Το ΣΒΑΚ Νάξου και η μέρα της μαρμότας

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Είθισται μετά τα μεσάνυχτα-στα παραμύθια τουλάχιστον-τα μάγια να λύνονται και το κάρο να μετατρέπεται σε κολοκύθα.

Είθισται…

Επειδή όμως στο νησί δεν πλήττουμε ποτέ, μπορεί κάλλιστα η “κολοκύθα” να μετατραπεί σε “κάρο” μέρα μεσημέρι!

Δικαίως θ’ αναρωτιέστε για τι κολοκύθες και κάρα σας τσαμπουνάω….ας εξηγήσω λοιπόν.

Πριν μια εβδομάδα η …κολοκύθα στο παραμύθι ήταν το νέο λιμάνι και η σχετική συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Μην φανταστεί κανείς πως υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση αρμοδίως, όχι. Η σχετική ανάρτηση έγινε στην σελίδα συντοπίτη μας και όποιος τον είχε φίλο ή ο αλγόριθμος το επέτρεπε, είδε και την σχετική ανάρτηση και πληροφορήθηκε το γεγονός:

“Στο Δ.Σ του λιμενικού ταμείου θα συζητηθεί η έγκριση της προτεινόμενης λύσης 2 του Π.Ε.Α.Λ Νάξου προκειμένου να γνωμοδοτήσει ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθεί για οριστική έγκριση από την Ε.Σ.Α.Λ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων). Για όσους δεν γνωρίζουν, μέσω του Π.Ε.Α.Λ (Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένων) κατασκευάζεται το νέο μεγάλο λιμάνι της Νάξου μέσα στη Χώρα, με προϋπολογισμό 21.540.000 Ευρώ”.

Deja vu

Για το λιμάνι το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά τον Μάϊο του 2020, αν θυμάμαι καλά, αλλά ποιος ξέρει μπορεί τώρα να είχε αλλάξει γνώμη, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει συνολικά η μελέτη, η τοποθεσία ή κάτι σημαντικό που να δικαιολογεί μια συνολική επαναξιολόγηση από πλευράς του.

Σκέφτεσαι όμως πως “άνθρωποι είναι μπορεί και να πείστηκαν πως χωρίς αυτό, το συγκεκριμένο, το όπως είναι μελετημένο λιμάνι-πακέτο δεν γίνεται και να είπαν ‘μωρέ ναι, ας το κάνουμε όλο όπως είναι σε λίγο θα γιορτάσουμε 30 χρόνια φαγούρας, ας πούμε ναι κι ας μας βγει και σε κακό”. Υπόθεση κάνω, εξηγούμαι.

Έγινε λοιπόν η συνεδρίαση και αυτό που αποφασίστηκε βρίσκεται αναρτημένο εδώ και αν δεν βγάζετε άκρη ρωτήστε να μάθετε, δεν είναι κακό αντιθέτως είναι δικαίωμα αναφαίρετο.

Έφτασε λοιπόν να συζητηθεί εκ νέου στο Λ.Τ. χωρίς καμία ανακοίνωση-αιφνιδιαστικά- και δεν καταλαβαίνω και την έκρηξή μου δηλαδή, που έχω και την απαίτηση, ως δημότης, να γνωρίζω τι κάνει ο δήμος που κατοικώ.

Καλά, ως δημοσιογράφος πολύ περισσότερο δεν πρέπει (;) να γνωρίζω, γιατί ένεκα το λειτούργημα θα το πω και σε άλλους και θα πάψει το μυστικό να είναι μυστικό, οπότε καλά να πάθω για να μην είμαι μαρτυριάρα. Ήταν το σύνολο της μελέτης, ήταν μέρος της ε, θα το μάθουμε όλοι κάποια στιγμή.

Μη χειρότερα…

Μαύρα μεσάνυχτα και στα μηνύματά μου βλέπω 5 συνημμένα, σελίδες με ερωτήματα και ένα γραπτό μήνυμα που αναφέρει πως οι εν λόγω σελίδες μοιράστηκαν σε σχολείο της Νάξου στους μαθητές και στις μαθήτριες την Παρασκευή που μας πέρασε, προκειμένου να δοθούν στους γονείς των παιδιών.

Μάλιστα όπως μου έγραφε φιλικό μου πρόσωπο, δεν μοιράστηκαν στο σχολείο που φοιτά το παιδί του, αλλά οι γονείς που τα έλαβαν, άρχισαν να ψάχνουν τι είναι αυτό το ερωτηματολόγιο, αν το πήραν όλοι κλπ. και ν ανταλλάσσουν σελίδες και απορίες μεταξύ τους.

Στο υποσέλιδο έγραφε “ΣΒΑΚ Δήμου Νάξου- Φεβρουάριος 2023” και τα ερωτήματα αφορούν φυσικά το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Χώρας Νάξου, που μέχρι σήμερα ήταν ξεχασμένο στα συρτάρια παρέα με άλλες μελέτες περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες για να ξαναβγεί στο φως. Και συνήθως οι συνθήκες φαίνεται να ωριμάζουν στη χώρα που ανθίζει η φαιδρά πορτοκαλέα, όταν μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, για κάποιο λόγο.

