτη αντιφασιστική σάτιρα, με διαχρονικό, πολιτικό μήνυμα δοσμένο με τον μοναδικό τρόπο του Τσάρλι Τσάπλιν, του αγαπημένου “Αλητάκου” που αποτελεί και την πρώτη ομιλούσα ταινία του. Ο 6λεπτος συγκλονιστικός επίλογος, η ομιλία του, μνημονεύεται μέχρι σήμερα για το αντιρατσιστικό, ανθρωπιστικό μήνυμά της, που παραμένει επίκαιρο περισσότερο από ποτέ.

Η απόφαση του Τσάπλιν να γυρίσει μια ταινία για τον Χίτλερ

Η συγκεκριμένη ταινία σατιρίζει εμφανώς τον Χίτλερ, περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους.  Ο Τσάπλιν, ωστόσο, μετάνιωσε που την γύρισε! Γιατί, όμως;

Όπως γράφει η Φωτεινή Νικολίτσα στο monopoli.gr το ιστορικό του πώς ο Τσάρλι Τσάπλιν αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία, στην οποία θα σατιρίζει τον Χίτλερ, ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν την κυκλοφορία της. Το 1931, ο Τσάπλιν είχε επισκεφτεί την Γερμανία, όπου είχε μεγάλο κοινό που τον λάτρευε. Στους Ναζί δεν άρεσε καθόλου το χιούμορ του, ούτε η φυσιογνωμία του αλλά ακόμη δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Το 1935, με τον Χίτλερ στην εξουσία, ο Γκέμπελς απαγόρεψε στην Γερμανία την ταινία του Τσάπλιν “The Gold Rush”. Έναν χρόνο πριν, ο Γκέμπελς είχε δώσει έγκριση για την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο “The Jews Are Looking at You”. Σε αυτό, ο Τσάπλιν χαρακτηρίστηκε ως “ένας αηδιαστικός Εβραίος ακροβάτης” παραβλέποντας το γεγονός πως δεν ήταν Εβραίος.

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ του Τσάρλι Τσάπλιν

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις πεποιθήσεις του, δεν τον άφησαν ανεπηρέαστο! Ήξερε πως έπρεπε να γυρίσει μια ταινία για τον Χίτλερ και πως είχε κάτι σημαντικό να πει. Έτσι, τη διετία 1938-1939 έγραψε το σενάριο και ξεκίνησε γυρίσματα τον Σεπτέμβριο του 1939, με διάρκεια 6 μηνών. Η αρχή των γυρισμάτων συνέπεσε με την περίοδο που οι Ναζί μπήκαν στην Πολωνία, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της ταινίας, είχαν μπει στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Όμως, ακόμη κι όταν η ταινία βγήκε, μόλις που ξεκινούσε η μεγάλη θηριωδία που ετοίμαζε ο Χίτλερ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτι, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.

Ο Τσάπλιν, είπε όσα ήθελε να πει την κατάλληλη στιγμή…

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr πατώντας ΕΔΩ

Δείτε επίσης