Πως ανοίγουμε μια φιάλη κρασιού με θρυμματισμένο φελλό; [video]

απο Cyclades Open
Πως ανοίγουμε μια φιάλη κρασιού με θρυμματισμένο φελλό;

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ένας φελλός είναι εύθρυπτος ή κατεστραμμένος πριν αφαιρέσουμε το καψύλλιο και πολλές φορές το αντιλαμβανόμαστε όταν ξεκινάμε να εισάγουμε την σπείρα μέσα σ αυτόν.

Το τιρμπουσόν ενός σερβιτόρου είναι το ανοιχτήρι που σας προσφέρει την ευελιξία να σταματήσετε και να το επανατοποθετήσετε εάν φαίνεται ότι ο φελλός κινδυνεύει να σπάσει. Εάν παρατηρήσετε ότι ο φελλός σπάει ή θρυμματίζεται, δοκιμάστε να πλησιάσετε το φελλό υπό γωνία για να δώσετε στο σπιράλ καλύτερο κράτημα.

ah-so

Υπάρχουν βέβαια πιο ειδικά ανοιχτήρια για τέτοιες καταστάσεις. Το ah-so ή πιο γνωστό σαν κλέφτης, με δύο λάμες έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αφαίρεση ευαίσθητων φελλών, αλλά η χρήση του απαιτεί εξάσκηση.

The Durand

Eπίσης συνδυαστικά ανοιχτήρια όπως το Durand, είναι ειδικά σχεδιασμένα για εύθραυστους φελλούς. Το Durand εφευρέθηκε από τον συλλέκτη κρασιού Mark Taylor καθώς αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα όταν άνοιγε παλαιότερα κρασιά και πήρε το όνομα του από τον Yves Durand, έναν παγκοσμίου φήμης σομελιέ, αλλά και προσωπικό φίλο και μέντορα του Mark Taylor. (Δείτε στο παρακάτω video πως το χρησιμοποιούμε)

Οι θρυμματισμένοι φελλοί είναι ένα γεγονός της ζωής του κρασιού, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με κρασιά ηλικίας άνω της δεκαετίας, αλλά αν αντιμετωπίζετε υπερβολικό αριθμό από αυτά, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τις συνθήκες αποθήκευσης του κρασιού σας. Κρατήστε τα κρασιά σας μακριά από το φως και τη θερμότητα και βεβαιωθείτε ότι τα μπουκάλια κρασιού είναι αποθηκευμένα στις πλευρές τους, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή του στεγνώματος των φελλών. Στην ιδανική περίπτωση, τα κρασιά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σχετική υγρασία 70-75%, η οποία θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας αυτών των φελλών.

Ένας εύθρυπτος φελλός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι θα πάει στραβά με το κρασί, αλλά καθώς οι φελλοί στεγνώνουν, γίνονται πιο διαπερατοί στον αέρα και μπορούν να δημιουργήσουν μια ατελή σφράγιση για το μπουκάλι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οξειδώσεις του κρασιού .

Όταν οι φελλοί θρυμματίζονται, πιθανότατα θα καταλήξετε επίσης με κομμάτια φελλού να επιπλέουν στο ποτήρι κρασιού σας αλλά και με αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα! Δεν θα βλάψουν καθόλου το κρασί και μπορείτε να απομακρύνετε τα κομμάτια μεταγγίζοντας το κρασί μέσα από ένα τούλι ή φίλτρο καφέ ή αν διαθέτετε strainer για να τα αφαιρέσετε.

Πηγή: oinos

Δείτε επίσης