ΟΦΥΠΕΚΑ: 3ημερο Συνέδριο “Διαχείριση και διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα” και επίσκεψη στα Λευκά Όρη

απο Cyclades Open

H Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), στο πλαίσιο της επικοινωνιακής στρατηγικής για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Τοπίου του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς», διοργανώνει στα Χανιά, τριήμερο συνέδριο με θέμα «Διαχείριση και Διατήρηση των Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα», με ένα διήμερο εισηγήσεων την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, στον συνεδριακό χώρο «Μεγάλο Αρσενάλι», στο παλαιό Ενετικό λιμάνι και επίσκεψη πεδίου στο Εθνικό Πάρκο Λευκών Ορέων την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α από όλη την Ελλάδα, καθώς και εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, οι οποίοι θα αναδείξουν τις πολύπλευρες πτυχές της διαχείρισης και της διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, εξιδεικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, στα προγράμματα της UNESCO, στην επιστημονική παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων, στο εθνικό πληροφοριακό σύστημα για τη βιοποικιλότητα, σε δράσεις των έργων LIFE-IP 4 NATURA και LIFE MARE0, αλλά και στον ρόλο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για το εθνικό σύστημα διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Την τρίτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη πεδίου στις περιοχές που χωροθετούνται εντός του δικτύου Natura 2000, “Λευκά Όρη και Παράκτια Ζώνη” και “Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς – Φαράγγι Τρυπητής – Ψιλάφι – Κουστογέρακο”.

Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν το πλαίσιο και οι δράσεις διαχείρισης και διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποικιλότητα ειδών και τύπων οικοτόπων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

📸ΟΦΥΠΕΚΑ

Δείτε επίσης