“Τήνια 1895”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

απο Cyclades Open
ΤΗΝΙΑ 1895 ΤΗΝΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στις 8 Απριλίου ξεκινά στην Τήνο η “Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας Ιστορίας και Αξιών Δημήτριος Βικέλας & Τήνια 1895”.

Η έκθεση “Τήνια 1895” θα πραγματοποιηθεί στην Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή) την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 17:30 θα γίνουν τα εγκαίνια με την ευγενική συμμετοχή των χορωδιών, του Συλλόγου Γυναικών Τήνου και του Συλλόγου “Οι Φιλόμουσοι Τήνου”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας:

ΤΗΝΙΑ 1895: Τα «Τήνια» διοργανώθηκαν στην Τήνο το τριήµερο της 15ης Αυγούστου 1895. Αποτέλεσαν τον προποµπό των Ολυµπιακών Αγώνων κατά την αναβίωσή τους το 1896, αιώνες έπειτα από την κατάργησή τους (4ος αι. µ.Χ.). Απηχούσαν το αρχαίο ολυµπιακό πνεύµα, καθώς οι αγώνες τους εντάχθηκαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, όπως γινόταν και κατά την αρχαιότητα.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτών των αγώνων είχε ο Τήνιος γυµναστής και δικηγόρος Ξενοφών Σώχος. Μετά από άρνηση του Πανελλήνιου Γυµναστικού Συλλόγου, ο Εθνικός Γυµναστικός Σύλλογος δέχτηκε να αναλάβει τη διοργάνωση. Πόσο µεγάλη δύναµη και λάµψη είχε η Μεγαλόχαρη στην ελεύθερη και αλύτρωτη Ελλάδα την εποχή εκείνη φαίνεται από το πλήθος των πιστών και επισκεπτών που προσήλθαν.

Όµως, αξίζει να αναφερθεί ότι το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυµα Ευαγγελιστρίας Τήνου προσέφερε τη µεγαλύτερη χρηµατική ενίσχυση και όχι µόνο. Απόδειξη αποτελεί το ποσό των 2000 δραχµών (υπέρογκο ποσό για τα δεδοµένα της εποχής) που προσέφερε το Ίδρυµα, έναντι των 70 δραχµών που συνεισέφερε ο ∆ήµος Τήνου. 


Από τα Τήνια του 1895 έχουν σωθεί δυο µόνο µετάλλια. Στη µια πλευρά είναι χαραγµένη η σκηνή του Ευαγγελισµού, ενώ στην άλλη απεικονίζεται ένας οπλίτης µε ασπίδα χωρίς το όπλο του όµως, σύµβολο της ειρήνης που ήθελαν να προβάλουν οι αγώνες αυτοί. 


Έπειτα από 111 χρόνια, το 2006, τα Τήνια αναβίωσαν στην πατρίδα τους, την Τήνο. Σ’ αυτό το σηµαντικό για το νησί αθλητικό γεγονός έλαβαν µέρος όλοι οι φορείς του νησιού, οι οποίοι και ανέλαβαν και τη χρηµατοδότησή του. Όπως και το 1895, τη διοργάνωση ανέλαβε ο Εθνικός Γ.Σ. και έλαβαν µέρος οι ίδιοι σύλλογοι. Μετά την επιτυχία τους, αποφασίστηκε να λαµβάνουν χώρα τα Τήνια στο νησί κάθε τέσσερα χρόνια, όπως ακριβώς και οι Ολυµπιάδες.

Μετάλλιο των Τηνίων 1895Mετάλλιο Τηνίων 1895
Πηγή παραθέματος: tinos360.gr

📸Giannis Skarlatos/Unsplash

Δείτε επίσης