Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), καθώς κατάφεραν να εντοπίσουν μια μαύρη τρύπα που χρονολογείται πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, στην αρχή του σύμπαντος.
Παραδόξως, αυτή η μικρή μαύρη τρύπα έχει ήδη ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς μεγάλωσε τόσο γρήγορα. Οι παρατηρήσεις, που δημοσιεύονται στον ιστότοπο προδημοσιεύσεων Arxiv, δεν απεικόνισαν άμεσα τη μαύρη τρύπα, αλλά εντόπισαν υπογραφές του δίσκου προσαύξησής της, της άλω από αέριο και σκόνη που την περιβάλλει.
Το εύρημα αυτό αμφισβητεί προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με την ανάπτυξη των μαύρων τρυπών. Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών, όπως ο Γαλαξίας μας, θεωρούνταν ότι μεγάλωναν σταδιακά κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών μέσω συγχωνεύσεων και καταναλώνοντας αστέρια και άλλα αντικείμενα. Ωστόσο, αυτό το «σενάριο χιονοστιβάδας» δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως το τεράστιο μέγεθος των σημερινών υπερμεγέθων μαύρων τρυπών.
Η ανακάλυψη αυτής της αρχαίας μαύρης τρύπας, που βρίσκεται στην καρδιά ενός γαλαξία που σχηματίστηκε μόλις 440 εκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη, υποδηλώνει ότι οι μαύρες τρύπες μπορεί να γεννήθηκαν μεγάλες ή να αναπτύχθηκαν γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν. Μια θεωρία είναι ότι μια πρώιμη γενιά μαύρων τρυπών σχηματίστηκε από την άμεση κατάρρευση τεράστιων νεφών αερίου και όχι από ετοιμοθάνατους αστέρες. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι συμπαγή σμήνη αστέρων και μαύρες τρύπες συγχωνεύτηκαν γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν.
Το εύρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους αστρονόμους και τους αστροφυσικούς, καθώς βαθαίνει το μυστήριο της προέλευσης των μαύρων οπών και της σχέσης τους με τους γαλαξίες. Αμφισβητεί την παραδοσιακή αντίληψη ότι πρώτα σχηματίστηκαν οι γαλαξίες και μέσα σε αυτούς αναπτύχθηκαν οι μαύρες τρύπες. Η ύπαρξη αρχέγονων μαύρων οπών, οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια του κοσμικού πληθωρισμού, είναι επίσης μια κερδοσκοπική υπόθεση που θα έφερνε επανάσταση στην κατανόηση του πρώιμου σύμπαντος.
Το JWST συνεχίζει να εκπλήσσει τους επιστήμονες με τις ανακαλύψεις του, παρέχοντας ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν. Η απαράμιλλη ευαισθησία του στο υπέρυθρο φως επιτρέπει την ανίχνευση των πιο απομακρυσμένων αντικειμένων και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πρώιμο σύμπαν. Με κάθε νέο εύρημα, η κατανόησή μας για τις μαύρες τρύπες και την προέλευση του σύμπαντος γίνεται πιο περίπλοκη και συναρπαστική.
Πηγή: ethnos.gr
📸Jacob Granneman/Unsplash