Σχολεία – Αγιασμός: Ποια ανοίγουν σήμερα, τι προβλέπεται την πρώτη μέρα-Πρόγραμμα αγιασμών σχολείων στη Νάξο

απο Cyclades Open

Σχολεία – Αγιασμός: Με εξαίρεση εκατοντάδες σχολεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας και 2 σχολεία στην Αίγινα, οι μαθητές της επικράτειας σήμερα, Δευτέρα, επιστρέφουν στα σχολεία.

Δεν θα χτυπήσει σήμερα το “κουδούνι” για τους μαθητές της Θεσσαλίας και Σποράδων

Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τα μαθήματα τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel.

Στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας σήμερα το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου, θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν.

Στα σχολεία αρχίζει η εκπαιδευτική διαδικασία με μείον! Ναι με μείον (-), καθώς χάσκουν 20.000 κενά εκπαιδευτικών πριν ακόμη αρχίσει το «ματς»! Μείον από τα «αποδυτήρια» δηλαδή. Σε 47.000 μετρημένα κενά ο Σεπτέμβριος θα κυλήσει με 28.000 αναπληρωτές!

Η πρώτη μέρα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Σύμφωνα με την ενημερωτική Εγκύκλιο για τη λειτουργία των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2023-2024 που απέστειλε στα σχολεία ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ κ. Ιω. Κατσαρός αύριο Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλα τα σχολεία. Μετά τον αγιασμό θα διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις Εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας με θέμα τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2023-2024 που κοινοποίησε ο Γ.Γ. ΥΠΑΙΘΑ κ. Ιωάννης Κατσαρός στις Δ/νσεις Π.Ε. στους Συμβούλους Εκπαίδευσης Π.Ε. και Συμβούλους Ειδικής Αγωγής Ενταξιακής Εκπαίδευσης Π.Ε., στα Δημόσια & Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και στις ΣΜΕΑΕ χώρας την πρώτη μέρα της έναρξης του σχολικού έτους 2023-2024 προβλέπονται τα παρακάτω:

Η πρώτη μέρα στα Νηπιαγωγεία

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-2024, και πριν την έναρξη των μαθημάτων, σε επίπεδο σχολικής μονάδας γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες για την τέλεση του αγιασμού σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Την ημέρα αυτή θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Η πρώτη μέρα στα Δημοτικά σχολεία

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-2024 και πριν την έναρξη των μαθημάτων, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου όπως αναφέρονται στο άρθρο 10 του ΠΔ 79/2017 (Α ́109 ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κατά την έναρξη των μαθημάτων, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 γίνεται ο καθιερωμένος αγιασμός, δίνονται οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές/τριες παραλαμβάνουν τα βιβλία τους και αποχωρούν.

Με πολλά προβλήματα ανοίγουν και φέτος τα σχολεία στην Κρήτη

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης τονίζει ότι και αυτή τη χρονιά τα σχολεία ανοίγουν με δεκάδες προβλήματα, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για διορισμούς…

Το σοβαρότερο πρόβλημα έγκειται στις πολλές ελλείψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς σε όλο το νησί αγγίζουν τα 1700. Από αυτά όσα αφορούν την παράλληλη στήριξη ξεπερνούν τα 1200.

Παράλληλα, το περιβόητο «διευρυμένο ολοήμερο μέχρι τις 17:30», υλοποιείται χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς υποδομές και παιδαγωγικό πλαίσιο, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη σωστή διατροφή των παιδιών, για σταθερό εκπαιδευτικό.

Επίσης, το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει άλυτο με τα παραδείγματα σχολείων που έχουν γίνει παντελώς ακατάλληλα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Τέλος, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι για μια ακόμα χρονιά τα σχολικά γεύματα δεν αποτελούν καθολικό μέτρο για όλα τα παιδιά, ενώ η ειδική αγωγή έχει τραγικές ελλείψεις με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην υποστηρίζονται όπως πρέπει.

Ανοίγουν τα σχολεία στη Νάξο-Πρόγραμμα τελέσεως αγιασμών

-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΩΤΙΟΥ ΝΑΞΟΥ

-ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΑΓΑΙΑΣ ΝΑΞΟΥ

Πηγή: alfavita.gr

Δείτε επίσης