Σύρος: Αφιερωμένη στις γυναίκες της Κατοχής και του πολέμου η ημέρα της γυναίκας

απο Cyclades Open
ΣΥΡΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στη γυναίκα του πολέμου και της κατοχής είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιείται για 15η χρονιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων του νησιού, θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 σε σενάριο της δημοσιογράφου Ιλιάνας Σκουλή «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της», το οποίο εμπεριέχει καταθέσεις τεσσάρων γυναικών της Σύρου που βίωσαν την περίοδο της κατοχής.

Για τη θεματολογία των τεσσάρων σε σύνολο αφιερωμάτων που εντάσσονται στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αλλά πολύ περισσότερο στις μαρτυρίες των Συριανών γυναικών που σήμερα δυστυχώς δεν βρίσκονται εν ζωή, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η Ιλιάνα Σκουλή.

“Η γυναίκα γεννά τη ζωή”

Οι γυναίκες την περίοδο του πολέμου του 1940, είναι το βασικό θέμα της φετινής εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου, με τη συνδρομή του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης, του Συλλόγου Γυναικών Σύρου, του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Ιλιάνα Σκουλή, ενώ κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα τιμηθεί η τ. Λυκειάρχης, Ειρήνη Δράκου για την πολύχρονη προσφορά της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βασικός πυρήνας της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση του αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της». Πρόκειται για τέσσερα αυτοτελή επεισόδια, τα οποία εκτός από προσωπικές αφηγήσεις, αξιοποιεί ανέκδοτες φωτογραφίες, video, έγγραφα μαρτυρίες και ακαδημαϊκές αναλύσεις.

Για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ το οποίο άρχισε ως ιδέα το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2021, καλύπτοντας όλο το φάσμα της Ελλάδας, από τη Θράκη έως και την Κρήτη, μίλησε στην εφημερίδα η υπεύθυνη της έρευνας, δημοσιογράφος Ιλιάνα Σκουλή.

Η κα. Σκουλή επικεντρώθηκε στις μαρτυρίες που έλαβε από την Ειρήνη Σούμπιτση – Φιλιππούση, τη Ζενή Μάρκου Ρούσσου, τη Άννα Μαραγκού Πάπιτση και τη Μαρία Βακονδίου Ρηγούτσου , οι οποίες δεν βρίσκονται σήμερα εν ζωή.

Μέσα από τα βιώματα αυτών των γυναικών, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, αναδεικνύεται ο τρόπος μέσα από τον οποίο βρήκαν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν, αλλά και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

“Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο θέατρο Απόλλων, είναι ένα κομμάτι από τα τέσσερα που έχουμε δημιουργήσει. Αυτό που θα παρακολουθήσει το κοινό της Σύρου είναι μαρτυρίες τεσσάρων γυναικών που δυστυχώς σήμερα δεν είναι εν ζωή”, σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι οι μαρτυρίες αυτές επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την περίοδο της κατοχής.

“Οι γυναίκες αυτές μας ανάφεραν τι έκαναν το πρώτο διάστημα του πολέμου, όπως ότι έπλεκαν τη φανέλα του στρατιώτη ή ότι έγραφαν γράμματα. Όσο όμως οι καταστάσεις γίνονταν πιο ζοφερές λόγω του πολέμου και της ανέχειας, μας μετέφεραν σε καταστάσεις που είχαν να κάνουν με την πείνα και τα συσσίτια”, επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Όπως ανέφερε, εκτός από τα προσωπικά βιώματα των γυναικών, στο ντοκιμαντέρ έχουν προστεθεί ιστορικά στοιχεία από τον ιστορικό Χρήστο Λούκο, τα οποία παρουσιάζουν τον αριθμό των θανόντων της Σύρου τη συγκεκριμένη περίοδο.

“Αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι τα προσωπικά βιώματα και πως η γυναίκα βίωσε, ως παιδί τότε, την ιστορία. Αναδεικνύουμε τα αποτελέσματα που είχε ο πόλεμος στον ψυχισμό των παιδιών και των γυναικών. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι η γυναίκα είχε το δικό της τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις και τον δικό της τρόπο να προσφέρει. Το ότι αυτές οι γυναίκες έπλεκαν ή έστελναν γράμματα για να στηρίξουν το στρατό, ότι στηνόταν στην ουρά για να πάρουν το συσσίτιο. Ουσιαστικά η γυναίκα κλήθηκε μέσα από όλα αυτά να επιζήσει”, υπογραμμίζει.

Η κα. Σκουλή μιλώντας για τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε από γυναίκες όλης της Ελλάδας, τονίζει ότι πρόκειται για σοκαρίστηκες καταστάσεις, αλλά και τραυματικές εμπειρίες τις οποίες βίωσαν, δηλώνοντας ότι μέσα από το θάνατο, η γυναίκα γεννά τη ζωή.

“Αυτό θα τονίσω και στην ομιλία μου στο θέατρο Απόλλων. Η γυναίκα ακόμα και αν φτάσει στα όρια του θανάτου, θα βρει τρόπο να γεννήσει ζωή. Έχει μεγάλη δύναμη. Το κύτταρο της αναγεννά τη ζωή”, προσθέτει η δημοσιογράφος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, η μεγαλύτερη 111 ετών, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία. Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων. Οι μαρτυρίες τους αποτελούν μικρές ψηφίδες που συνθέτουν το παλίμψηστο της μικροϊστορίας της Ελλάδας.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Δέσποινα Συλιβάνη

Δείτε επίσης