Σαντορίνη: Σχεδιασμός του Δήμου Θήρας για την διαχείριση των ροών της κρουαζιέρας και των χώρων στάθμευσης

απο Cyclades Open

Διευκρινήσεις, σχετικά με τον σχεδιασμό για την διαχείριση των ροών της κρουαζιέρας, όπως επίσης και σχετικά με την διαθεσιμότητα των χώρων στάθμευσης, σε μία χρονιά που όπως όλα δείχνουν η τουριστική κίνηση θα έχει πολύ μεγάλη αύξηση, έδωσε ο Δήμαρχος Θήρας, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων, πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ερωτήματα απευθύνθηκαν από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της διαχείρισης της κρουαζιέρας, αλλά και της διαχείρισης της διαθεσιμότητας χώρων στάθμευσης.

Στα ζητήματα αυτά, απαντήσεις έδωσε ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, αναλύοντας την πολιτική στόχευση της δημοτικής αρχής, πάνω στα θέματα αυτά, ενώ συγκεκριμένα όσον αφορά στην κρουαζιέρα, στη διαβούλευση που γίνεται με τα αρμόδια υπουργεία.

Συνεχής επικοινωνία και διαβούλευση σχετικά με τη διαχείριση της κρουαζιέρας

Ερώτημα διατυπώθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θήρας, κ. Χάλαρη, σχετικά με το ζήτημα της κρουαζιέρας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην ερώτησή του, «ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Κικίλιας, ανέφερε σε μία συνέντευξή του, ότι φέτος η κρουαζιέρα θα σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, πως η Σαντορίνη θα υποδεχτεί πολύ περισσότερο κόσμο ενδεχομένως και από το 2019. Έχει έρθει ο Δήμος σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, να μπορέσουν να βρουν κάποιες λύσεις, ώστε ο κόσμος να έρχεται πιο δομημένα για να μην υπάρξουν τα προβλήματα που είχαμε το 2018-2019, με την κίνηση, με το μποτιλιάρισμα κλπ;», ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας, τόσο για το Σαντορινιό λαό, όσο και για τους επισκέπτες, προκειμένου να μπορούν να περνούν όλοι καλά στον τόπο.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Θήρας, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Υπουργού, τονίζοντας πως βρίσκεται σε καθημερινή επαφή μαζί του, σχετικά με τα ζητήματα της Σαντορίνης, ενώ υπενθύμισε και την συνάντηση που είχε μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία συζητήθηκαν ευρύτατα τα ζητήματα που αφορούν στο νησί, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδιασμού για την κρουαζιέρα.

«Το θέμα της κρουαζιέρας, κατά τη δική μας άποψη, θέλει πολλή προσοχή. Ο Υπουργός έχει ένα σχέδιο, το οποίο κατά τη δική μου άποψη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το 2022», τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Σιγάλας, υπογραμμίζοντας πως σχετικά με αυτό το ζήτημα έχει ο ίδιος στείλει επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού, η οποία μάλιστα έχει κοινοποιηθεί, τόσο προς τον συναρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και στον Πρωθυπουργό. Μάλιστα επεσήμανε, πως «κατά τη δική μας άποψη, μπορεί να τιναχτεί στον αέρα η κρουαζιέρα αν κάνουμε άστοχες κινήσεις».

Όσον αφορά στα προβλήματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χάλαρης, ο Δήμαρχος υποστήριξε, πως οι τζίροι στα εμπορικά καταστήματα επηρεάστηκαν μεν, βλέποντας μία μείωση της τάξεως του 60% μέσα στο 2021, που μάλιστα η σεζόν υπήρξε καλή, ωστόσο η κίνηση, τα προβλήματα συνωστισμού και άλλα ζητήματα, υπήρχαν ανεξαρτήτως της ύπαρξης της κρουαζιέρας.

Στόχευση στα ιδιωτικά πάρκινγκ

Όσον αφορά στα ζητήματα του πάρκινγκ, το ζήτημα ανακινήθηκε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με ερωτήσεις όσον αφορά στις κινήσεις της δημοτικής αρχής για την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης.

Από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκο Ζώρζο, σημειώθηκε, πως «φέτος, απ’ ό,τι φαίνεται, κι αν δε συμβεί κάτι απρόοπτο, θα έχουμε μία τουριστική χρονιά με αρκετό κόσμο». Επεσήμανε δε, ότι «η κοινότητα Οίας, έχει στείλει ένα έγγραφο και ζητά τη μίσθωση ενός χώρου που έχουν βρει, περίπου 8 στρεμμάτων, έναντι ενοικίου 25.000 ευρώ. Παρ’ όλο που έγινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν έχει συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης στην Οία, που υποδέχεται έναν τεράστιο όγκο επισκεπτών». Ο κ. Ζώρζος σημείωσε, ότι «σε δύο μήνες από τώρα θα έχουμε μπει για τα καλά στην τουριστική περίοδο», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί χώρος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο πλαίσιο των απαντήσεων, πέραν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Θήρας, θέτοντας το πλαίσιο, στο οποίο προτίθεται να κινηθεί επί του θέματος η δημοτική αρχή.

