Qatar Gate: Στο στόχαστρο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος – Τι απαντά ο ίδιος

απο Cyclades Open

Στο κάδρο των ερευνών για το σκάνδαλο QatarGate μπαίνει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, σχετικά με τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ του προφυλακισμένου Παντσέρι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της ιταλικής La Stampa και της ισπανικής El Mundo, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος του συνδέσμου Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που κατέληξε στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας των Βρυξελλών. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και για αυτό “πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους” ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε η “La Stampa”», που ωστόσο δεν αναφέρει το ποσό.

Τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, επισημαίνουν ακόμα ότι η πρόεδρος της Κομισιόν ενέκρινε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 την πληρωμή του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την ΜΚΟ του Παντσέρι, καθώς χρειάζεται «άδεια» από την Κομισιόν για τη συμμετοχή των πρώην Επιτρόπων σε εξωθεσμικά σχήματα επί πληρωμή έως και δύο χρόνια μετά το τέλος της θητείας τους στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η επί πληρωμή συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην αμαρτωλή ΜΚΟ του Παντσέρι πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος καθώς ο πρώην Έλληνας Επίτροπος, θεωρείται – μαζί με τον Λουίτζι ντι Μάιο – ως ένα από τα δύο φαβορί για την ανάληψη του ρόλου του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου. Μάλιστα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση, διεξάγει εσωτερικούς ελέγχους και θα επικοινωνήσει με τον κ. Αβραμόπουλο εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της έγκρισης που του δόθηκε για τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις «έσκασε» η σύλληψη της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, με βαλίστες με χρήματα, παραιτήθηκε από την ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των ξένων ΜΜΕ, λειτούργησε ως «κέντρο ξεπλύματος» για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ στις Βρυξέλλες.

Τι απαντά ο ίδιος

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκριση της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρο Von der Leyen» τονίζει ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας la Stampa.

«Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750 €) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρ. του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Και καταλήγει η δήλωσή του: «Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».

Πηγή: TVXS

Δείτε επίσης