Ρόδος: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται ξενοδοχεία, εκκενώσεις δια θαλάσσης

απο Cyclades Open

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, όπου επιχειρεί για πέμπτη ημέρα από στεριάς και αέρος η πυροσβεστική με ενισχυμένες δυνάμεις εν μέσω ακραίων συνθηκών λόγω του καύσωνα.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα και Κιοτάρι.

Στα παραπάνω σημεία επιχειρούν 173 Πυροσβεστές, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη, καθώς και 31 Σλοβάκοι Πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα. Σε άλλο σημείο, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι στη χώρα μας αναπτύσσονται δυνάμεις από 8 χώρες του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Εκκενώσεις δια θαλάσσης με σκάφη

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται εκκενώσεις δια θαλάσσης με τις νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες άτομα που έχουν απομακρυνθεί με σκάφη από τις παραλίες.

Το rodosreport αναφέρει ότι το Λιμενικό κάνει εκκενώσεις διά θαλάσσης στη Λάρδο, ενώ σημειώνει ότι η ανατολική πλευρά του νησιού έχει κοπεί στη μέση και έχε διακοπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.

Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και αργότερα η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από μοναστήρι

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, επετεύχθη και η εκκένωση της Μονής Υψενής, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης

Σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε ότι προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο..

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

  • να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
  • να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης