Πάσχα στην Σαντορίνη: Περιφορά του Επιταφίου στον Πύργο -Τι πρέπει να γνωρίζετε [video]

απο Cyclades Open

Εξηνταπέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο λαϊκός καλλιτέχνης του Πύργου Αντώνης Παπαδόπουλος “Μιλεράν”, φιλοτέχνησε τον ξυλόγλυπτο επιτάφιο, που  κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή ξεκινά η περιφορά του από την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Καστέλι και σε όλο το χωριό του.

Τα παιδιά του Πύργου αφιερώνουν μέρες για να προετοιμάσουν τα φλεγόμενα τενεκεδάκια, που τοποθετούνται, σε κάθε ταράτσα τοίχο και σοκάκι σε όλη την διαδρομή του επιταφίου. Όλα είναι ήδη έτοιμα περιμένοντας να ανάψουν λίγο πριν την περιφορά , δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.  Φέτος 18.000 τενεκεδάκια θα ανάψουν αναβιώνοντας το έθιμο, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους θα βρεθούν στο νησί, να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία.

Η προσέλευση του κόσμου κάθε χρόνο είναι μεγάλη και τα μέτρα ασφαλείας  για την προστασία των εθελοντών που ανάβουν τις φωτιές, των κατοίκων και των επισκεπτών, κρίθηκαν  απαραίτητα φέτος  με τον Δήμο Θήρας, την Κοινότητα Πύργου Καλλίστης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εστία να ενημερώνει :

Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας για τον Πύργο την Μεγάλη Παρασκευή

Μονοδρομήσεις και απαγορεύσεις για την απρόσκοπτη προσέλευση των επισκεπτών

Σε συνεννόηση με τον νέο διοικητή του ΑΤ Θήρας, Παναγιώτη Γρίβα, έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες ενέργειες, για την απρόσκοπτη προσέλευση των επισκεπτών:

  • Έχουν μονοδρομηθεί συγκεκριμένοι δρόμοι και έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε κάποιους για την ομαλή προσέλευση στον οικισμό του Πύργου.
  • Πρόσβαση σε τρεις επιπλέον χώρους στάθμευσης με μεγάλη χωρητικότητα
  • ο χώρος στάθμευσης νότια από το φαρμακείο στο ακίνητο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου,
  • στο νέο χώρο στάθμευσης νότια από την πλατεία
  • στο γήπεδο Πύργου

Σε όλους τους χώρους θα υπάρχουν εθελοντές που θα κατευθύνουν τους επισκέπτες.

Στην Έξω Πλατεία Πύργου θα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και το ΕΚΑΒ.

Μέσα στον οικισμό θα υπάρχουν και επιπλέον εθελοντές με διακριτικά που θα βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή της περιφοράς του Επιταφίου καθώς επίσης και για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Δείτε στον χάρτη τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τους χώρους στάθμευσης και τις θέσεις της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικής καθώς και τις θέσεις των πυροσβεστήρων.

@nikos_korakakis

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείτε επίσης να καλέσετε το αντιδήμαρχο κ. Νίκο Κατσίπη στο τηλέφωνο 6945024983.

Πηγή: santorinimagazine.gr

Κεντρική εικόνα: screeshot/video youtube/nikos korakakis

Δείτε επίσης