Inside Story,gr: Προεκλογικός οδηγός οικονομικής πολιτικής-Ποιες είναι οι προτάσεις των κομμάτων για φόρους, εισφορές, μισθούς και συντάξεις

Γιάννης Παλαιολόγος | Inside Story

απο Cyclades Open

Πόσο διαφέρουν οι οικονομικές προτάσεις των δύο βασικών κομμάτων εξουσίας; Είναι ξεκάθαρες οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ; Σε τι βαθμό αντανακλούν τα προγράμματά τους τη νέα μετα-μνημονιακή κανονικότητα –μετά τις έκτακτες συνθήκες δημοσιονομικής ελευθερίας που δημιούργησε η πανδημία– και σε τι βαθμό αλληθωρίζουν προς το παλαιοκομματικό παρελθόν των παροχών και του κρατισμού;

Ίσως η πιο σαφής διαχωριστική γραμμή αφορά τη φορολόγηση του κεφαλαίου: η Νέα Δημοκρατία μείωσε τον συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων στο 5% – κάνοντάς τον τον δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ (στην Εσθονία ο αντίστοιχος φόρος είναι μηδενικός). Ο ΟΟΣΑ τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησε σε σύσταση  στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τον φόρο στα μερίσματα, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επίσης αύξησε σημαντικά το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές και τις δωρεές, από τα 150.000 στα 800.000 ευρώ (για μεγαλύτερα ποσά, ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς, με συντελεστή 10%).

Σε περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο νυν πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να μειώσει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% (το 2021 είχε μειωθεί από 1 σε 0,5% ). Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να μειώσει κατά 50% τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του  προτείνει την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και προοδευτική του εξέλιξη έως το 15%. Το ΠΑΣΟΚ κι αυτό τάσσεται υπέρ της κλιμακωτής-προοδευτικής αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, ως το 15% για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη επίσης εισηγείται τον περιορισμό κατά 50% του αφορολόγητου για γονικές παροχές και την επαναφορά των προηγούμενων συντελεστών φορολόγησης για αξίες υψηλότερες του (μειωμένου κατά 50%) αφορολόγητου.

Πρόκειται για «μία από τις λίγες πραγματικά ιδεολογικές προτάσεις», σημειώνει στο inside story ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, Σωτήρης Γεωργανάς. «Είναι αντι-δημοφιλής, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένες φιλοσοφικές και οικονομικές θεωρίες. Οι ίσες ευκαιρίες προϋποθέτουν κάποιον φόρο κληρονομιάς!».

Διαβαστε τη συνέχεια του άρθου του Γιάννη Παλαιολόγου στο inside story.gr

Δείτε επίσης