Έκατσα, έψαξα για κάποια σχετική ανακοίνωση, δεν βρήκα κάτι. Ούτε στην σελίδα του δήμου, ούτε στην σελίδα facebook του δήμου, ούτε στο inbox μου είχα λάβει κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα, γκουγκλάρισα μπας και κάπου κάτι υπάρχει ή έχω κάνει λάθος-μεσάνυχτα περασμένα γαρ-τίποτα.

Φαίνεται πως μετά το νέο λιμάνι και την απόπειρα επαναγνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου, ήρθε η σειρά του ΣΒΑΚ να βγεί στο φως, δίνοντας, υποθέτω, την αίσθηση έργου που τρέχει και πρέπει οι γονείς να απαντήσουν στο σχετικό ερωτηματολόγιο για να βοηθήσουν.

Χωρίς καμία σχετική ενημέρωση, λοιπόν, διακινείται ένα ερωτηματολόγιο που αφορά το ΣΒΑΚ Νάξου, το οποίο δίνεται στα σχολεία, αδιευκρίνιστο σε ποια και πόσα σχολεία, προκειμένου να το μοιράσουν οι δάσκαλοι στα παιδιά και τα παιδιά με τη σειρά τους να το δώσουν στους γονείς για ν’ απαντήσουν.

Σκυταλοδρομία.

Αντε και απάντησαν οι γονείς, μετά τί το κάνουν; Το δίνουν πίσω στα παιδιά, να το δώσουν στους δασκάλους, να το δώσουν στο δήμο, “ντίλι ντίλι ντίλι που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντήλι”;

Κανένα άλλο σημείωμα δεν συνοδεύει το ερωτηματολόγιο, ούτε αναφέρεται κάτι το site του ΣΒΑΚ Νάξου. Ούτε υπάρχει ανακοίνωση, ούτε κάποιο δελτίο τύπου, ώστε να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση.

Ακόμα κι αν αποφασίστηκε σε κάποιο συμβούλιο της παράταξης, ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο, τί είναι αυτό το σύστημα, κάθε φορά να παίζουμε το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού για να ανακαλύψουμε τι έχει η δημοτική αρχή στα μύχια του παραταξιακού μυαλού της; Μια το λιμάνι, μια το νοσοκομείο, μια το ΣΒΑΚ και δεν ξέρω τι και πόσα άλλα;

Πόσο δύσκολο είναι να γίνουν ανακοινώσεις, ώστε οι πολίτες να λάβουν γνώση και ο δήμος να επικοινωνήσει καλύτερα μια δράση του;

Γιατί διακινήθηκε έτσι το ερωτηματολόγιο; Αν δεν έχεις παιδί στο σχολείο ή καθόλου παιδί δεν πρέπει να σε νοιάζει η βιώσιμη κινητικότητα ώστε να απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο;

Γιατί όλη αυτή η μυστικότητα και ο αιφνιδιασμός υπάρχει κάποιος λόγος; Ποια η λογική του ερωτηματολογίου που μοιράζεται, όταν υπάρχει το site του ΣΒΑΚ και είμαστε και smart island βρε αδερφέ, πάλι καλά που δεν το μοιράσανε και με ταχυδρομικό περιστέρι να λες!

Και για ποιο ΣΒΑΚ μιλάμε και ρωτάμε αλήθεια; Του 2015 που ξεκίνησε, για το παραδοτέο του 2017, για του 2019 τις κουβέντες (που μετα ήρθε ο κορονοϊός και μπλα μπλα μπλα), τώρα, που έχουμε 2023; Πότε επικαιροποιήθηκε; Τί γίνεται, τέλος πάντων, θα μας πει κανείς;

Τον Οκτώβριο έχουμε εκλογές. Και είθισται το έργο ενός δήμου, μιας περιφέρειας, μιας κυβέρνησης να κρίνεται συνολικά, όχι από τα “πυροτεχνήματα” της τελευταίας στιγμής, που εκτός των άλλων και βαρετά και προβλέψιμα είναι.

Σαν να ζεις τη μέρα της μαρμότας περιμένοντας μάλιστα να λάβεις και απάντηση για τα παραπάνω.

Τόσο αισιόδοξη!

Y.Γ.

Εδώ το ερωτηματολόγιο και σε pdf όπως το παρέλαβα από μητέρα μαθητή του δημοτικού. “Τους είπαν πως μέχρι αύριο πρέπει ν’ απαντηθούν” μου είπε απορημένη η μητέρα που δεν κατάλαβε το σύστημα καθώς είναι και smart islander και την ενοχλεί, η σπατάλη χαρτιού, η ελλιπής ενημέρωση εν έτει 2023 κλπ.


ΣΒΑΚ-Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΒΑΚ

ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι προθεσμίες και οι υποχρεώσεις των Δήμων για ολοκλήρωση ΣΒΑΚ

Σχετικές δημοσιεύσεις στο Cyclades Open για ΣΒΑΚ

Η Μέρα της μαρμότας (έθιμο)

Η μέρα της Μαρμότας (ταινία)

Δείτε επίσης