Το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου για το «καλάθι της νοικοκυράς»

απο Cyclades Open

Ανακοίνωση για το «καλάθι της νοικοκυράς», μέτρο που θα εφαρμοστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εξέδωσε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Νοτίου Αιγαίου:

Στην εφαρμογή εντός του Οκτώβρη, ενός μέτρου για το «καλάθι της νοικοκυράς» ανακοίνωσε πως προχωρά η κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Η κυβέρνηση, που αρνείται να παρέμβει ουσιαστικά και να ελέγξει τις τιμές με μείωση του ΦΠΑ και άλλα μέτρα, έχει ζητήσει από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ να ορίσουν 50 βασικά προϊόντα στα οποία θα έχουν μειωμένο περιθώριο κέρδους. Το μέτρο είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας ενώ οι προτάσεις, ήρθαν πολύ καθυστερημένα από το κράτος και ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, ανάμεσα στα προϊόντα του καλαθιού συγκαταλέγονται: ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά, αλλαντικά, θαλασσινά κατεψυγμένα, γαλακτοκομικά, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λιπαρά, ελαιόλαδο και άλλα βρώσιμα έλαια, οπωροκηπευτικά κατεψυγμένα και φρέσκα, ζάχαρη, σοκολάτες, παιδικές τροφές, κακάο, τσάι και χαμομήλι.

Όμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι: «Δεν ορίζει τιμές, ούτε παρεμβαίνει στο είδος του προϊόντος, αλλά ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα της επιλογής στην κάθε αλυσίδα. Θα παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών στο καλάθι. Κάθε δυο εβδομάδες θα υπάρχουν έλεγχοι, ενώ καθημερινά έχουμε ηλεκτρονική καταγραφή των τιμών λιανικής πώλησης σε real time. Αν βλέπουμε άνοδο τιμής θα παρεμβαίνει η υπηρεσία, και θα επιβάλλονται πρόστιμα».

Το μόνο θετικό είναι ότι το μέτρο δεν έχει ορίζοντα εφαρμογής και θα ισχύσει όσο απαιτηθεί. Tην ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, τρέχει με 12,1% με το υπουργείο Ανάπτυξης να δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου, καλεί τους καταναλωτές, να είναι πολύ προσεκτικοί, να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, να ελέγχουν τις συσκευασίες και τις αναγραφόμενες ποσότητες των προϊόντων. Επίσης να δίνετε σημασία στην ημερομηνία λήξης, στην χώρα προέλευσης. Επίσης ΜΗΝ επιλέγετε το φτηνότερο αλλά το οικονομικότερο προϊόν.

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα σούπερ μάρκετ γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό (και όχι μόνο) προϋπολογισμό, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις, παραμένουν παγωμένα.

Η ακρίβεια επηρεάζει την διαβίωσή μας. Ενημερωθείτε σωστά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας, ως πολίτες και καταναλωτές. Ελάτε να κερδίσουμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μην μένετε αμέτοχοι. Ο σωστά ενημερωμένος καταναλωτής, είναι ισχυρός!

Για πληροφορίες – καταγγελίες στο τηλέφωνο: 6950750931 ή στο email: inka12.gr@gmail.com.

Δείτε επίσης