Πόρισμα-κόλαφος από LIBE για κράτος δικαίου, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοσιογραφία

απο Cyclades Open

Σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα διαπιστώνει η LIΒΕ, που επικρίνει τον εκφοβισμό αξιωματούχων ανεξάρτητων αρχών, την παραβίαση απορρήτου δημοσιογράφων, τη δραματική κατάσταση στα ΜΜΕ και τις «θαμμένες» ειδήσεις.

Η υποεπιτροπή ζητά από την Αθήνα να ζητήσει βοήθεια από τη Europol για τη δολοφονία Καραϊβάζ κα να αναλάβει δράση για σειρά ζητημάτων από τις διακρίσεις σε βάρος γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ και εθνοτικών μειονοτήτων μέχρι την δικαστική ατιμωρησία και στην αστυνομική βία

Μεγαλοπρεπέστατο «χαστούκι» από την υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου LIBE, που είχε επισκεφτεί τη χώρα μας από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου και διαπίστωσε σειρά προβλημάτων σχετικά με τις συνθήκες του κράτους δικαίου και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να την δει εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση στα μέλη της.

Στο πόρισμά της η υποεπιτροπή εκφράζει σημαντικές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι είναι ουσιώδεις για μια ισχυρή δημοκρατία αλλά έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών καταγγέλλει την παραβίαση απορρήτου δημοσιογράφων και τον εκφοβισμό αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών, η Εθνική Υπηρεσία Διαφάνειας, η οποία πρέπει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο των δημοσίων αρχών, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική ενώ έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της.

Επίσης, σοβαρή ανησυχία συνεχιζόμενη παρενόχληση της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, που έπεσε θύμα συκοφαντίας αλλά αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η υποεπιτροπή εκφράζει την έκπληξή ης για το γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπάρχει ακόμη ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανατριχιαστική επίδραση για άλλους δημοσιογράφους. Η LIBE καλεί τις αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol, γιατί η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Παράλληλα, ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, ακόμα και από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση του απορρήτου τους με spyware ή αγωγές SLAPPs (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού).

Ευρύτερα, ο πλουραλισμός των ΜΜΕ ενημέρωσης απειλείται καθώς ένας μικρός αριθμός ολιγαρχών έχει μοιραστεί την ιδιοκτησία των Μέσων στη χώρα με αποτέλεσμα τη ανεπαρκέστατη αναφορά για ορισμένα θέματα, όπως το ατύχημα του τρένου στα Τέμπη.

Ανησυχία και για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμών και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως ο Διαμεσολαβητής, 

Η διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών, σε συνδυασμό με αμφιβολίες για την ακεραιότητα τμημάτων της αστυνομίας και συγκρούσεις συμφερόντων, οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας όπου μπορεί να ευδοκιμήσει η διαφθορά. Η LIΒΕ καλεί την κυβέρνηση και τις αρχές να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα κατά προτεραιότητα και να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η υποεπιτροπή ανησυχεί σοβαρά για τη μεταχείριση των μεταναστών στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας μας λόγω των αναφορών για συστηματικές απωθήσεις, βία, αυθαίρετη κράτηση και κλοπή των υπαρχόντων τους.

Προτρέπει την κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους του προσφυγικού και ζητεί να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν όλες οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτά τα θέματα, όπως ο μηχανισμός υποβολής εκθέσεων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλωστε, μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει στέρεο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την ίση μεταχείριση και να έχουν γίνει θετικά βήματα, όπως η δημιουργία της νέας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά παραμένει η άνιση μεταχείριση των γυναικών, ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ρομά και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων. 

Σε αυτό το σημείο η πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν την κυβέρνηση και όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν δράση κυρίως όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την αστυνομική βία και την ισότητα στον γάμο.

Όπως παρατηρούν, ο έλεγχος από φορείς και μέσα ενημέρωσης χωλαίνει σε ένα κράτος που έχει μια ζωντανή κοινωνία πολιτών αλλά οι οργανώσεις της υφίστανται τεράστια πίεση. Σημειώνει ότι το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό, γεγονός που οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, όπως επίσης ότι η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά.

Η υποεπιτροπή δεν αφήνει αναπάντητη την επιστολή του… υπερ-υπουργού Γιώργου (23/04/23) στον πρόεδρο της LIBE Λόπες Αγκιλάρ με την οποία κατηγορούσε τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός κράτους μέλους, εμπλοκή σε πολιτικά παιχνίδια τη στιγμή που έχουν ήδη προκηρυχθεί εθνικές εκλογές» και ανακοίνωσε ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα είναι διαθέσιμοι για συναντήσεις με την αντιπροσωπεία» χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το δυστύχημα στα Τέμπη και κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη πολιτικής ευπρέπειας και κοινής λογικής», επειδή τα μέλη της υποεπιτροπής θέλησαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να εξηγήσουν ότι κατά το διάστημα της αποστολής οι εκλογές του 2023 ούτε είχαν προγραμματιστεί ούτε είχαν ανακοινωθεί επίσημα, ότι σεβάστηκαν εντελώς το τριήμερο εθνικό πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία, που είχε λήξει στις 3 Μαρτίου και φυσικά ότι το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει να μην αναβληθεί η αποστολή μέσω κατεπείγουσας διαδικασίας. 

Ολόκληρο το πόρισμα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής ως εξής:

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

📸Paulette Vautour/Unsplash

Δείτε επίσης