Save the Children: Ανησυχητικά στοιχεία για την παιδική εργασία στην Ιταλία

απο Cyclades Open

Περίπου 336.000 παιδιά μεταξύ 7-15 ετών (6,8%) έχουν εργασιακή εμπειρία, ενώ 58.000 (27,8%) έφηβοι μεταξύ 14-15 ετών δηλώνουν ότι έχουν κάνει εργασία που είναι επιζήμια για τη σχολική τους εκπαίδευση και την ψυχοφυσική τους ευημερία, σύμφωνα με την έρευνα «Δεν είναι παιχνίδι» που διεξήγαγε η Save the Children.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Ρώμη την Τρίτη, παρουσία, μεταξύ άλλων, της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών Marina Elvira Calderone.

«Για πολλά αγόρια και κορίτσια στην Ιταλία, η είσοδος στον κόσμο της εργασίας γίνεται πολύ νωρίς, πριν από την επιτρεπόμενη ηλικία, και επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και την εκπαιδευτική συνέχεια, τροφοδοτώντας το φαινόμενο της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου», δήλωσε ο Claudio Tesauro, πρόεδρος της Save the Children.

Η νόμιμη ηλικία εργασίας στην Ιταλία είναι τα 16 έτη, μετά την εκπλήρωση της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης.

«Πρόκειται για παιδιά που κινδυνεύουν να εμπλακούν στον φαύλο κύκλο της εκπαιδευτικής φτώχειας, με βαριές επιπτώσεις στην ενηλικίωση», πρόσθεσε.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας (ISTAT) επιβεβαιώνει ότι το 2021 σχεδόν το 13% των νέων μεταξύ 18-24 ετών έχουν εξέλθει από το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς δίπλωμα ή τίτλο σπουδών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,7%.

Σύμφωνα με την έκθεση «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» της Save the Children, το 2021, το 23,1% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην Ιταλία ήταν εκτός οποιασδήποτε εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Ο αριθμός των λεγόμενων «Neet» – Not in Education, Employment or Training – είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερδιπλάσιος από αυτόν της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι τομείς εργασίας που πλήττονται από το φαινόμενο είναι η εστίαση (25,9%), οι λιανικές πωλήσεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις (16,2%), η εργασία στην ύπαιθρο (9,2%) ή σε εργοτάξια (7,8%) και η εργασία φροντίδας αδελφών ή συγγενών (7,3%). Σε αυτόν τον κατάλογο προστίθεται η εργασία στο διαδίκτυο (5,7%): δημιουργία περιεχομένου στα social media ή  βιντεοπαιχνίδια, πώληση πρϊόντων μόδας ή τεχνολογίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των πρώιμων εργασιακών εμπειριών και της εμπλοκής στο εγκληματικό κύκλωμα. Περίπου το 40% των ανηλίκων και των νέων που τέθηκαν υπό την επιμέλεια των υπηρεσιών δικαιοσύνης ανηλίκων εργάζονταν πριν από την ενηλικίωσή τους. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από ένας στους δέκα άρχισαν να εργάζονται στην ηλικία των 11 ετών ή νωρίτερα και πάνω από το 60% συμμετείχαν σε δραστηριότητες που ήταν επιβλαβείς για την ανάπτυξη και την ψυχική και σωματική τους ευεξία.

«Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και έντονης αύξησης της παιδικής φτώχειας, ο κίνδυνος είναι ότι, αν δεν υπάρξει παρέμβαση, η εικόνα μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη», δήλωσε η διευθύντρια προγράμματος Ιταλίας-ΕΕ της Save the Children, Raffaela Milano, η οποία ζήτησε συντονισμένη θεσμική δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης ξεκινώντας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές για την ενίσχυση των δικτύων παρακολούθησης, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών διαδρομών και την καταπολέμηση της οικονομικής και εκπαιδευτικής φτώχειας, με μια συνεργατική δράση των θεσμών και όλων των κοινωνικών και οικονομικών φορέων», πρόσθεσε η Milano.

Πηγή: Euractiv/ Federica Pascale μτφ. Μαριάνθη Πελεκανάκη

Δείτε επίσης