Ποιά χώρα του πλανήτη έχει τα περισσότερα νησιά;

Η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη

απο Cyclades Open

Η καταμέτρηση των νησιών που έχει κάθε χώρα υποχρέωσε τους καθ’ ύλην αρμοδίους να θυμίσουν ποιος είναι ο ορισμός της λέξης ‘νησί’. Εν τούτοις, ένα τεχνικό θέμα ‘βγάζει’ νικητές τους Σκανδιναβούς.

Διάφορες χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, υπερηφανεύονται πως έχουν κάτι καλύτερο από άλλες. Εμείς έχουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Ο Καναδάς τις περισσότερες λίμνες. Η Ρωσία τα περισσότερα δέντρα -καθώς το 45% της έκτασης της είναι δάσος.

Ποια χώρα όμως, έχει τα περισσότερα νησιά; Η Ελλάδα; Η Ινδονησία; Η Ταϋλάνδη; Η Αυστραλία; Ή η Μεγάλη Βρετανία;

Η απάντηση είναι η Σουηδία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρία στατιστικών Statista, το έθνος της Βόρειας Ευρώπης φιλοξενεί 221.800, ως επί το πλείστον, ακατοίκητα νησιά. Η λίστα περιλαμβάνει νησιά που έχουν έκταση μόλις 25 τετραγωνικών μέτρων.

Στο Νο2 της λίστας είναι η Φιλανδία, με 180.000 νησιά, ενώ η Νορβηγία που συμπληρώνει την πρώτη τριάδα έχει γύρω στα 55.000 νησιά.

Για την ιστορία, η Ελλάδα είναι στο Νο10 της λίστας, με 6.000 νησιά, με τον Καναδά (52.455), την Ινδονησία (17.508), την Αυστραλία (8.222), τις Φιλιππίνες (7.107), την Ιαπωνία (6.853) και τη Μεγάλη Βρετανία (6.289) να είναι από πάνω στη λίστα -αλλά όχι και στις καρδιές των απανταχού ταξιδευτών.

Γιατί μαζεύτηκαν τόσα νησιά στην Σκανδιναβία;

Οι τρεις πρώτες χώρες ωστόσο, ανήκουν στην ίδια περιοχή (Σκανδιναβία) με το Live Science να αναρωτιέται “γιατί μαζεύτηκαν τόσα νησιά, στο ίδιο μέρος του κόσμου”. Την απάντηση έδωσε η διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), Karin Sigloch. “Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ιδιαίτερα πρόσφατο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τη γεωλογία. Τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια (-2.6 εκατομμύρια), το κλίμα της Γης είχε αρκτικό πάγο και περιοδικές περιόδους παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο. Κάτι που νωρίτερα δεν υπήρχε”. Έτσι οι σκανδιναβικές χώρες έζησαν σχετικά πρόσφατα τη μείωση των παγετώνων που υπήρχαν πάνω από το βράχο τους, για 41.000 χρόνια.

Κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, διάφορες σκανδιναβικές περιοχές καλύφθηκαν από στρώματα πάγου ‘υψηλών χιλιομέτρων’, τα οποία ήταν τόσο βαριά που “ανάγκασαν τον φλοιό της Γης να βυθιστεί”, όπως αναφέρει το BBC.

Στο βιβλίο “Climate Change During the Holocene” αναφέρεται πως μια εκτεταμένη θερμή περίοδος που λέγεται ‘Ολόκαινος’ (5000 έως 3000 προ Χριστού) προκάλεσε το λιώσιμο αυτού του πάγου και βοήθησε τον φλοιό -που δεν είχε πια, το βάρος του πάγου.

Αυτό το φαινόμενο -γνωστό ως ισοστατική ισορροπία- εξακολουθεί να προκαλεί το αρχιπέλαγος Kvarken, (μοναδικό φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Φινλανδίας), να ‘ανεβαίνει’ ελαφρώς κάθε χρόνο -κερδίζει περίπου 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο γης.

Επιπλέον, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μια “αναπάντεχα υψηλή τοπογραφία, επειδή ο μανδύας κάτω από την περιοχή είναι πολύ ζεστός” προσθέτει η Dr. Sigloch, “ο ζεστός μανδύας διαστέλλεται και ωθεί τις ηπείρους και τους ωκεανούς που βρίσκονται από πάνω. Ο συνδυασμός υψηλής τοπογραφίας και η δράση καθαρισμού των παγετώνων έχει οδηγήσει σε βαθιά φιόρδ, αφήνοντας ‘κομμάτια βράχων’ να προεξέχουν παντού”.

Τί είναι όμως, νησί;

Κατόπιν αυτών, κρίθηκε ως χρήσιμος ο προσδιορισμός της λέξης ‘νησί’. “Για τους περισσότερους ανθρώπους, το νησί είναι λωρίδα γης που περιβάλλεται από νερό”. Για τους επιστήμονες είναι τα χερσαία σώματα με μόνιμους ανθρώπινους πληθυσμούς, αλλά χωρίς μόνιμη ηπειρωτική σύνδεση.

Η Dr. Sigloch δήλωσε ότι “τα περισσότερα από τα νησιά της Σουηδίας, δεν είναι νησιά -με τον αυστηρό ορισμό των γεωλογικών όρων. Βάσει αυτού, η Σουηδία έχει 4012 νησιά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 221.800 που εμφανίζονται στις μετρήσεις, είναι όσο ηπειρωτικά είναι η ηπειρωτική χώρα, απλά μένουν έξω από το νερό. Γενικά, όμως θεωρούνται νησιά επειδή είναι μικρά”. Δηλαδή, οι χώρες της Σκανδιναβίας κερδίζουν τη μάχη για τα περισσότερα νησιά του κόσμου, χάριν σε ένα τεχνικό θέμα. Άρα, νικητής είναι ο Καναδάς.

Πηγή: News247/Νίκη Μπάκουλη

Δείτε επίσης