Τα νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου

απο Cyclades Open

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την επέκταση και για τον Φεβρουάριο της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν στα ύψη, λόγω της διεθνούς κρίσης που έχει επηρεάσει και την Ελλάδα.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο ψηλές τιμές φυσικού αερίου» τόνισε ο κ. Σκρέκας ενώ σημείωσε ότι ακόμα και η τιμή του πετρελαίου έχει να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια και για τον μήνα Φεβρουάριο θα αφορά μόνο τις κύριες κατοικίες που δηλώνονται στο Ε9.

Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος (ανεξαρτήτως εισοδήματος και τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας) θα κυμαίνεται στα 39 ευρώ και για τις επιχειρήσεις στα 65 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα

Για κατανάλωση ρεύματος για τις πρώτες 150 KWh η στήριξη διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση περιορίζεται στα 110 €/MWh από 120 ευρώ/KWh τον Ιανουάριο.
Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ (από 180 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κι έτσι η επιδότηση ανά νοικοκυριό θα αγγίξει τα 51 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση). Μάλιστα, για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεσεμένες στη μέση τάση ισχύει και για τον Φεβρουάριο η αναστολή πληρωμής των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Ο υπουργός σημείωσε ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς μικρή αποκλιμάκωση σημειώθηκε στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, στα 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έναντι 235 ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ περαιτέρω μείωση φαίνεται τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι επιδοτήσεις σε φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του Ιανουαρίου ήτοι στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά MWh θα παράσχει στους πελάτες της η ΔΕΠΑ. Συνολικά το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ

Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh για όλους τους παρόχους αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Συνολικά για τον μήνα Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα διαθέσει 350 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Παράταση στο “Εξοικονομώ”

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» έως τις 15 Μαρτίου, για το οποίο μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα αντικατάτασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο, θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών.

Πηγή: News247

Δείτε επίσης