Μπορείς να απολαύσεις την Τσικνοπέμπτη χωρίς υπερβολές; Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας εξηγεί πως

απο Cyclades Open
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΛΗΣ

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Είθισται αυτή τη μέρα να τρώμε άφθονο κρέας, ψητό κυρίως και σε διάφορες μορφές. Για τους περισσότερους είναι μια μέρα συνώνυμη του κεφιού, της χαράς, η μέρα που γίνονται εκδηλώσεις στις πλατείες των χωριών, που οι χοροί καλά κρατούν και το κρασί ρέει άφθονο, ένα πραγματικό ξεφάντωμα με τα έθιμα κάθε τόπου να ζωντανεύουν και να δημιουργούν αξέχαστες αναμνήσεις.

Τι γίνεται όμως όταν εκείνη την περίοδο ακολουθούμε και κάποιο πρόγραμμα διατροφής/απώλειας βάρους αλλά δεν θέλουμε να μείνουμε και νηστικοί εκείνη την ημέρα; Όπως αναφέρει ο σεφ Γιώργος Τσούλης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορούμε να ευχαριστηθούμε τη συγκεκριμένη ημέρα, αρκεί να προσέξουμε κάποια βασικά πραγματάκια.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1. Δεν πάμε νηστικοί στο τραπέζι.

Γιατί, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουνΤρώμε κανονικά όλα τα προγραμματισμένα γεύματα σου μέχρι το τσίκνισμα. Για παράδειγμα, αν πρόκειται τσικνίσουμε το μεσημέρι, τρώμε το πρωινό μας κι ένα ελαφρύ σνακ, π.χ. ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς. Αν πάλι τσικνίσουμε το βράδυ, τρώμε κι ένα ελαφρύ μεσημεριανό όπως μια σούπα λαχανικών ή λίγο τραχανά ή λίγα όσπρια. Έτσι δεν θα πάμε πεινασμένοι στο τραπέζι και θα μειωθούν οι πιθανότητες να πέσουμε με τα μούτρα δίχως αύριο στο μπουφέ.

2. Βάζουμε χρώματα στο πιάτο μας.

Μπορούμε να ομορφύνουμε λίγο το πιάτο μας προσθέτοντας στο μισό πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές, ντομάτα, αγγούρι, πράσινα λαχανικά ή ψητά όπως κολοκυθάκια μελιτζάνες κλπ. Έτσι, θα καταφέρουμε να μειώσουμε την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος μας αλλά και θα το εμπλουτίσουμε με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία! 

ΤΙΠ: Ιδανικα, τρώμε πρώτα τη σαλάτα πριν από το κυρίως. Αυτό θα βοηθήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να έχουν πιο ομαλές αυξομειώσεις.

3. Επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος.

Διαλέγουμε από τη φύση τους άπαχα κρέατα όπως ψαρονέφρι, φιλέτο κοτόπουλο ή καλαμάκια, μπιφτέκι, φιλέτο μοσχαριού, ενώ αποφεύγουμε το λιπαρό χοιρινό, το λουκάνικο και τα κεμπάπ και αφαιρούμε τα ορατά κομμάτια λίπους και τις πέτσες. Όσο λιγότερα τα λιπαρά, τόσο λιγότερες οι θερμίδες που θα φορτωθούμε. Λιγότερη η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια επίσης!

4. Αποφεύγουμε το περιττό τσιμπολόγημα.

Βάζουμε στο πιάτο σου μια νορμάλ ποσότητα φαγητού (το μισό πιάτο να είναι σαλάτα) και φροντίζουμε να αποφύγουμε πατάτεςψωμιάπίτες και σος που απλά προσθέτουν θερμίδεςΕπίσης, δε παραμένουμε όρθιοι πάνω από τον μπουφέ και αφήνουμε που και που το πιρούνι κάτω στο τραπέζι. Καλό είναι να απολαύσουμε την παρέα και όχι μόνο το φαγητό. Εν ανάγκη, ρίχνουμε και ένα χορό!

5. Το σωστό ψήσιμο.

Μαρινάρουμε το κρέας μας! Ο σωστός ο ψήστης γνωρίζει ότι το μαρινάρισμα ιδανικά από την προηγούμενη μέρα, εκτός του ότι διατηρεί το κρέας ζουμερό και αποφεύγει την αφυδάτωση του, το ενισχύει και με αντιοξειδωτικές ουσίες και μειώνει τα επικίνδυνα τοξικά που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο των πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά από το λίπος που πέφτει στα κάρβουνα, όπως γλυκοτοξίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και ετεροκυκλικές αμίνες. Μια καλή μαρινάδα αποτελείται από όξινο στοιχείο π.χ. χυμός λεμονιού με ελαιόλαδο ή χυμό ντομάτας ή γιαούρτι ή μουστάρδα αλλά μπαχαρικά ή μυρωδικά. Το ίδιο μείγμα μπορούμε να το προσθέσουμε και μετά το ψήσιμο σαν dressing, καθώς το λεμόνι εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ενώσεις που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο! Τέλος, φροντίζουμε η σχάρα ψησίματος να είναι καθαρή και περασμένη με λεμόνι καθώς και τα κάρβουνα να είναι καλής ποιότητας. Ιδανικός τρόπος για υγιεινό ψήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ψησταριά ή το γκριλ του φούρνου μας.