«Φέτος, απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι η χρονιά μας και το έχω δηλώσει κι εγώ», παραδέχτηκε, αναφέροντας ότι «η σοβαρότητα που επιδείξαμε, ο τρόπος που το παλέψαμε μέσα στο 2021, είναι η εγγύησή μας, ότι ακόμη και με προβλήματα, με μεταλλάξεις και οτιδήποτε άλλο, εμείς θα τα καταφέρουμε. Είμαστε οργανωμένοι, διότι τις δομές μας και τις υπηρεσίες μας τις στήνουμε έγκαιρα και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», μιλώντας για τα σώματα ασφαλείας όπως η αστυνομία και το λιμεναρχείο.

Ο Δήμαρχος μίλησε για την ενίσχυση του Λιμενικού με οκτώ ακόμη υπαλλήλους, έξι μόνιμους και δύο αξιωματικούς, αλλά και στη συνεχή συνεννόηση στην οποία βρίσκεται με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να τρέξει η σύσταση του Υπηρεσιακού Θαλάμου στην Υποδιεύθυνση της Αστυνομίας που έχει ιδρυθεί στη Σαντορίνη. Επιπλέον, ευχαρίστησε δημόσια τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι έχουν καταβάλει 150 χιλιάδες ευρώ, για την προμήθεια καμερών και drones ημέρας και νύχτας, ώστε να εξοπλιστεί το Κέντρο Ελέγχου και να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια περιστατικά.

Ωστόσο, όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης τόνισε, ότι «με το που αναλάβαμε το Δήμο Θήρας, κάναμε προκήρυξη για τη μίσθωση πάρκινγκ και ήταν για τρία χρόνια. Τη δεύτερη χρονιά κάναμε συμπληρωματική και φέραμε κι άλλα. […] Πού θα πάει αυτό το πράγμα;», αναφέροντας πως ο Σαντορινιός πολίτης δεν οφείλει να πληρώνει, ώστε να επωφελείται από τις θέσεις στάθμευσης κάποιος επιχειρηματίας εκτός νησιού.

«Θα βάλουμε τάξη στην Οία, στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι, στο Καμάρι, θα βάλουμε τάξη παντού. Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε; Πού έχετε δει σε διάσημα τουριστικά θέρετρα να παρέχονται δημόσια πάρκινγκ; Ο Δήμος Θήρας, οφείλει να έχει παρκινγκ για τον κάθε κάτοικο, ναι. Να νοικιάσουμε χώρους και να δώσουμε σε όλους τους κατοίκους βιοπαλεστές πάρκινγκ. Αυτό είναι δική μας ευθύνη. Αλλά το να δίνουμε τσάμπα πάρκινγκ στον επισκέπτη, δε μας τιμά», υποστήριξε.

Ο Δήμαρχος διεμήνυσε, πως «αυτό που λείπει, είναι η ενθάρρυνση και η στήριξη ώστε να γίνουν ιδιωτικοί χώροι πάρκινγκ. Όποιος πολίτης έχει ένα χώρο στα Φηρά, στην Οία, στην Περίσσα, στο Καμάρι κλπ, σε εξεζητημένη περιοχή, να του δώσουμε τη δυνατότητα να χρεώνει με την ώρα τη στάθμευση και ο επισκέπτης να πηγαίνει να πληρώνει. Αν ο επισκέπτης δεν έχει να πληρώσει 5 ευρώ για πάρκινγκ, δεν είναι ο επισκέπτης που θέλουμε στη Σαντορίνη». Όσον αφορά στην Οία, ο ίδιος επανέλαβε, ότι «έχω δηλώσει και στις εταιρείες, ότι όποιος δεν έχει εξασφαλίσει πάρκινγκ για το πούλμαν στην περιοχή, να μην πάει. Μπαίνουμε στη λογική να πληρώσουν τα πάρκινγκ και να ξέρουν κι εκείνοι, ότι θα πρέπει να πληρώσουν και να αφήσουν λεφτά για στη Σαντορίνη. Δεν είναι τσάμπα».

Κλείνοντας το ζήτημα του τουρισμού, ο κ. Σιγάλας σημείωσε, πως «υπάρχει ένας σχεδιασμός και είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς, έχουμε φτάσει σε ένα επιτελικό επίπεδο, έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και τις θέσεις μας και φυσικά κάνουμε μία συνεχή διαβούλευση με τα αρμόδια υπουργεία και με το γραφείο του πρωθυπουργού, διότι υπάρχει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τη Σαντορίνη».  

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου

Δείτε επίσης