Στροφή προς τα βιώσιμα ταξίδια αποκαλύπτει έκθεση του WTTC και του Trip.com – Το 69% των ταξιδιωτών επιθυμεί να ταξιδεύει βιώσιμα

απο Cyclades Open

Την αυξημένη διάθεση των ταξιδιωτών για βιώσιμο τουρισμό αποκαλύπτει έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), του Trip.com Group και της Deloitte, σύμφωνα με την οποία, το 69% των ταξιδιωτών αναζητούν ενεργά βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές.

Η έκθεση με τίτλο “Ένας κόσμος σε κινητικότητα: μεταβαλλόμενες καταναλωτικές ταξιδιωτικές τάσεις το 2022 και μετά” δείχνει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της ταξιδιωτικής ατζέντας, με τους ταξιδιώτες να επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να υποστηρίξουν τον βιώσιμο τουρισμό.

Τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών σκέφτονται να ταξιδέψουν πιο βιώσιμα στο μέλλον και σχεδόν το 60% έχει επιλέξει πιο βιώσιμες επιλογές ταξιδιού τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, περίπου τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών υψηλού επιπέδου είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για να κάνουν τα ταξίδια τους πιο βιώσιμα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, πέρυσι οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους, με το 86% των ταξιδιωτών να σχεδιάζουν να δαπανήσουν το ίδιο ποσό ή μεγαλύτερο για διεθνή ταξίδια, σε σχέση με το 2019, με τους Αμερικανούς τουρίστες να ηγούνται της λίστας των καταναλωτών που θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Άλλα ευρήματα που αποκαλύπτονται στην έκθεση περιλαμβάνουν:

– Οι πωλήσεις πακέτων διακοπών για τον ήλιο και τη θάλασσα το 2022 εκτιμώνται αυξημένες κατά 75%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
– Πέρυσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι διεθνείς αφίξεις σε ευρωπαϊκές περιοχές με ήλιο και παραλία ήταν μόλις 15% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
– Σύμφωνα με την πρόσφατη “Έρευνα οικονομικού αντίκτυπου των πόλεων” του WTTC, το 2022 οι επισκέψεις σε μεγάλες πόλεις εκτιμώνται αυξημένες κατά 58% σε ετήσια βάση, λιγότερο από 14% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
– Οι πολυτελείς διακοπές θα αποδειχθούν ιδιαίτερα δημοφιλείς, με τις πωλήσεις πολυτελών ξενοδοχείων να αναμένεται να φθάσουν τα 92 δισ. δολάρια έως το 2025 (έναντι 76 δισ. δολαρίων το 2019).
– Σχεδόν το 60% των ταξιδιωτών δήλωσαν ότι είτε πληρώνουν ήδη για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είτε το σκέφτονται αν η τιμή είναι σωστή.

Αυξημένες οι ταξιδιωτικές δαπάνες το 2023

Το 2023 φαίνεται ακόμη καλύτερο όσον αφορά τις δαπάνες των ταξιδιωτών. Παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των ταξιδιωτών δήλωσε ότι σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για διεθνή ταξίδια φέτος απ’ ό,τι το 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με το “Global State of the Consumer Tracker” της Deloitte, πέρυσι περισσότεροι από τους μισούς (53%) καταναλωτές παγκοσμίως που ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μείνουν σε ξενοδοχείο τους επόμενους τρεις μήνες.

Σε δηλώσεις της η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, είπε: “Η ζήτηση για ταξίδια είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ και η έκθεσή μας δείχνει ότι φέτος θα δούμε μια σημαντική ανάκαμψη. Το 2023 θα είναι μια πολύ ισχυρή χρονιά για τα ταξίδια και τον τουρισμό”.

Σύμφωνα την ίδια, η βιωσιμότητα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ταξιδιωτών και οι καταναλωτές υπογραμμίζουν την αξία που δίνουν στην προστασία της φύσης και στο υπεύθυνο ταξίδι.

Από την πλευρά της η Jane Sun, διευθύνουσα σύμβουλος του Trip.com Group, δήλωσε: “Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι μια ισχυρή δύναμη που κινεί την παγκόσμια οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη και απαλλάσσει τις κοινότητες από τη φτώχεια. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με την ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και τις δυναμικές οικονομίες της, έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του κλάδου και να αποκτήσει τη θέση της ως ηγέτης στην παγκόσμια τουριστική οικονομία. Είμαι αισιόδοξη για τη θετική δυναμική της παγκόσμιας επανέναρξης και ανάπτυξης των ταξιδιών το 2023, με κύριο μοχλό τους καταναλωτές της ηπειρωτικής Κίνας, η οποία θα συμβάλει στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης και ανάπτυξης”.

Πηγή: money-tourism.gr

📸Cyclades Open

Δείτε επίσης