Σεισμός στη Λέσβο: Ζημιές σε σπίτια και νηπιαγωγείο-Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

απο Cyclades Open

Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν σήμερα στα δυτικά του νησιού.

Περισσότερα από 20 σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχει προκαλέσει στη βόρεια Λέσβο. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο «οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση.»

Εκτός από τις κατολισθήσεις βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής άρχισαν να αναφέρονται ζημιές σε σπίτια. Και συγκεκριμένα στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος καθώς και στην Αγία Παρασκευή. Επίσης έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη και στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκεύης στο Μόλυβο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ.

Αμέσως μετά τις σεισμικές δονήσεις ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα – παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου – στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.

«Οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής»

Με ανακοίνωση της η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρακολουθώντας την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που εξελίσσεται από το πρωί στις βόρειες ακτές της Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4.9 στις 3.52 σήμερα, παρενέβη με δήλωση του καθηγητή κ. Νίκου Ζούρου.

Όπως σημειώνεται «οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δι-Ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών’ πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έρευνα και χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή του ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου στη Βόρεια Λέσβο και έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό ρηγμάτων που πιθανά να συνδέονται με την σεισμική δραστηριότητα. Το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή των επικέντρων είναι σχετικά περιορισμένο και δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά, τονίζει ο καθηγητής Ζούρος, βρίσκονται δυτικότερα δεν ταυτίζονται με το μεγάλο ρήγμα του σεισμού του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης (σ.σ. γνωστό ως ρήγμα της Αγίας Παρασκευής)».

Με πληροφορίες από stonisi.gr

Δείτε επίσης