Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Ανακοινώθηκε το σχέδιο κατά του καρκίνου του μαστού

Ξεκινά από σήμερα η αποστολή sms

απο Cyclades Open

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50-69 ετών παρουσιάστηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποσχέθηκε και άλλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Σαφής η ωφέλεια για τον ιδιωτικό τομέα στο πρόγραμμα, αφού οι δωρεάν μαστογραφίες θα γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα. Το πρόγραμμα αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών και περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας
  • κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αποστολή sms (από σήμερα Παρασκευή) στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια. Η αποστολή sms θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλειστεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά όσο και τηλεφωνικά.

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους. Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού».

Και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα».

Και στο πλαίσιο του προεκλογικού κλίματος που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνέστησε σε όλους να κόψουν το κάπνισμα, να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, να τρώνε υγιεινά και να γυμνάζονται, είπε ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. «Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης