ΣΕΤΕ: Επιστολές προς την κυβέρνηση για τον νέο Αναπτυξιακό και τα μέτρα στήριξης για τον Τουρισμό

απο Cyclades Open

Ο ΣΕΤΕ σήμερα 18/01/2022 απηύθυνε επιστολή προς τον Αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Τουρισμό κ. Κικίλια, σχετικά με τις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι αποκλείονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τουριστικές επιχειρήσεις που με βάση το μέχρι σήμερα (και για πολλά χρόνια) ισχύον καθεστώς είχαν δικαίωμα ένταξης και συγκεκριμένα οι ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας τριών (3) αστέρων.

Η επιστολή αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ,

Οι ανάγκες του έτους 2008, που τα τουριστικά έσοδα ανέρχονταν περίπου στο ήμισυ των εσόδων του έτους 2019, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα.

Για τον λόγο αυτό στο στάδιο της διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου είχαμε ζητήσει τη διεύρυνση των κατηγοριών των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη συμπερίληψη και των υπολοίπων τουριστικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, κλπ.) και των ειδικών τουριστικών εγκαταστάσεων.

Από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή διαπιστώσαμε πως η πρόταση μας αυτή δεν έγινε δεκτή.

Αντίθετα, μάλιστα, αποκλείονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τουριστικές επιχειρήσεις που με βάση το μέχρι σήμερα (και για πολλά χρόνια) ισχύον καθεστώς είχαν δικαίωμα ένταξης και συγκεκριμένα οι ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας τριών (3) αστέρων.

Η κατάταξη ενός τουριστικού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία δεν είναι ζήτημα οικονομικής μόνο φύσεως ή επιχειρηματικής αποκλειστικά και μόνο επιλογής. Σε πολλές περιπτώσεις ένα ξενοδοχείο για αντικειμενικούς λόγους (εξάντληση συντελεστή δόμησης, πολεοδομικοί περιορισμοί, μορφή κτιρίου κλπ.) δεν μπορεί να καλύψει τις τεχνικές προδιαγραφές (διαστάσεις δωματίων, επιφάνειες κοινοχρήστων χώρων κλπ.) υψηλότερης κατηγορίας. Πόσο μάλλον της κατηγορίας των τεσσάρων (4) αστέρων, όπως απαιτείται με τη προωθούμενη διάταξη.

Δίνοντας δικαίωμα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο μόνο στα ξενοδοχεία που ανήκουν ή αναβαθμίζονται στη κατηγορία των τεσσάρων (4) αστέρων μένει εκτός αυτού το 70% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθηθούν για να μπορέσουν εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Ο τουριστικός τομέας έχει ανάγκη και τα ξενοδοχεία 1,2 και 3 αστέρων, όπως έχει ανάγκη τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών. Έχει ανάγκη από επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η επιτυχία του Ελληνικού Τουρισμού.

Η παροχή σε αυτές, της δυνατότητας να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση αφενός μεν, για να επιβιώσουν στον ολοένα αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό και αφετέρου δε, για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας σχετικά.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ

Διαβάστε περισσότερα για τον νέο Αναπτυξιακό εδώ

Χθες, 17/01/2022, ο ΣΕΤΕ απηύθυνε επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη με την οποία ζητά παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Η επιστολή κοινοποιείται και στους υπουργούς Τουρισμού, κ. Κικίλια και Επικρατείας κ. Σκέρτσο, καθώς και στον Γ.Γ Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πετραλιά.

Η επιστολή αναλυτικά:

Κύριοι Υπουργοί,

Η επιβάρυνση που η αύξηση του ενεργειακού κόστους προκαλεί στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι τεράστια, πλήττοντας οριζόντια τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση μέτρα που στοχεύουν στον κατά το δυνατόν περιορισμό της ανωτέρω επιβάρυνσης. Τα μέτρα αυτά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και κρίνονται ιδιαίτερα θετικά, περιορίζονται όμως χρονικά μόνο στον μήνα Ιανουάριο, ενώ είναι -δυστυχώς- βέβαιο πως αποκλιμάκωση των τιμών δεν θα υπάρξει στο προσεχές τουλάχιστον χρονικό διάστημα.

Οι 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις έχουν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της παράτασης των περιοριστικών μέτρων ελάχιστα έσοδα, έσοδα τα οποία καλύπτουν μικρό μόνο μέρος του λειτουργικού τους κόστους. Είναι, λοιπόν, αντικειμενικά αδύνατο να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις πρόσθετες επιβαρύνσεις που προκαλεί η υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Για τους παραπάνω λόγους καθίσταται αναγκαία η συνέχιση της επιδότησης που ανακοινώθηκε για τον μήνα Ιανουάριο και τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές της χώρας μας, για τις οποίες το κόστος θέρμανσης αποτελούσε ήδη και πριν τις πρόσφατες αυξήσεις τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο (επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σχετικού δικτύου), χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλες πηγές, όπως pellet, για τη θέρμανση των εγκαταστάσεών τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας σχετικά και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ

Δείτε τις επιστολές στη σελίδα του ΣΕΤΕ εδώ

Δείτε επίσης