Νάξος-Μικρή Βίγλα: Το καλοκαίρι χώρος στάθμευσης, τον χειμώνα λίμνη και…”προστατευόμενη” περιοχή

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Μικρή Βίγλα…περιοχή Natura, νοτιοδυτικά της Νάξου. Μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, αν και για να πούμε την αλήθεια είναι δύσκολο να βρεις άσχημη παραλία στη Νάξο, κάθε μια είναι μοναδική κι όλες μαζί κάνουν τούτο τον τόπο ξεχωριστό, που μαζί με την ενδοχώρα του, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Πηγή: https://natura2000.eea.europa.eu/natura2000/SDF.aspx?site=GR4220014

Το πρώτο που θα έπρεπε να αποτελεί καμάρι μας και κύριο μέλημα μας είναι η προστασία και η διαφύλαξη του νησιού μας (που αποτελεί και τον πόρο απ’ όπου απορρέει και το πολύτιμο τουριστικό προϊόν μας), αλλά δυστυχώς μια παλιά κατάρα βαραίνει το ριζικό μας και αποπροσανατολίζει το παρόν μας. Έτσι, τα βλέπουμε όλα ανάποδα: πρώτα το προϊόν και για τον πόρο, ε, άμα περισσέψει βλέπουμε.

Στην Μικρή Βίγλα υπάρχει μια εποχιακή αλυκή. Τον χειμώνα γεμίζει νερό φιλοξενώντας άγρια πτηνά (εκεί φωλιάζουν ο ποταμοσφυριχτής και ο θαλασσοσφυριχτής) και το καλοκαίρι ξεραίνεται και γίνεται-μέχρι εκεί που δεν βουλιάζει- ένα ωραιότατο πάρκινγκ (φωλιάζει το είδος Κορνάρεις και Παρκάρεις δηλαδή). Δεν είναι λίγες οι φορές που το Cyclades Open έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από ντόπιους και επισκέπτες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και πως πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε η αλυκή και οι παρακείμενες αμμοθίνες να μην αποτελούν χώρο στάθμευσης το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί, όπως έχει εξηγήσει ο Γιάννης Ορφανός, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου πολλές φορές, οι αλυκές μπορεί να είναι ξερές το καλοκαίρι, όμως κάτω από την άμμο η ζωή των μικροοργανισμών την κρατούν ζωντανή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία από την διάβρωση, αλλά και έτοιμη, ώστε τον χειμώνα, τα πουλιά που θα ρθουν να βρίσκουν τροφή.

Αν και η περιοχή είναι Natura 2000 και ως εκ τούτου αποτελεί μαζί με όλο το δίκτυο “βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας”, ένα δίκτυο δηλ. “προστατευόμενων περιοχών -το μεγαλύτερο στον κόσμο- που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης”, εμείς το…”κατοχυρώνουμε” ως πάρκινγκ και βάζουμε και μια ενημερωτική πινακίδα που αναφέρει που δεν πρέπει να παρκάρουμε για να μην ενοχλούμε τη μανούβρα του λεωφορείου!

Τείνει να γίνει…παράδοση στη Νάξο οι ενημερωτικές πινακίδες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, να μην αφορούν την περιοχή και την προστασία της, αλλά άλλες δραστηριότητες.

Δεν θα έπρεπε μετά από τόσα που έχουν γίνει γνωστά για την βιωσιμότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την διάσωση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος να έχει βρεθεί μια βιώσιμη λύση; Μια λύση, ώστε και εμείς και οι επισκέπτες μας να χαίρονται την ομορφιά, γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα που καθιστά τόσο σημαντική την περιοχή και εμάς προσεκτικούς όσο βρισκόμαστε μέσα σ’ αυτήν;

Εν κατακλείδι

Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν υπερβολή όλα τα παραπάνω. Έχουν κάθε δικαίωμα. Δυστυχώς όμως όλα όσα γίνονται εις βάρος του περιβάλλοντος, στην αρχή μας φαίνονται μικρά και ακίνδυνα. Σαν να μην μπορούν να το υποβαθμίσουν. Το ακόμα χειρότερο που ακολουθεί είναι η ανάπτυξη και εδραίωση μιας νοοτροπίας πως τίποτα κακό δεν θα συμβεί επειδή, για παράδειγμα, μια λίμνη όταν ξεραίνεται γίνεται χώρος στάθμευσης το καλοκαίρι (έλα μωρέ τώρα, σιγά). Εφησυχάζουμε. Ίσως και να θεωρούμε πως δεν είναι δική μας δουλειά για να ασχοληθούμε.

Κι όμως…..

Το 2023 τελειώνει και ακόμα δεν έχουν οριστεί ΠΔ που να ορίζουν τί γίνεται και τι δεν γίνεται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura, ήδη η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί ακόμα και οι αδειοδοτήσεις που γίνονται εντός των περιοχών Νatura παραβιάζουν τις σχετικές οδηγίες. Έτσι πληρώνουμε πρόστιμο ως χώρα για κάτι που έχουμε και είναι μοναδικό και ο φόβος είναι πως όταν ΘΑ αποφασίσουν να ενεργοποιήσουν τα Προεδρικά Διατάγματα όταν οι περιοχές αυτές θα είναι κατεστραμμένες, άρα άνευ αντικειμένου προστασίας.

📸 Στέλλα Κύλη/Cyclades Open

Δείτε επίσης