Τουρισμός εμπειρίας: Καν’ το όπως η Ήπειρος [βίντεο]

Αλέξανδρος Τσατσαρούνος

απο Cyclades Open

Η εποχή που διανύουμε είναι εποχή βίαιης μετάβασης σε μια νέα πραγματικότητα, η προσαρμογή στην οποία δεν μπορεί να γίνει με ημίμετρα, μπαλώματα, συμβιβασμούς, παλιά εργαλεία και παρωχημένες πρακτικές.

Το να βαφτίζει κανείς «τουρισμό εμπειρίας» σε έναν προορισμό μια εκδήλωση ή ακόμα και μια εκδρομή που πουλιέται εδώ και χρόνια αλλάζοντας απλά το όνομά της δεν σημαίνει ότι οικοδόμησε νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Τουρισμός Εμπειρίας δεν είναι ούτε οι πρόχειρες, ανιστορικές και συνήθως κιτς, ψευτοφολκλόρ εκδηλώσεις.

Ο Τουρισμός Εμπειρίας αφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων ενός τόπου, τη ζωντανή παράδοσή τους, τις συνήθειες τους και ό,τι έρχεται από το κοντινό ή μακρινό παρελθόν και συνέβαλε στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής τους. Ο Τουρισμός Εμπειρίας και ο Πολιτιστικός Τουρισμός αποτελούν ουσιαστικά ομώνυμες έννοιες.

.

Η εμπειρία δεν είναι μια υπηρεσία που μπαίνει σε κατάλογο και πουλιέται, αλλά κάτι που βιώνεται και ως δυνητικό βίωμα, αν δεν εξειδικεύεται, δεν έχει νόημα να αναφέρεται στις περιγραφές των info-guides. Δεν υπάρχει κάποιος επισκέπτης που θα κάνει αναζήτηση για παράδειγμα: «Εμπειρίες στη Νάξο». Ο Τουρισμός Εμπειρίας δεν είναι ονοματολογική επιλογή. Δεν έχει να κάνει με την αλλαγή των όρων και τη μετονομασία των εκδρομών σε «εμπειρίες», ενώ η λέξη εμπειρία δεν έχει οπωσδήποτε θετικό πρόσημο. Έχει να κάνει με τον τόπο και τους ανθρώπους του και μόνο.

.

Κάθε προορισμός δεν έχει να διαλέξει αν θα προσφέρει εμπειρίες ή όχι. Έχει να διαλέξει αν θα προσφέρει καλές, κακές ή αδιάφορες εμπειρίες.

Στην Ήπειρο φαίνεται πως, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει με τους προορισμούς αιχμής των Κυκλάδων, έχουν καταλάβει πως οι προτεραιότητες και οι διεθνείς τάσεις έχουν αλλάξει. Δεν αφορούν στην επιστροφή στο χθες, γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει «επιστροφή στην κανονικότητα», αλλά μετάβαση σε μία νέα πραγματικότητα.

Περισσότερα για την ολιγωρία νησιών των Κυκλάδων εδώ: Η χαμένη [;] ευκαιρία της Νάξου

Η τουριστική δραστηριότητα, σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, θα πρέπει να συνδέει την παραγωγική οικονομία με την πολιτιστική και τουριστική διαχείριση, να προωθεί τις συνέργειες και την καινοτομία αλλά και να εμπλέκει στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Ήπειρο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μία Πολιτιστική Διαδρομή – «Τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» – η οποία πέτυχε να συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά με το φυσικό περιβάλλον, τη γαστρονομία, τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις που παράγουν ή και πωλούν τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα σήμερα ο πολιτιστικός τουρισμός να αποτελεί κορυφαία αναπτυξιακή προοπτική για την Περιφέρεια.

Σε αυτό το πνεύμα η «Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας», δημιούργησε, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα βίντεο 4 λεπτών, με ιδιαίτερους συμβολισμούς για τους ανθρώπους, τις αξίες και τον πολιτισμό του τόπου, χωρίς τα παρωχημένα μηνύματα, τα κλισέ και τους αυτοματισμούς των διαφημιστικών των περισσότερων ελληνικών προορισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Η ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Διαδρομής «Τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»

Η ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης της Διαδρομής (DMO) ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές στην ιστοσελίδα του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Η σελίδα στο Facebook της Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας

Η σελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου

Δείτε επίσης