Πλειστηριασμοί: Καταστάσεις «χάους» και όχι μόνο για τα «κόκκινα δάνεια»

Κωνσταντίνος Λάππας

απο Cyclades Open

Χωρίς κανόνες φαίνεται πως παίζεται σε πολλές περιπτώσεις το «παιχνίδι» των πλειστηριασμών ακινήτων από funds, τράπεζες αλλά και συμβολαιογράφους. Την περασμένη εβδομάδα το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης κατήγγειλε πλειστηριασμό διαμερίσματος ημιαπασχολούμενης νοσηλεύτριας για χρέος σε ιδιώτη της τάξης των 1.477 ευρώ.

Δικηγόροι μεταφέρουν μέσω του tvxs.gr παραδείγματα καταχρηστικών πρακτικών που αντιμετωπίζουν εντολείς τους, πρακτικές που δείχνουν ότι ακόμα και συνεπείς δανειολήπτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν αμυνόμενοι και με τεράστια ανασφάλεια για την περιουσία τους.

Πίεση από τους διαχειριστές των δανείων για το «τίποτα»

Η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Κατερίνα Φραγκάκη αναφέρει περίπτωση δανειολήπτη που είχε προσφύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το αίτημά του είχε περάσει στη φάση της οριστικής υποβολής, κι όμως το fund κοινοποίησε διαταγή πληρωμής ενός ποσού.

Άλλη εντολέας της ενώ ήταν συνεπής στην καταβολή των δόσεων, ξεκίνησε να δέχεται τηλεφωνήματα από την εταιρία διαχείρισης και εισπρακτική εταιρία στα οποία της έλεγαν ότι χρωστάει και πρέπει να καταβάλει διάφορα ποσά. Η πολίτης μαζί με την δικηγόρο της αιτήθηκαν και έλαβαν από το δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα. Μόνο τότε η εταιρία διαχείρισης είπε «συγγνώμη, σφάλμα» και έδειξε πνεύμα συνεργασίας. «Είναι ένα χάος αυτό που συμβαίνει», παρατηρεί η κα. Φραγκάκη.

Ο δικηγόρος με ειδίκευση στο ιδιωτικό χρέος Γιώργος Καλτσάς καταγγέλλει εκπλειστηριασμό προσφυγικής κατοικίας 30 τ.μ και εμπορικής αξίας 18.000 ευρώ από εταιρία διαχείρισης που συνεργάζεται με μία από τις συστημικές τράπεζες, για ένα χρέος 30.000 από μονογονεϊκή οικογένεια!

Και φυσικά τρόμο προκαλεί η περίπτωση της νοσηλεύτριας στη Θεσσαλονίκη που έχασε το σπίτι της επειδή χρωστούσε 1.477 ευρώ στον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος που νοίκιαζε, σύμφωνα πάντα με το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Ο ιδιοκτήτης αυτός φέρεται να κίνησε την διαδικασία σε συνεργασία προφανώς με κάποιο συμβολαιογράφο, στερώντας από μια φτωχή γυναίκα τη μοναδική της περιουσία.

Κόντρα σε αυτή την κίνηση, υπάρχει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (1036/2022) που έχει κρίνει καταχρηστικό τον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων αξίας μικρότερης από το οφειλόμενο ποσό. Παραμένει ωστόσο απόφαση ειρηνοδικείου και άρα όχι δεσμευτική, ή έστω αποτρεπτική για άλλες, αντίρροπες αποφάσεις.

Η σημασία της προσπάθειας για τον εξωδικαστικό

Μπορεί τα περισσότερα αιτήματα για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό να λιμνάζουν, η πλευρά των πιστωτών πολύ συχνά να αδιαφορεί – μέχρι και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σχετικές συστάσεις ενόψει εκλογών – όμως οι δανειολήπτες πρέπει να κάνουν αυτή την κίνηση, τονίζει στο tvxs.gr η κα. Φραγκάκη.

«Ενώπιον του δικαστηρίου, έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες ένας δανειολήπτης που αποδεικνύει ότι προσπάθησε να πετύχει εξωδικαστική ρύθμιση. Εάν η πλευρά του πιστωτή προχωρά σε κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης παρά την προσπάθεια αυτή του δανειολήπτη, συχνά αυτό αντιμετωπίζεται ως καταχρηστική πρακτική», σημειώνει η δικηγόρος.

Για την κα. Φραγκάκη, η έλλειψη συνεργασίας των πιστωτών πριν το δικαστήριο είναι ο κανόνας. «Είναι πρακτική των funds και των τραπεζών να μην είναι συνεργάσιμοι στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού», μας λέει.

Έρχεται η κρίση του Αρείου Πάγου

Εν τω μεταξύ μέσα στον Ιανουάριο θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να δώσει οριστική απάντηση για το αν οι εταιρίες διαχείρισης που έλαβαν δάνεια μέσω του νόμου 3156/2003 μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει εάν θα υιοθετήσει την απόφαση 822/2022 του Α2 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες διαχείρισης (servicers) δεν νομιμοποιούνται να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε αυτές βάση τον νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων 3156/2003. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι οι servicers με τον συγκεκριμένο νόμο, δεν είναι πραγματικοί κάτοχοι των δανείων, αλλά λειτουργούν ως «εργολάβοι» των ξένων funds.

Η απόφαση αυτή είχε κριθεί ως ιδιαίτερα σοβαρή καθώς θα μπορούσε να μπλοκάρει πολλούς πλειστηριασμούς ακινήτων. Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση εμφανιζόταν 
έτοιμη να περάσει τροπολογία ώστε να διορθώσει τα πράγματα υπέρ των servicers, αλλά έκανε πίσω φοβούμενη το πολιτικό κόστος, αφήνοντας το θέμα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Έτσι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έρχεται να δώσει οριστική λύση.

Πάντως η δημοσιοποίηση της τελικής απόφασης δύσκολα θα γίνει πριν τις εκλογές. Στο μεταξύ τράπεζες και funds επιδίδονται σε πρακτικές σαν αυτές που ανέφεραν οι δικηγόροι στο tvxs.gr.

Πηγή: TVXS

Δείτε επίσης