Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (23/03): «Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα»- Οι εκδηλώσεις της ΕΜΥ

απο Cyclades Open
WMO ΕΜΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΕΜΥ, ως εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας.

Για την φετινή χρονιά, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε το κεντρικό θέμα με τίτλο: «Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα».

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πραγματική και αναμφισβήτητη απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμό μας. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και θα είναι καταστροφικά αν δεν δράσουμε τώρα. Η επιλογή του θέματος, «Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα», θέλει να τονίσει το έργο αλλά και την ευθύνη που έχουν αναλάβει οι Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός με τα Μέλη του σε όλον τον κόσμο, παρακολουθούν την κατάσταση του κλίματος και των υδάτινων πόρων, παρέχουν επιστημονικές πληροφορίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κλιματικές υπηρεσίες για την υποστήριξη της κλιματικής προσαρμογής, ενώ ταυτόχρονα είναι αρωγός στην προσπάθεια του Ο.Η.Ε για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα, με συνεργασίες και καινοτομίες, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τη συλλογική τεχνογνωσία, για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να επιτευχθεί το κοινό μας όραμα για έναν ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο κόσμο.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η νέα Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Celeste Saulo στο μήνυμά της στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, «Μπροστά στις πρωτοφανείς περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν μπορεί να μείνουμε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, αλλά καλούμαστε να κάνουμε καθοριστικές αλλαγές. Ο ρόλος μας ως επιστήμονες και υπερασπιστές αυτού του πλανήτη, δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμος. Οι ζωές των μελλοντικών γενεών είναι στα χέρια μας. Οι προσπάθειές μας σήμερα θα εξασφαλίσουν έναν ασφαλέστερο και υγιέστερο κόσμο — ένα κόσμο όπου τα παιδιά μας θα ευημερούν σε αρμονία με τη φύση.»

Η φετινή πανηγυρική εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, θα πραγματοποιηθεί στη Λ.Α.Ε.Δ., σε συνεργασία με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Παν/μίου Πατρών, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024.

Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που φέτος έχει σαν θέμα «Νερό για την Ειρήνη». Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, από τις 10:00 μέχρι και τις 15:00, οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ελληνικό), θα είναι ανοικτές για το κοινό και τα ΜΜΕ, για ξενάγηση με παράλληλη ενημέρωση από το προσωπικό της Υπηρεσίας μας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Μετεωρολογίας.

Το μήνυμα του WMO για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματική και αναμφισβήτητη απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμό μας. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και θα είναι καταστροφικές αν δεν δράσουμε τώρα.

Συνεπώς, το θέμα της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Ημέρας 2024 είναι “Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα”.

Οι 13 στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη μας δεσμεύουν ώστε να “αναλάβουμε επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της”. Η πρόοδος σε αυτόν τον στόχο στηρίζει την πρόοδο σε όλους τους άλλους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο της κοινότητας του WMO είναι απαραίτητο για τη δράση για το κλίμα και για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Το έργο αυτό έχει τεράστια κοινωνική σημασία: μείωση της πείνας και της φτώχειας, βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, εξασφάλιση καθαρού νερού και προσιτής και καθαρής ενέργειας, προστασία της ζωής κάτω από το νερό και της ζωής στη γη, καθώς και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων και των κοινοτήτων μας στην κλιματική αλλαγή.

Οι μετεωρολογικές και κλιματικές προβλέψεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων και στην προσέγγιση της μηδενικής πείνας. Η ενσωμάτωση της επιδημιολογίας και των κλιματικών πληροφοριών βοηθά στην κατανόηση και διαχείριση ασθενειών που είναι ευαίσθητες στο κλίμα. Και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να προετοιμαστούν και να περιορίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η επιστήμη έχει κεντρικό ρόλο στις λύσεις και μπορεί να ενισχύσει την πρόοδο όσον αφορά σε όλους τους τομείς.
Είμαστε ενωμένοι με την επιστήμη.
Ο WMO θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα, καθώς αγκαλιάζουμε ένα ταξίδι συνεργασίας και καινοτομίας, αξιοποιώντας τη συλλογική εμπειρογνωμοσύνη για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να επιτύχουμε το κοινό μας όραμα για έναν ασφαλέστερο, πιο ανθεκτικό κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: ΕΜΥ, WMO

📸Pixabay

Κεντρική φωτογραφία: WMO

Δείτε επίσης