Θάνος Πλεύρης: Δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη οι αυξήσεις στα φάρμακα

απο Cyclades Open

Στα παιδιατρικά φάρμακα εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και εξήγγειλε αυξήσεις σε πολύ φθηνά φάρμακα, οι οποίες όμως, τελικά, δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Αναδίπλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς χθες, ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, δήλωναν ότι οι αυξήσεις, έστω και μικρές, στα φάρμακα θα επιβαρύνουν και τους πολίτες, είτε μέσω της συμμετοχής τους, είτε όταν τα αγοράζουν δίχως ιατρική συνταγή.

Ωστόσο, σήμερα, Τετάρτη, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι τις αυξήσεις θα απορροφήσει κατά 100% ο ΕΟΠΥΥ και δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

«Πολύ φθηνά φάρμακα των 2 ή 3 ευρώ που κινδυνεύουν να αποσυρθούν επειδή είναι ασύμφορα, σε αυτά και μόνο θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν θα επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος. Δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη οι αυξήσεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Αυξήθηκαν οι λοιμώξεις, εξαφανίστηκαν τα φάρμακα

Στην παρούσα φάση μεγάλη έλλειψη παρουσιάσουν η παρακεταμόλη και τα αντιβιοτικά. «Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πρώτων υλών και τη μεγάλη αύξηση των ιώσεων», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, στη χώρα μας λόγω της αύξηση των λοιμώξεων, αυξήθηκε από 25% έως 40% η ζήτηση και η κατανάλωση φαρμάκων.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Και είχαμε την τύχη να έχουμε μεγάλη τοπική παραγωγή. Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες που έχουν ακριβά φάρμακα, δείχνει ότι είναι πρόβλημα μειωμένης παγκόσμιας παραγωγής», είπε ο υπουργός.

Στα φαρμακεία το πρόβλημα

Το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και συγκεκριμένα εντοπίζεται στην καθυστέρηση τροφοδοσίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς η κυβέρνηση από το καλοκαίρι είχε πάρει τα μέτρα της και γι’ αυτό τον λόγο τα φάρμακα βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία τα οποία έχουν πλήρη επάρκεια», υποστήριξε ο υπουργός.

Επιπλέον, με στόχο την επάρκεια φαρμάκων, στο σκέλος των παράνομων εξαγωγών διευρύνθηκε η λίστα με τα φάρμακα που απαγορεύτηκε να φεύγουν από τη χώρα και αυξήθηκαν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες.

«Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε να ενημερώνονται γιατροί και πολίτες και στην περίπτωση που υπάρχουν φάρμακα σε έλλειψη, θα λέμε ποια θα είναι τα ισοδύναμά τους», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: NEWS247/Γιάννης Δεβετζόγλου

📸Steve Buissinne/Pixabay

Δείτε επίσης