Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Το μήνυμα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

απο Cyclades Open
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

“Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (WWD) σήμερα και η άγρια ζωή μας έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ” όπως αναφέρει ο Σύλλογος προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου στην ανάρτησή του τιμώντας την σημερινή ημέρα. Στη φωτογραφία πρωταγωνιστεί ο εντυπωσιακός και επιβλητικός “Σκανιάς” (Όρνεο,Gyps fulvus) προστατευόμενο είδος, που χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου και την υποστήριξη των ντόπιων ο πληθυσμός τους στο νησί έχει ανακάμψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τι αναφέρει ο Σύλλογος στην ανάρτησή του:

“Οι φυσικές καταστροφές, οι πυρκαγιές και η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στερεί από τα άγρια ζώα ακόμη και τα λιγοστά μέρη που, αν και χαρακτηρισμένα ως Καταφύγια Άγριας Ζωής καταπατούνται βάναυσα.

Πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά ότι η Άγρια Ζωή και το Περιβάλλον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας μας της ύπαρξης και όσες “πολυτέλειες” και να προσφέρουμε, ως προορισμός, χωρίς την φυσική ομορφιά δεν θα υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και κυρίως δεν θα υπάρχει διάρκεια μακροπρόθεσμα.

Καμία πολυτέλεια δεν είναι αρκετά ελκυστική, όταν θα έχουν αλλοιωθεί τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός τόπου, που ειδικά για τα νησιά μας αποτελούν και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους”.

Όπως αναφέρει το sansimera.gr στις 20 Δεκεμβρίου 2013, η 68η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως «CITES», η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.


Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών

Στην Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την υπέροχη ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Αναγνωρίζουμε επίσης την παταγώδη αποτυχία μας.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν τα κάποτε ακμάζοντα δάση, τις ζούγκλες, τις γεωργικές εκτάσεις, τους ωκεανούς, τα ποτάμια, τις θάλασσες και τις λίμνες.

Ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, λόγω της καταστροφής των οικοτόπων, της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα και της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης.

Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο κατά της φύσης.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τα εργαλεία, τη γνώση και τις λύσεις.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων ειδών, η οποία συνέβαλε στην προστασία χιλιάδων φυτών και ζώων.

Και η περσινή συμφωνία για το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας  σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επούλωσης του πλανήτη μας.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όπως υπογραμμίζεται στο φετινό θέμα «Συμπράξεις για τη διατήρηση της άγριας ζωής», πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για να μετατρέψουμε τη δέσμευση σε δράση.

Χρειαζόμαστε  επίσης πολύ πιο τολμηρές δράσεις τώρα για τη μείωση των εκπομπών, την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, πρέπει να θέσουμε τις φωνές των τοπικών κοινοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών – των πιο αποτελεσματικών θεματοφυλάκων της βιοποικιλότητας στον κόσμο μας – στο επίκεντρο.

Σήμερα και κάθε μέρα, ας κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί για να διατηρήσουμε τους φυσικούς οικοτόπους και να οικοδομήσουμε ένα ακμάζον μέλλον για όλα τα έμβια όντα.

Διαβάστε ακόμα:


  • 50.000 άγρια ​​είδη καλύπτουν τις ανάγκες δισεκατομμυρίων παγκοσμίως.
  • 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο βασίζεται σε άγρια ​​είδη για το εισόδημα και την  τροφή, ενώ 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από καυσόξυλα για το μαγείρεμα.
  • Φαίνεται περίεργο, αλλά οι κάκτοι, τα φύκια, οι καμηλοπαρδάλεις, οι παπαγάλοι και οι βελανιδιές είναι ομάδες ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Σήμερα, ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται.

Φωτογραφία: Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Δείτε επίσης