Ολική έκλειψη Ηλίου: Πως να τη δείτε σε ζωντανή μετάδοση-Τι ζητά η NASA από τον κόσμο

απο Cyclades Open
ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΗΠΑ NASA

Σήμερα το βράδυ μια ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή σε μια λωρίδα της Βόρειας Αμερικής, από την ακτή του Ειρηνικού του Μεξικού μέχρι τα ανατολικότερα σημεία του Καναδά. Και σε αυτά τα λίγα λεπτά του σκότους της ημέρας, είναι γνωστό ότι συμβαίνουν κάθε είδους ενδιαφέροντα φαινόμενα για τη μελέτη των οποίων η NASA ζητά τη βοήθειά μας για να παρατηρήσει και να μελετήσει.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ:

Ζωντανή μετάδοση από τη NASA

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube  με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Για όσους μπορούν να τη δουν, μπορούν και να βοηθήσουν!

Η NASA έχει προγραμματίσει πολλές ερευνητικές προσπάθειες για την έκλειψη και έχει χρηματοδοτήσει μια χούφτα επιστημονικές εκστρατείες πολιτών στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας εάν βρίσκεται μέσα ή κοντά στο μονοπάτι της ολότητας ή στις περιοχές όπου οι άνθρωποι στο έδαφος μπορούν να παρακολουθήσουν τον ήλιο καλύπτονται εντελώς από το φεγγάρι.

Το μονοπάτι της ολότητας διασχίζει 13 πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Τέξας, της Οκλαχόμα, του Αρκάνσας, του Μιζούρι, του Ιλινόις, του Κεντάκι, της Ιντιάνα, του Οχάιο, της Πενσυλβάνια, της Νέας Υόρκης, του Βερμόντ, του Νιού Χάμσαϊρ και του Μέιν.

Το μόνο που θα χρειαστείτε για να συμμετάσχετε σε ένα από τα ερευνητικά προγράμματα της NASA είναι εξοπλισμός που όλοι διαθέτουν όπως ένα smartphone και να αφιερώσει κάποιος λίγα λεπτά για να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η εφαρμογή. Το SunSketcher, μια συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής του (αληθινού) σχήματος του Ήλιου και η παρατήρηση κάποιων φαινομένων που προκαλούνται σε ολικές εκλείψεις.

Πηγή: naftemporiki.gr, tovima.gr

📸Joseph Corl/Unsplash

Δείτε επίσης