Σαντορίνη: Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης

απο Cyclades Open

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης, με κύριο θέμα την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης αξιοποιώντας νέες τεχνολογίας και ειδικότερα δεδομένα από τους δορυφόρους τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Επίσης, σε συνεργασία με τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, σας προσκαλεί σε γεωλογική ξενάγηση/περιήγηση, με θέμα:

“Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας:Μια βόλτα στο χώρο και το χρόνο του νησιού”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά.

Οι κύριες ομιλίες της εκδήλωσης θα είναι:

1. Καινοτόμες Τεχνολογίες Δορυφορικής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης,

Μιχαήλ Φουμέλης (Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ).

2. Ενημέρωση για την κατάσταση των ηφαιστείων της Σαντορίνης,

Γιώργος Βουγιουκαλάκης, (Δρ. Ηφαιστειολογίας, ΕΑΓΜΕ, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και στόχο έχει να ενημερώσει την κοινωνία της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου, αλλά και τη σχέση του ηφαιστείου με το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία του νησιού.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 με ξεναγούς τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, και είναι ανοικτή στο κοινό και δωρεάν (με την ευγενική χορηγία της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ).

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή, στέλνοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας στο ismosav1995@gmail.com μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στις 14:00. Λόγω περιορισμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6943715932 / 6974496648, καθημερινά 10:00-19:00.

Το πρόγραμμα της περιήγησης την Κυριακή 2 Απριλίου έχει ως εξής:

1. 09:00. Αναχώρηση από τα Φηρά (από την είσοδο του Λυκείου Φηρών), μετακίνηση με λεωφορεία στη νότια Θήρα. Εισαγωγή στη γεωλογική εξέλιξη του χώρου και των ηφαιστείων. Παρατήρηση των πετρωμάτων των πρώτων ηφαιστείων της Θήρας.

2. 10:30. Παρατήρηση των στρωμάτων της έκρηξης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1613 π.Χ.) στη νότια Θήρα.

3. 12:00. Μετακίνηση στη βόρεια Θήρα. Παρατήρηση των πετρωμάτων των ηφαιστείων της βόρειας Θήρας και των μεγάλων τεκτονικών ρηγμάτων του χώρου.

4. 13:30. Μετακίνηση στην Οία (Αμούδι). Παρατήρηση στρωμάτων τέφρας μεγάλων εκρήξεων και των νεότερων ρευμάτων λάβας της Θήρας.

5. 15:00. Επιστροφή στα Φηρά.

Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης

Δείτε επίσης