ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Υπάρχει κάτι άλλο “πράσινο” να ψηφίσω;

απο Cyclades Open

Ο αποκλεισμός της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, γεννά ένα βασικό ερώτημα: πώς να κινηθούν όσοι/ες αναζητούν μια πράσινη διέξοδο για την ψήφο τους; Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα, ώστε πιθανόν να στηριχθούν πολιτικά; Στο δελτίο τύπου του κόμματος ενημερώνει και προτείνει στους ψηφοφόρους του μια εναλλακτική “πράσινη” διέξοδο.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Ο αποκλεισμός της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, πέρα από οργή και απογοήτευση, γεννά ένα βασικό ερώτημα: πώς να κινηθούν όσοι/ες αναζητούν μια πράσινη διέξοδο για την ψήφο τους; Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα, ώστε πιθανόν να στηριχθούν πολιτικά; Πιο κάτω η …πρόταση του κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ, που είναι μέλος της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ.

Κοιτάζοντας κάποιος/α μόνο τους τίτλους των ψηφοδελτίων, θα σχημάτιζε τη γνώμη πως, ναι, υπάρχουν κι άλλα παρόμοια, οικολογίζοντα σχήματα. Με αλφαβητική σειρά: Δημοσθένης Βεργής-Έλληνες Οικολόγοι (Δ.Β.-Ε.Ο.), Οικολόγοι Πράσινοι-Πράσινη Ενότητα (Ο.Π.-Π.Ε.) καθώς και το Πράσινο Κίνημα (Π.Κ.). Είναι όμως έτσι;

Ας ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά. Το Πράσινο & Μωβ είναι συμμαχία 7 κοντινών πολιτικά κομμάτων και σχηματισμών. Προήλθε από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και εξάντλησε κάθε περιθώριο συνεννόησης και με άλλα σχήματα που επικαλούνταν τις ίδιες ή παρόμοιες αρχές. Ας αναρωτηθεί κανείς, γιατί μια συμμαχία 7 πολιτικών φορέων δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να χωρέσει στους κόλπους της ακόμα 2 ή 3 σχήματα, η απάντηση είναι σαφής: Κάποια κόμματα-σχηματισμοί δεν προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος στη συμμαχία αυτή, για καθαρά πολιτικούς λόγους αρχών (Δημ. Βεργής και Πράσινο Κίνημα) ενώ το τρίτο (Ο.Π.-Πράσινη Ενότητα) επέλεξε υποψηφιότητα αντίπαλη στη συμμαχία, σε πολύ λίγες εκλογικές περιφέρειες, προφανώς λόγω λιγοστών δυνάμεων.

Η περίπτωση του σχηματισμού Δημοσθένης Βεργής -Έλληνες Οικολόγοι κινείται στον χώρο του απολίτικου και του φαιδρού, μακριά από κάθε σοβαρή πολιτική προοπτική. Ουσιαστικά  αναπαράγει το «πράσινο ξέπλυμα» (greenwashing), καθώς ο Δημοσθένης Βεργής έχει καταδικαστεί το 2014 σε φυλάκιση 37 ετών για καταπάτηση δασικής γης με πλαστούς τίτλους. Τέτοιες επιλογές, δεν μπορεί να αποτελούν έκφραση …..χιούμορ ή χλευασμού του πολιτικού συστήματος..Έτσι κι αλλιώς είχε ελάχιστους υποψηφίους και τελικά μάλλον αποσύρθηκε “για να υποστηρίξει το Μητσοτάκη”, όπως τουλάχιστον δήλωσε σε κάποιες συνεντεύξεις του.

Το Πράσινο Κίνημα έχει επιλέξει συνειδητά το «θολό» ως φόντο της μέχρι σήμερα πορείας του. Μετά τη συνεργασία του 2019 με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, συνεργάζεται ανοιχτά με την περιφερειακή παράταξη του κ. Πατούλη στην Αττική. Το Πράσινο Κίνημα έχει δώσει δείγματα πολιτικής γραφής που ξεπερνούν το γραφικό, καθώς ήταν το μόνο κόμμα που στήριξε ανοικτά τη ΝΔ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και δηλώνει ανοικτά πρόθυμος να ξεπλύνει κάθε μεταγραφόμενο στέλεχος άλλου χώρου ως «ανέκαθεν Πράσινο που δεν… έβρισκε Πράσινο κόμμα». Κανένα Πράσινο κόμμα στον κόσμο δεν δηλώνει ταυτόχρονα και «πατριωτικό» και μάλιστα με τον εμμονικό τρόπο που το προβάλλει το Πράσινο Κίνημα. Η έμφαση στο κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή ή οι ευθείες βολές κατά Πράσινων στελεχών για …«εθνομηδενισμό», το κατατάσσουν στα πολιτικά παρακολουθήματα που αναζητούν απλώς «φως για να τρουπώσουν». Η ψευδεπίγραφή αναφορά που εμφανίζει το Πράσινο Κίνημα ως «υποστηρικτή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος» (δεν υπάρχει τέτοια ιδιότητα) προσθέτει σκόπιμα  σύγχυση. Ακόμα χειρότερα, εμφανίζεται ότι συνέβαλε στο να ….μπουν οι Γερμανοί Πράσινοι στην κυβέρνηση!!!! και ότι δήθεν έχει συνεργασία με τους Γερμανούς Πράσινους. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα του του έχει ζητήσει να μην παραπληροφορεί τους πολίτες, δεν έχει καμία σχέση μαζί του. Μια ψήφος στο Π.Κ.  είναι ψήφος στον ολισθηρό δρόμο της παραποίησης, της υφαρπαγής, του εθνικισμού και της συναλλαγής.

Το ψηφοδέλτιο Οικολόγοι Πράσινοι – Πράσινη Ενότητα προήλθε από τη σύμπραξη μέρους των εναπομεινάντων Οικολόγων Πράσινων με τη νεοδημιουργημένη Πράσινη Ενότητα, που συνδέεται στενά με τον γνωστό πρώην υπουργό Γ. Τσιρώνη και την προσπάθεια  ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου με τυπική έδρα στην Κύπρο, που θα εκπαιδεύει εξ αποστάσεως φοιτητές στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τη συνταγματική απαγόρευση. Το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο φτιάχτηκε ως αντίπραξη στη συμμαχία Πράσινο & Μωβ από στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που ναι μεν ψήφισαν τα κοινά κείμενα αλλά μετά δήλωσαν αποχώρηση, αν οι ίδιοι δεν έπαιρναν ομόφωνα και εκτός συμφωνημένης διαδικασίας τη θέση του επικεφαλής! Οι προσπάθειες του Πράσινο &.Μωβ να συμπεριληφθούν κι αυτές οι δυνάμεις στη συμμαχία, συνάντησαν τοίχο, χτισμένο με υπέρμετρες φιλοδοξίες και εγωπαθείς προσεγγίσεις.

Ο αντισυνταγματικός αποκλεισμός του Πράσινο και Μωβ από τις εκλογές, επομένως, στερεί από τους πολίτες και τις δυνάμεις της συμμαχίας τη δυνατότητα να στηρίξουν αξιόπιστη πράσινη λύση. Γι’ αυτό και στόχος αυτού του ενημερωτικού κειμένου των Πράσινων είναι να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να προλάβει αντιδράσεις του στυλ «μα αφού σας ψήφισα!».

Το Πράσινο & Μωβ δεν θα είναι στις κάλπες της 21ης Μαΐου, λόγω του άδικου αποκλεισμού του από τον Άρειο Πάγο. Γνωρίζουμε πως όσ@ σκέφτονταν να μας στηρίξουν εκλογικά, έχουν την απαιτούμενη συνείδηση και κρίση για να πράξουν όπως ο καθένας κι η καθεμιά τους θεωρεί σωστά. Δεν περιμένουν «γραμμή» από κάποιο κεντρικό κονγκλάβιο ή κάποιον πεφωτισμένο ηγέτη.

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ θα είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις! Εάν προκύψουν δεύτερες εκλογές, θα λάβει μέρος σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, όπως ήταν έτοιμη να κάνει και πριν τον αποκλεισμό της! Κυρίως όμως ούτε θα γελοιοποιήσει, ούτε θα εμπορευθεί την ψήφο των πολιτών.

Καλό βόλι!

Δείτε επίσης