6. Με μέτρο το αλκοόλ και τα γλυκά.

Έχεις που έχει επιβαρύνει το στομάχι μας με αρκετή ποσότητα φαγητού και έχουμε ήδη αρχίσει να νιώθουμε δυσφορία και φούσκωμα, σίγουρα δε θέλουμε να επιβαρύνουμε κι άλλο το γαστρεντερικό σου σύστημα. Για αυτό, παραμένουμε στο πότο, ιδανικά κόκκινο κρασί ή μπύρα χωρίς αλκοόλ και στο γλυκό, ιδανικά κάτι ελαφρύ όπως μια μους ή φρουτοσαλάτα, ή ζελέ με φρούτα ή κρέμα σεμιφρέντο.

7. Πίνουμε πολύ νερό.

Επειδή τα τρόφιμα που καταναλώνονται εκείνη την ημέρα έχουν συνήθως πολύ αλάτι και καρυκεύματα, συχνό είναι το φαινόμενο της αφυδάτωσης λόγω του υπερβολικού νατρίου αλλά και της κατακράτησης υγρών. Για να αποφύγουμε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό με το γεύμα μας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΑΝΑ 100ΓΡ.

 |  ΈΔΕΣΜΑ  | ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) | ΛΙΠΟΣ (γρ)
Κοτόπουλο | 148 | 5,4
Χοιρινό 398 | 34,8
Λουκάνικο 354 | 28,5
Σεφταλιές 314 | 21,5
Παϊδάκια αρνίσια | 400 | 30
Μοσχάρι 235 | 12,9
Πατάτες τηγανητές | 280 | 15,5
Χαλούμι | 325 | 25,9
Τυρόπιτα | 274 | 15

Περισσότερες συνταγές, tips και μαγειρέματα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Πηγή: giorgostsoulis.com

Φωτογραφίες: Pexels


Ο Γιώργος Τσούλης έχει αναλάβει πολλές επιτυχημένες κουζίνες ελληνικών εστιατορίων και έχει μοιραστεί τις μαγειρικές του ικανότητες μέσα από δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και Κύπρο. Με το μοναδικό του ταπεραμέντο και την αμεσότητα στην επικοινωνία, ο Chef Γιώργος Τσούλης έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού που τον ακολουθεί πιστά και εμπιστεύεται τις συνταγές του που ανανεώνονται καθημερινά στο giorgostsoulis.com και στα social media @giorgos_tsoulis, ενώ κάθε Παρασκευή στις τέσσερις το μεσημέρι μοιράζεται μαζί μας νέο video μαγειρικής #ΜηΜασάς μέσα από το YouTube κανάλι του @GiorgosTsoulis.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν δύο νέα μαγειρικά hotspot στην πόλη που φέρουν την υπογραφή του Chef, το COOK by GiorgosTsoulis που βρίσκεται στα Μελίσσια και αποτελεί ωδή στην Ελληνική Μεσογειακή κουζίνα, ενώ παραθαλάσσια βρίσκεται το δεύτερο γαστρονομικό στέκι του, το Naval Seaside Gastrobar για fine dining και κορυφαίο brunch ακριβώς δίπλα στο νερό!Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας επέλεξε τον Γιώργο Τσούλη να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην εκστρατεία «Taste the Ocean» όπου μεγάλοι Chef της Ευρώπης μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά.Μετά την εκστρατεία “Taste the  Ocean”, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάστηκε και πάλι μαζί του προσκαλώντας τον Chef ως ομιλητή στην Έναρξη της Διάσκεψης Υψηλού Ενδιαφέροντος για την Πράσινη Εβδομάδα 2021 της ΕΕ, τη μεγαλύτερη ετήσια ευρωπαϊκή εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, που φέτος επικεντρώθηκε στη φιλοδοξία της ΕΕ για μηδενική ρύπανση. Τη χρονιά που πέρασε, ο οργανισμός Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy® και Greek Taste Beyond Borders τίμησε τον Γιώργο Τσούλη με τα βραβεία Chef της Χρονιάς και Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας, καθώς και με χρυσό μετάλλιο Quality & Taste από το estiatoria.gr.Αυτό τον καιρό ο Chef παράγει καθημερινά, μαζί με την ομάδα του, νέες πεντανόστιμες συνταγές για το site και τα digital media του στο cooking studio #tsoulomageiremata στα Μελίσσια, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής.

Δείτε επίσης