Θανατηφόρος κορονοϊός σε γάτες: Αίτημα απαγόρευσης εισόδου αιλουροειδών από Ελλάδα και Κύπρο στη Βρετανία

απο Cyclades Open

Την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου ιού FCoV-23, ενός θανατηφόρου και εξαιρετικά μεταδοτικού κορονοϊού που προσβάλλει τις γάτες και γενικότερα τα αιλουροειδή, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr.

Τα πράγματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα άσχημα στην Κύπρο, με πρόσφατο δημοσίευμα των Times να αναφέρει ότι ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο ιός σκότωσε 8.500 γάτες στην χώρα.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, το πρώτο κρούσμα του FCoV-23 εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ως εκ τούτου, η δρ. Christine Tait-Burkard, λοιμωηιολόγος διηύθυνε την ομάδα που επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα ζήτησε να απαγορευτεί προσωρινά η είσοδος γατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα κράτη που έχουν σημειώσει έξαρση του ιού.

Ειδικότερα, η ίδια έκανε έκκληση για απαγόρευση εισόδου γατών από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να φανερώνουν ότι ο ιός αυτός είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός δεν σχετίζεται με την COVID-19.

Πηγή: ieidiseis.gr

📸Pexels/Pixabay

Δείτε επίσης