Πανσέληνος Μαΐου 2024: Πότε έρχεται το “Φεγγάρι των Λουλουδιών”

απο Cyclades Open

Το ολόγιομο φεγγάρι θα ανατείλει κοντά σε έναν κόκκινο υπεργίγαντα αστέρα, τον Αντάρη, ο οποίος επίσης θα είναι ορατός, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους λάτρεις της αστρονομίας. Σύμφωνα με την επιστημονική ιστοσελίδα Live Science, ο Αντάρης είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό του Σκορπιού και θα είναι ακόμα πιο λαμπερό κατά την ημέρα της πανσελήνου.

Η μέρα της πανσελήνου

Η πανσέληνος του Μάη θα ανατείλει την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024. Ωστόσο, το φεγγάρι θα φαίνεται ολόγιομο συνολικά για 3 διαδοχικές ημέρες, από την Τετάρτη 22 Μαΐου, μέχρι και την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, την Παρασκευή το η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και έτσι θα φαίνεται μεγαλύτερη, ενώ θα έχει και μια πιο βαθιά απόχρωση.

Γιατί ονομάζεται το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.

Ωστόσο, τα ονόματα που έχουν καθιερωθεί πλέον προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής, οι οποίοι τα έχουν επιλέξει με βάση τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μήνα που λαμβάνει χώρα η πανσέληνος. Κατά κύριο λόγο, τα ονόματα αυτά περιγράφουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στη χλωρίδα και στην πανίδα, λόγω της αλλαγής του καιρού.

Καθώς, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η άνοιξη κορυφώνεται, τα λουλούδια ανθίζουν και έτσι η φυλή Algonquin ονόμασε την πανσέληνο «Φεγγάρι των Λουλουδιών».

Άλλα ονόματα της πανσελήνου του Μαΐου:

  • Το Φεγγάρι των Φύλλων (φυλή Cree)
  • Το Φεγγάρι της Φύτευσης (φυλές Dakota και Lakota)
  • Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)

Με πληροφορίες iediseis.gr

Δείτε επίσης