Σύνδεσμος Ιητών: Η Ίος, το περιβάλλον και οι «επεκτάσεις» – Επιστολή στην «Καθημερινή»

απο Cyclades Open

Κύριε διευθυντά 

Σε απάντηση του από 23-10-2022 άρθρου της εφημερίδας με τίτλο «Το πρότζεκτ της Ίου και τα “μποφόρ”», ο Σύνδεσμος Ιητών επισημαίνει μερικά κρίσιμα στοιχεία, που θα διαφωτίσουν τους αναγνώστες της εφημερίδας:

1. Η νήσος Ίος αναδείχθηκε ως το νησί με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ακτοπλοϊκών αφίξεων (134,044%) πανελληνίως για το εννεάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και οι φετινές αφίξεις έφτασαν τους 122.302 επιβάτες! Επομένως, ο ισχυρισμός ότι το νησί είναι άδειο δεν ευσταθεί. 

2. Σήμερα η Ίος έχει οικοδομημένα και ηλεκτροδοτημένα συνολικά 270.000 τ.μ. σε όλους τους οικισμούς της. Σύμφωνα με το άρθρο της «Κ», ο Α. Μιχαλόπουλος προτείνει «τη δόμηση στο 1% της έκτασης των 11.000 στρεμμάτων» από τα 27.000 στρέμματα που έχει αγοράσει. Αυτό σημαίνει ότι προτείνει την οικοδόμηση επιπλέον 110.000 τ.μ., δηλ. σχεδόν μισό νησί ακόμη! 

3. Σήμερα εκκρεμούν στα διοικητικά, πολιτικά και ποινικά δικαστήρια προσφυγές, αγωγές, μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες, που αφορούν και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις των πέντε εταιρειών που αναφέρει ο Α. Μιχαλόπουλος ότι χρησιμοποιεί για τις αγορές των ακινήτων στην Ίο. Η Πολεοδομία Κυκλάδων ήδη από το 2008 επέβαλε πρόστιμο για την αποξήρανση του έλους Παπά. Με την υπ’ αριθ. 1037/2022 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και της παραχώρησης του αιγιαλού στην Κουμπάρα – Διακοφτό, ενώ έχει ήδη καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό η νόμιμη εκπρόσωπος μιας από τις άνω εταιρείες για τις πολεοδομικές παραβάσεις στην ίδια θέση. Δεδομένων όλων αυτών των εκκρεμοτήτων, θα έπρεπε μέχρι να τελεσιδικήσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις, να διερευνηθεί εάν οι εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο της «Κ» θα έπρεπε να λάβουν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 24.822.277 ευρώ, δεδομένων των τυχόν πολεοδομικών παραβάσεων που έχουν γίνει και να εξετασθεί η αναστολή της υλοποίησης των τριών στρατηγικών επενδύσεων που εγκρίθηκαν το καλοκαίρι του 2021, συνολικού ύψους 165.000.000 ευρώ. 

4. Για το Διακοφτό – Κουμπάρα, σύμφωνα με το άρθρο, ο Α. Μιχαλόπουλος ισχυρίζεται ότι «είναι υπέρμαχος της υπ’ αριθ. 1037/2022 απόφασης του ΣτΕ». Όμως, αποκρύπτει ότι, παρά την απαγορευτική από 15-3-2016 προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, συνέχισε τις εργασίες. Σήμερα, με ακυρωμένη τόσο την έγκριση του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος όσο και την παραχώρηση του αιγιαλού, όλες οι εκεί κατασκευές είναι κατεδαφιστέες, η δε λειτουργία των επιχειρήσεων σε αυτή την περιοχή θα έπρεπε προ πολλού να έχει διακοπεί!

5. Ενδεικτική του «οράματος» του Α. Μιχαλόπουλου είναι η μεθόδευση στο Διακοφτό, όπου η εταιρεία SHARIVAN LTD έλαβε άδεια για ανέγερση κατοικίας 400 τ.μ. και στη συνέχεια μεταβίβασε το ακίνητο στην 105 Α.Ε., η οποία τελικά δήλωσε 1.626 τ.μ. αυθαίρετα κτίσματα καθ’ υπέρβαση της αρχικής οικοδομικής άδειας και 1.350 κ.μ. αυθαίρετη πισίνα! Τελικά διερωτάται κανείς: ποιο είναι το ζητούμενο; Να γίνονται οι αυθαιρεσίες που καταστρέφουν το περιβάλλον και να συζητάμε εάν θα καταβληθεί και τι ύψους πρόστιμο ή να γίνονται επενδύσεις με την τήρηση του νόμου; 

Καταλήγοντας, για το νησί σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ο χωροταξικός σχεδιασμός. Ζητούμενο είναι η Πολιτεία να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της και να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς τετελεσμένα και «εκπτώσεις»! 

Σύνδεσμος Ιητών
(Έτος ίδρυσης 1924)

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε επίσης